Tömeggyártásra szánt különleges humanoid közeleg Kelet-Közép-Európa felé

2024 / 05 / 27 / Bobák Zsófia
Tömeggyártásra szánt különleges humanoid közeleg Kelet-Közép-Európa felé
A Unitree robotja hiába emberszerű, mégsem úgy mozog, mint az emberek, de ez előnyére válik.

A korábban főként robotkutyáiról ismert Unitree Robotics néhány hónappal ezelőtt mutatta be első kétlábon járó humanoid robotját, a H1-et, amelynek különböző verziói egyre fejlettebb képességekkel rendelkeztek, az Evolution V3.0-ás típus már arra is képes volt, hogy sebességrekordot döntsön 12 km/h-ás tempójú futásával. Az első prototípusok még kísérleti és fejlesztési célokat szolgáltak, valamint külső tekintetében is kezdetlegesebb formát kaptak, de a legújabb modell már kifinomultabb, nagyobb teljesítményű és a Unitree tömeggyártásra szánja, hogy minél szélesebb körben megkezdhesse terjesztését.

A G1 robot az emberszerű gépek azon csoportjához tartozik, amelyeket nem láttak el ultrarealisztikus külsővel, emberi arccal vagy mimikával, de erre nincs is szükség, mivel a tervek szerint olyan munkakörökben fog dolgozni, ahol ezek a jellemzők nem sokat számítanak. Az ipari termelés terén munkálkodó gépek legfontosabb képességét a precíz mozdulatok, a stabilitás, a teherbírás és a flexibilitás jelenti, így egy ipari robotot tulajdonképpen a robotkarok, -kezek mozdulatainak minősége vagy a mobilitása tehet hatákonnyá. A Unitree termékeinek hazai forgalmazásában résztvevő INFUZE Robotics ügyvezetőjének, Körömi Jánosnak véleménye szerint a mozgáskoordináció az egyik legfőbb tényező a robot hasznossága szempontjából, de nem elhanyagolható a robot adatgyűjtésre alkalmas rendszere sem.

“A humanoid robotok kifejlesztésének legfőbb oka, hogy az emberhez hasonló méret és a testfelépítés teszi képessé ezeket az eszközöket arra, hogy embereknek tervezett és méretezett környezetben hatékony munkát végezhessenek.

Egy ipari termelésben használható humanoid robotnak kiváló mozgáskoordinációval és precizitással kell rendelkeznie. Fejlett szenzorokra és adatfeldolgozási képességekre van szüksége a környezet felméréséhez és a döntéshozatalhoz.” - mondta el Körömi.

A robot a gyártó leírása szerint az átlagos emberi képességeket meghaladó adottságokkal bír és ezt látványos videón is demonstrálták: a G1 a bemutató alapján valóban olyan flexibilis, mint egy gumiember, ami nagy előnyt jelenthet a munkák elvégzése szempontjából, de akár a humanoid szállítását és kis helyen való tárolását is elősegíti. A robot méreteit tekintve kisebb egy felnőtt embernél, 127 centiméter magas és 35 kilogrammos, és 7,2 km/h-ás sebességgel képes haladni, a G1 Intel RealSense D435 és LIVOX-MID360 3D lidarok pedig lehetővé teszik számára a 360°-os érzékelést. Teherbírása viszont elmarad az emberétől, karoként csak két-három kilogrammot tud emelni. Az INFUZE Robotics szerint a G1 tápegység modul két órányi akkumulátoridőt és gyors szétszerelést támogat és a típus kompatibilis a gyártó Dex3-1 háromujjú okoskezével, ami a pontos mozdulatok kivitelezését támogatja. A bemutató felvételen ezt főként hétköznapi tevékenységek elvégzésével illusztrálták, mint amilyen a hegesztés, egy üdítőüveg kinyitása vagy a diótörés, bár kétséges, hogy pont ezeket a feladatokat kell majd a robotnak teljesíteni.

A gép azonban más munkafolyamatok lebonyolítására is alkalmassá válhat, mivel megerősítéses tanulással folyamatosan fejlődik és bővíti a tudását. Ahogy azt a forgalmazó elmondta: a G1 modellnek először két változata jelenik meg - a G1 és a G1 EDU. A G1 EDU különböző modulmegoldások kombinációját kínálja. A G1 alapmodellhez képest a G1 EDU támogatja a Dex3-1 okoskart, a további opcionális érzékelőrendszereket, a nagyobb térdízületi nyomatékot és karterhelést, valamint az opcionális NVIDIA Jetson Orin nagy számítási teljesítményű modult a másodlagos fejlesztés támogatására. A Unitree a G1 EDU áráról nem tett közzé adatokat, de a G1 verzió ára 5,6 millió forint lesz. Az első példányok 2024 vége felé érkeznek meg a közép- és kelet-európai régióba.

(Fotó: Unitree Robotics)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
A Kuaishou nevű cég generatív mesterséges intelligenciája a Sorához hasonló minőségű videókat készít a beírt parancsok alapján, ráadásul korlátozottan már a nagyközönség számára is elérhető - igaz, egyelőre csak Kínában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.