Húsz évbe telt, de megtalálták a szupertitkos világháborús tengeralattjáró roncsát

2023 / 07 / 23 / Felkai Ádám
Húsz évbe telt, de megtalálták a szupertitkos világháborús tengeralattjáró roncsát
Megtalálták Görögország partjainál annak a második világháborús brit tengeralattjárónak a roncsát, amely 1942-ben süllyedt el, és amely a leginkább a szupertitkos, régi James Bond filmeket idéző misszióiról vált híressé.

Az HMS Triumph tengeralattjárót 1938-ban bocsátották vízre, és több mint 20 küldetést hajtott végre a második világháború alatt, beleértve az tengelyhatalmak hajói és tengeralattjárói elleni támadásokat a Földközi-tengeren. A hajó azonban leginkább a titkos műveletekben játszott szerepéről ismert, beleértve az Észak-Afrikában rekedt szövetséges katona megmentését, valamint brit hírszerző tisztek beszivárgásának a segítését Görögországba – ami akkor még ellenséges területnek számított –, hogy segítsék az ottani ellenállást.

A tengeralattjáró 1941-ben eltűnt, most azonban megtalálták a roncsát 20 éves keresés után – így végre kiderülhet, hogy pontosan mi történt a Triumph-fal.

Mint a Live Science írja, Kostas Thoctarides görög búvár és csapata a nemrég fedezte fel a HMS Triumph roncsát az Égei-tengerben, 203 méteres mélységben, és 10 kilométerre a Sounion-foktól. Ennél többet azonban a roncs elhelyezkedéséről, így a pontos koodinátakat, nem árulták el, mivel a roncs megérdemli, hogy tiszetelettel, katonai és tengerészeti emlékhelyként kezeljék.

A tengeralattjáró zárt nyílásai és behúzott periszkópja arra utal, hogy merülés közben süllyedt el. Az elülső rész pedig komolyan megsérült egy robbanás következtében, amelyet vagy egy külső mélységi töltet vagy pedig egy tárolt torpedó belső robbanása okozhatott – a pontos ok meghatározása még folyamatban van: Thoctarides csapata szakértőkkel működik együtt a válaszok kiderítése érdekében. A több mint két évtizeden át tartó keresés egy távirányítású víz alatti járműnek köszönhetően járt sikerrel, mivel ebben a mélységben az erős áramlatok ellehetetlenítették a búvárok munkáját.

Egyéb bevetések mellet a Triumph 1941-ben Bill Hudson századost, a British Special Operations Executive (SOE) tisztjét szállította titokban az Adriai-tenger partján fekvő Petrovac szerb kikötőbe, amely akkor a tengelyhatalmak kezén volt, hogy segítse a jugoszláv partizánokat – ez volt egyébként az egyik első SOE küldetés, egyben minden különleges katonai művelet előfutára.

A haditengerészeti feljegyzések szerint a Triumph 1941 decemberében titokban behajózott a Deszpotikosz-öbölbe, a Kükládok Antiparosz szigetének a közelében. December 30-án a tengeralattjáró titkosított üzenetet küldött arról, hogy leszállított egy brit katonai hírszerző csapatot, majd január 9-én több mint 30 brit szökevény kimentését tervezték a közeli Antiparosból. Itt azonban a Triumph soha nem jelent meg, és a szökevényeket végül letartóztatták. 1942. január 23-án a Királyi Haditengerészet a tengeralattjárót eltűntnek nyilvánította a teljes 64 fős legénységgel a fedélzetén.

A most felfedezett roncs alapján úgy tűnik, hogy a teljes legénység meghalt, amikor a hajó elsüllyedt, amire az utal tehát, hogy a végzetes sérülés merülés közben érte a hajót, aminek az összes nyílása le volt zárva.

(Képek: K. Thoctarides/PlanetBlue.gr)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már repülhet is a fúziós űrhajtómű
Már repülhet is a fúziós űrhajtómű
Felével növeli meg a tolóerőt ez a régi-új technológia.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.