Húsz másodpercen keresztül a Napnál is forróbb volt a koreai fúziós reaktor

2020 / 12 / 29 / Bobák Áron
Húsz másodpercen keresztül a Napnál is forróbb volt a koreai fúziós reaktor
Korábban már beszámoltunk róla, hogy Európában és Kínában is gőzerővel dolgoznak a fúziós reaktor kifejlesztésén, most pedig Dél-Koreából érkeztek biztató hírek, ahol egy tokamak típusú reaktort világrekordot jelentő húsz másodpercen keresztül sikerült a 100 millió Celsius-fokos üzemi hőmérsékleten működtetni.

A Korean Superconducting Tokamak Advanced Research (KSTAR) nevű reaktor működésében hasonlít a kínai és az európai kísérleti reaktorokhoz, amelyeket mesterséges Napnak is szoktak nevezni, noha valójában a Nap magjánál is sokkal magasabb hőmérsékleten üzemelnek. Az új típusú reaktorok a hagyományos, fissziós atomreaktorokkal szemben nem széthasítják, hanem összeolvasztják az atommagokat, így sokkal biztonságosabbak, és elméletben eddig elképzelhetetlen mennyiségű energiát tudnak előállítani, ugyanakkor a folyamatos üzemeltetésükhöz - ahogy azt a KSTAR példája is mutatja - egyelőre nem áll rendelkezésre a megfelelő technológia.

A Koreai Fúziós Energia Intézet a Szöuli Nemzeti Egyetemmel és az amerikai Columbia Egyetemmel érte el a világrekordnak számító eredményt november 24-én, ami elsőre ugyan nagy rövid időnek számít, valójában ugyanakkor hatalmas előrelépést jelent. Eddig még egy fúziós reaktort sem sikerült tíz másodpercnél hosszabb ideig üzemeltetni százmillió fokos hőmérsékleten, magának a KSTAR-nak pedig eddig mindössze nyolc másodperc volt a rekordja. Hogy a fúziós reaktorok fejlesztése mennyire lassú munka, arra jó példa, hogy a koreai reaktor fejlesztőinek most az a célja, hogy öt éven belül eljussanak odáig, amikor már öt percen keresztül is fenn tudják tartani a százmillió fokos hőmérsékletet.

(Phys.org, Fotó: National Research Council of Science & Technology)

További cikkek a témában:

Kínában bekapcsolták a "mesterséges napot" A fúziós reaktorok az energiaipar szent gráljának számítanak, amelyek belsejében tízszer magasabb hőmérséklet uralkodik, mint a Nap magjában. Kína most komoly lépést tett afelé, hogy a technológia egyszer valósággá váljon.

Öt év múlva kigyulladhat naprendszerünk második Napja, itt a Földön A fúziós generátorok a klasszikus “20 éven belül lehetséges” technológia, csakhogy ez a lehetőség 20 éve épp mindig ugyanolyan távol van tőlünk.A több évtizedes munka ellenére a jelentős tervezési kihívások eddig megakadályozták a működőképes kereskedelmi méretű modellek fejlesztését. De talán majd most.  

Blöff vagy forradalom: Fúziós reaktor az amerikai hadihajókon Kompakt fúziós reaktort szabadalmaztatott az USA haditengerészete. Áttörést történt az amerikai energia dominanciában? Egyelőre nem világos, hogy ez a szabadalom valóban monumentális tudományos áttörést jelent-e. Néhányan azt állítják, hogy ez csupán egy dezinformációs művelet, egy kísérlet arra, hogy zsákutcába juttassák Amerika versenytársainak kutatásait.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Épphogy megépült egy 3D-nyomtatással készült ház az Egyesült Államokban, máris le kellett bontani
Épphogy megépült egy 3D-nyomtatással készült ház az Egyesült Államokban, máris le kellett bontani
A 3D-nyomtatott házak egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, de nem mindig érik el a megfelelő minőséget.
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
Ez a Google első geotermikus projektje, amely a cég két, Nevadában lévő adatközpontját látja el tiszta energiával.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.