Húszezer háztartás energiaszükségletét fogja fedezni a jelenlegi legerőteljesebb szélturbina

2023 / 01 / 26 / Bobák Zsófia
Húszezer háztartás energiaszükségletét fogja fedezni a jelenlegi legerőteljesebb szélturbina
A Vestas turbinájának magassága az Eiffel-torony méreteivel vetekszik és az első prototípus már működik Dániában.

A Vestas V236-15.0 MW turbina jelenleg a legmagasabb és legerőteljesebb működő szélturbina a világon (bár több kínai cég is építi a még nagyobb teljesítményű verziókat), a tesztelésre szolgáló első prototípusát már decemberben felállították a dániai Østerild Tesztközpontban, ahol a nagyméretű turbinák vizsgálati programjait végzik és az engedélyeztetés, valamint a tömeggyártás beindítása előtti biztonsági ellenőrzéseket hajtják végre. A turbina az egyre nagyobbra és nagyobbra növő szélerőművek között is kiemelkedik méreteivel:

  • a tornya 280 méter magas
  • lapátjai 115,5 méter hosszúak
  • az IEC (International Electrotechnical Commission) besorolása szerinti legerősebb szeleknek is ellenáll 50 m/s széllökések során is
  • legalább harminc év az élettartama
  • évente 80 GWh energiát biztosít megfelelő körülmények között, ami a Vestas leírása szerint 20 000 háztartás szükségleteit képes fedezni

A turbinákat később offshore szélerőművek részeként használják majd, többek között a Frederikshavn városa melletti telepen Dániában, New Yorkban az Empire Wind 1 és az Empire Wind 2 projektekben, a Skócia partjainál található Inch Cape szélerőműben és az Atlantic Shores programban New Jersey-nél.

A turbina gondoláját, vagyis a torony tetején elhelyezkedő "dobozt", amihez a forgó lapátok is csatlakoznak, a Vestas úgy alakította ki, hogy a szükséges karbantartási munkákat minél könnyebben lehessen kivitelezni, ezzel is csökkentve a szervizelések hosszát és maximalizálva a turbina működési idejét. A turbinalapátok és más alkatrészek gyártását 2023 második felében, illetve utolsó negyedévében kezdik meg olaszországi, dániai és lengyelországi üzemekben. A prototípus üzembeállításának lépéseit a cég felvételein követhetjük végig.

(Fotó: Vestas/a borítókép a prototípus összeszerelési fázisát mutatja)

Kína tizennegyedik ötéves tervének megvalósítását a világ leghosszabb szélturbina lapátja is segíti Az ország hosszú távú tervei között szerepel a szénre alapozott energiatermelés egy részének lépésenkénti felváltása megújuló forrásokkal. Az egyre nagyobb szélerőművek is hozzájárulhatnak a cél eléréséhez.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
A T-Omega Wind egy kis méretű prototípussal már teszteli a piramis alakú, vízen lebegő szélturbina életképességét.
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Az A23a közvetlen közelében haladt el az RSS Sir David Attenborough, a találkozást a kutatók meg is örökítették.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.