Kína tizennegyedik ötéves tervének megvalósítását a világ leghosszabb szélturbina lapátja is segíti

2022 / 09 / 12 / Bobák Zsófia
Kína tizennegyedik ötéves tervének megvalósítását a világ leghosszabb szélturbina lapátja is segíti
Az ország hosszú távú tervei között szerepel a szénre alapozott energiatermelés egy részének lépésenkénti felváltása megújuló forrásokkal. Az egyre nagyobb szélerőművek is hozzájárulhatnak a cél eléréséhez.

A kínai székhelyű, de egy létesítményt (SINOI GmbH) Németországban is fenntartó Lianyungang Zhongfu Lianzhong Composites Group Co., Ltd. (LZ Blades) az egyik legnagyobb szélerőmű alkatrészeket gyártó vállalat, amely régóta készíti különféle méretű turbina lapátjait, amelyeket szárazföldi és offshore szélerőművekhez is használnak. A cég, ahogy más vállalatok is, évről évre igyekszik növelni a lapátok hosszát, mivel az alternatív energiaforrások iránti kereslet a világ minden táján fellendülőben van és az igények kielégítésére az átlagos nagyságú turbinák alkalmazása mellett a hatalmas, nagyteljesítményű szélerőművek fejlesztése is előtérbe került. A General Electric Haliade-X-e már 260 méteres magasságú és a MingYang Smart Energy még ennél is nagyobb, 242 méter magas tornyokat készít, amelyek évi 80 GWh energia megtermelésére is alkalmasak lesznek.

A gigantikus szélerőművekhez a hozzájuk illően óriási lapátokra is szükség van: a Siemens Gamesa tavasszal meg is kezdte meg az eddigi leghosszabb, 115 méteres B115-ös lapátjainak gyártását, a MingYang is készített 111,5 méteres verziót, az LZ Blades pedig ebben az évben már többfajta, a 100 métert meghaladó hosszúságú lapátot gyártott. A cég legújabb berendezése azonban az eddigieken is túltesz: az augusztusban bemutatott lapátok 123 méter hosszúak és egyenként 50 tonnát nyomnak. A berendezéseket offshore szélfarmokon fogják használni, ahol 16 MW-os szélturbinákat működtetnek velük.

A vállalat leírása szerint a fejlesztések a szélenergia minél jobb kiaknázásának lehetőségét teremtik meg, hogy a megújuló energiaforrások nagyobb szerepet kaphassanak a folyamatosan növekvő energiaéhség csillapításában. A kínai kormány tavaly mutatta be a 14. ötéves tervét, valamint az ezzel összefüggő 2035-ig szóló fejlesztési programját, amelynek részét képezi a fosszilis energiahordozók mennyiségének csökkentése és az alternatívát nyújtó források alkalmazásának elősegítése is.

Bár az ország erősen támaszkodik a szénerőművek használatára, de az elképzelések szerint még az ötéves terv időszaka alatt elérik az üvegházhatású gázok, köztük a szén-dioxid kibocsátásának csúcspontját

és lassanként, ha nem is teljesen, de legalább 20%-ban áttérnek a nem-fosszilis energiaforrások alkalmazására. Ebben a szélerőművek is szerepet kapnak, mivel a szélenergia és a napenergia felhasználását "erőteljesen növelni fogják és az offshore szélerőművek rendezett fejlesztését biztosítják" a leírás szerint, emellett támogatják a vízerőművek építését és a partmenti atomerőművek konstrukcióját is.

(Fotó: LZ Blades)

Nagyobb hatékonyságot ígér hagyományos társainál az egymással ellentétesen forgó tövisekkel felszerelt szélturbina A norvég World Wide Wind függőleges szélturbinája nemcsak különleges felépítésével, de gigászi méretével is kitűnik a többi koncepció közül.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
A Q-nap az az időpont, amikor a kvantumszámítógépek képesek lesznek feltörni a ma használt titkosítási módszereket. Ez pedig akár már jövőre is bekövetkezhet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.