Huszonegy év után visszavonul a Google két alapítója

2019 / 12 / 05 / Felkai Ádám
Huszonegy év után visszavonul a Google két alapítója
A Google számára egy korszak ért véget. 21 évvel azután, hogy a céget megalapították a kaliforniai Menlo Park egy piszkos garázsában, Larry Page és Sergey Brin másnak adja át a cég napi teendőinek az irányítását.

Page a Google anyacégének, az Alphabetnek a vezérigazgatói posztjáról mondott le, hogy a helyét átadja a Google-t már több mint négy éve vezető Sundar Pichainak. Az Alphabetet azzal a céllal hívták életre 2015-ben, hogy ernyőszervezetként fogja össze magát a Google-t és annak az összes nagyszabású, úgynevezett „moonshoot” projektjeit. Ez utóbbiba olyan technológiák kutatása tartozik, mint az önvezető autók, a mesterséges intelligencia vagy az öregedés megállítása. Brin az Alphabet elnökeként már régebben kivonta magát a mindennapi teendőkből, olyannyira, hogy az irodája egy időre átköltözött az előbb említett „moonshoot” projekteket kutató központba.

A két alapító december 3-án közzétett levele szerint az Alphabetnek és a Google-nek jelenleg nincs szüksége két vezérigazgatóra és egy elnökre, ehelyett mostantól Sundar Pichai, a Google eddigi vezérigazgatója egy személyben lesz felelős a teljes cégóriás irányításáért. Pichai egyébként az Alphabet részvényeinek 0,1 százalékát is birtokolja.


Sundar Pichai

Brin és Page nem távolodnak el teljesen a cégtől, hanem az igazgatói tanács tagjaként és részvényesként beleszólásuk lesz annak életébe. Ezeken felül - Page és Brin elmondása szerint - folyamatos lesz köztük és Pichai közt a kapcsolat, különösen az olyan témák kapcsán, amely egyben a „szenvedélyük”.

Bár a két alapító csak a vállalat 11,4%-át birtokolja, a csak az alapítókat megillető, tízszeres szavazatot biztosító "class-B" elnevezésű részvényeken keresztül szavazattöbbségük van a cégben, tehát a végső kontroll a vállalat jövője felett továbbra is az ő kezükben marad. A Bloomberg indexe szerint Page a 62,7 milliárd dollárral a hetedik, Brin pedig 60,9 milliárd dollárral a tizedik leggazdagabb ember világon.

(Forrás: The Guradian, kép: Pixabay, Getty)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
A Xiaomi 13T Pro 144Hz-es képfrissítésű OLED kijelzővel, 120 wattos gyorstöltéssel és 350 ezer forint alatti árcédulával igyekszik magához édesgetni azokat, akiknek nem opció, hogy félmillió forintot fizessenek ki egy olyan telefonért, amiben minden megtalálható, amit egy mai csúcskészüléktől elvárhatnánk.
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Eddig átlagosan 50 nap volt egy fatva megalkotása, olykor több év, de az MI segítségével akár már öt óra alatt elkészülhet egy törvény.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.