Huszonegy év után visszavonul a Google két alapítója

2019 / 12 / 05 / Felkai Ádám
Huszonegy év után visszavonul a Google két alapítója
A Google számára egy korszak ért véget. 21 évvel azután, hogy a céget megalapították a kaliforniai Menlo Park egy piszkos garázsában, Larry Page és Sergey Brin másnak adja át a cég napi teendőinek az irányítását.

Page a Google anyacégének, az Alphabetnek a vezérigazgatói posztjáról mondott le, hogy a helyét átadja a Google-t már több mint négy éve vezető Sundar Pichainak. Az Alphabetet azzal a céllal hívták életre 2015-ben, hogy ernyőszervezetként fogja össze magát a Google-t és annak az összes nagyszabású, úgynevezett „moonshoot” projektjeit. Ez utóbbiba olyan technológiák kutatása tartozik, mint az önvezető autók, a mesterséges intelligencia vagy az öregedés megállítása. Brin az Alphabet elnökeként már régebben kivonta magát a mindennapi teendőkből, olyannyira, hogy az irodája egy időre átköltözött az előbb említett „moonshoot” projekteket kutató központba.

A két alapító december 3-án közzétett levele szerint az Alphabetnek és a Google-nek jelenleg nincs szüksége két vezérigazgatóra és egy elnökre, ehelyett mostantól Sundar Pichai, a Google eddigi vezérigazgatója egy személyben lesz felelős a teljes cégóriás irányításáért. Pichai egyébként az Alphabet részvényeinek 0,1 százalékát is birtokolja.


Sundar Pichai

Brin és Page nem távolodnak el teljesen a cégtől, hanem az igazgatói tanács tagjaként és részvényesként beleszólásuk lesz annak életébe. Ezeken felül - Page és Brin elmondása szerint - folyamatos lesz köztük és Pichai közt a kapcsolat, különösen az olyan témák kapcsán, amely egyben a „szenvedélyük”.

Bár a két alapító csak a vállalat 11,4%-át birtokolja, a csak az alapítókat megillető, tízszeres szavazatot biztosító "class-B" elnevezésű részvényeken keresztül szavazattöbbségük van a cégben, tehát a végső kontroll a vállalat jövője felett továbbra is az ő kezükben marad. A Bloomberg indexe szerint Page a 62,7 milliárd dollárral a hetedik, Brin pedig 60,9 milliárd dollárral a tizedik leggazdagabb ember világon.

(Forrás: The Guradian, kép: Pixabay, Getty)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Az Agility Robotics Digit gépe az Amazonnál dolgozik, de hamarosan munkába áll egy másik kereskedelmi ellátó cég raktáraiban is. A hozzá hasonló robotokat az árupakolás mellett autógyártók telepein használják egyre gyakrabban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.