Idegen anyahajó vagy üstökös? – Mégsem tudja a csillagászat megmagyarázni az Oumumamua különös viselkedését

2023 / 03 / 29 / Felkai Ádám
Idegen anyahajó vagy üstökös? – Mégsem tudja a csillagászat megmagyarázni az Oumumamua különös viselkedését
Az Oumuamua évekkel a felfedezése után is lázban tartja a professzionális és hobbi csillagászokat egyaránt, ami nem is csoda – nem csak egyike a ritka csillagközi térből érkezett objektumoknak, de több anomáliát is produkált a gyorsulása. Nemrég pedig különösen nagy volt a mozgolódás: az Oumumamuát idegen anyahajónak feltételezték, míg mások egyszerű üstökösként magyarázták. Mi a helyzet ez utóbbi tanulmánnyal Avi Loeb, az ismert harvardi tudós szerint?

Ha az Oumuamuának lenne szája, igencsak csuklana, mivel az utóbbi időben rengeteget beszélnek róla. A csillagközi térből érkezett objektum már a felfedezésekor nagy port kavart – amiről a lentebbi cikkünkben írtunk még 2019-ben:

Oumuamua – Különös látogató a csillagrendszeren kívülről Az Oumuamuát 2017 októberében vették észre egy csillagvizsgálóban Mauin. Ez az első, ember által is érzékelt objektum, amely egy másik csillagrendszerből érkezett. Az Oumuamua azonban nem csak ezért érdekes, hanem mert több kérdés maradt utána, mint válasz.

Azóta sok minden történt az öreg Földön, de egy dolog nem változott: az izgalmas viselkedésű objektum továbbra is rengeteg kérdőjelet vet fel, és az eredetére az egymástól a lehető legtávolabb álló magyarázatok születtek az elmúlt időszakban. A Pentagon AARO igazgatója például Avi Loebbel írt közös tanulmányt, melyben nem zárják ki, hogy ez a tárgy nem csak mesterséges eredetű, de akár egy olyan anyahajó is lehet, melyből felderítő szondák indulnak a környező bolygókra:

A Pentagon AARO igazgatója szerint lehetett egy idegen anyahajó a Naprendszerben Sean Kirkpatrick, a Pentagon azonosítatlan repülő tárgyakra szakosodott részlegének, az AARO-nak az igazgatója, és közösen publikált egy tanulmányt az ismert harvardi kutatóval, Abraham „Abi” Loebbel – eszerint nem zárható ki, hogy a Nprendszerünket felkereste egy idegen anyahajó, amely felfedező drónokat bocsájtott az útjukra.

Egy ilyen lehetséges szonda pedig akár a Földre is eljuthatott – ez lehet az IM2 nevű objektum, amely a vízbe csapódott, és amelynek kézre kerítésére szervezett Galileo Projekt expedíció nemrég zöld utat is kapott:

Indul az expedíció a Földbe csapódott csillagközi objektum – talán egy idegen szonda kézrekerítésére Erről az eszközről írta nemrég a Pentagon AARO igazgatója és a harvardi Avi Loeb egy közös tanulmányban, hogy talán egy idegen anyahajóról indított szonda is lehet.

A spektrum másik végén ennél “unalmasabb” csillagászati magyarázat áll, amely szerint az Oumuamua viselkedésére akad hétköznapi csillagászati magyarázat is. A Nature-ben Jennifer Bergner és Darryl Seligman által közzétett tanulmány szerint szó sincs idegen anyahajóról, az objektum jó eséllyel egy másik csillagrendszerből érkezett üstökös. Erről a tanulmányról többen is beszámoltak, köztük az EarthSky is, amely laphoz a múlt héten érkezett egy email magától Avi Loebtől, aki egy korrekciót írt ebben le. Fontos hangsúlyozni, hogy a Nature-ben közölt tanulmány, tehát amely üstökösként magyarázza az Oumuamuát, már átesett a tudományos elbírálási folyamaton, ez a korrekció azonban még nem.

Loeb az emailben arról ír, hogy még aznap leadtak egy tudományos munkát (amely értelemszerűen még nem esett át a tudományos elbírásási folyamaton) közösen a kollégájával Thiem Hoanggal, melyben arról írnak, hogy a Nature-ben közzétett tanulmányban rosszul számolták ki az Oumuamua felszíni hőmérsékletét. Mint Loeb írja:

“Bergner és Seligman azt feltételzte, hogy az Oumuamua különös gyorsulása azzal magyarázható, hogy vízjégből áll, amelyet a csillagközi térben a kozmikus sugarak részben hidrogénné disszociáltak. A nap közelében végzett felszíni hőmérséklet számításaik azonban figyelmen kívül hagyták a hidrogén párolgásának a jelentős hűtő hatását.

A hidrogén párolgásából származó hűtés figyelmbevételével az új cikkünk bemutatja, hogy a jég felszíni hőmérséklete egy nagyságrenddel csökken.”

Loeb hozzáteszi, hogy a felületi hőmérséklet helyes kiszámítása egyértelműen történik, amihez a következő faktorokat kell figyelembe venni: Nap melegítése által nyert energia, a felületi sugárzás során vesztett energia, valamint a hidrogén kiszabadításához szükséges befektetett energia, mint szintén energiaveszteség. Bergner és Seligman ugyanis azzal érveltek, hogy ez a távozó hidrogén gyorsította fel az objektumot, azonban a hidrogén felszabadulása szintén energiabefektetést igényel, ami így végsősoron energiaveszteség, amely hűti a felületet. Loeb szerint pedig Bergner és Seligman épp ezt a tényezőt nem vették figyelembe a számításaik során. Emiatt aztán az általuk bemutatott termikus modell a felületi hőmérséklet 9-szeres túlbecsléséhez vezetett. Pedig ha a felületi hőmérsékletet ezen tényező figyelmbevételével csökkentjük, akkor a hidrogén távozásának hősebessége 3-szorosára csökken.

Mindez azt jelenti, hogy míg az eredeti modellben a vízben lévő hidrogénatomok körülbelül harmadának kellett volna távoznia a kozmikus sugarak hatására – az új számítás szerint az összes hidrogénatom távozására szükség lenne az Oumuamua megfigyelt gyorsulásához, ami miatt ez a modell tarthatatlan.

Kiderült az igazság a Kijev feletti UFO-król Dr. Avi Loeb harvardi kutatót az USA kormánya kérte fel, hogy elemezze ki a Kijev felett észlelt UFO-k esetét, de közben az érintett kijevi obszervatórium is lefolytatott az ügyben egy vizsgálatot. Az eredmények egybevágnak.

Loeb egyébként nagyon aprólékosan áll hozzá a számításokhoz, korábban elsőként cáfolta – épp a számítási hibák alapján –, hogy Kijev felett UFO-k keringtek volna. Ez utóbbiról a fentebbi cikkünkben írtunk.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A galaxis leghatalmasabb csillagtömegű fekete lyukát a Földhöz “extrém” közel fedezték fel
A galaxis leghatalmasabb csillagtömegű fekete lyukát a Földhöz “extrém” közel fedezték fel
A most felfedezett fekete lyuk nem csak jóval nagyobb az eddig ismert legnagyobb tömegű lyuknál, a Cygnus X-1-nél, de csillagászati léptékben a Földhöz is nagyon közel helyezkedik el.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.