Idegháló irányíthatja a jövőben a műtét közbeni érzéstelenítést
2020 / 10 / 15 / Perei Dóra
Idegháló irányíthatja a jövőben a műtét közbeni érzéstelenítést
Gépi tanulással az idegháló 'megtanulta', hogyan reagáljon egy adott helyzetre, és a beteg állapotára odafigyelve alkalmazza a megfelelő érzéstelenítő-adagot.

Az algoritmusok és a gépi tanulás használata az orvoslás egyre több területén megjelent, illetve népszerűvé vált az elmúlt évtizedben. Idén nyáron például az MIT (Massachusetts Institute of Technology) és a Massachusettsi Általános Kórház kutatói, valamint egészségügyi szakemberei betanítottak egy ideghálót a sebészi műtét közbeni érzéstelenítés irányítására. Az ideghálók (akárcsak a mélytanulásos programok) alapvetően arra szolgálnak, hogy mintázatokat és trendeket mutassanak ki orvosi adatsorok elemzésével, javítsák a diagnosztikai folyamatokat, a radiológián alapuló rákszűrést, mostanában pedig

egyre nagyobb arányban a robotikus eszközökkel végzett sebészetet.

Bizalomra ad okot, hogy előrejelzések szerint a közeljövőben újabb fejlesztésekre számíthatunk a sebészetben és a gyógyszerellátásban, ilyen mondjuk az általános érzéstelenítésre használt Propofol adagolásának irányítása. A kutatók a betegek adatait tartalmazó adatsorokon tesztelték az algoritmust: az adott információkból, testtömeg, életkor, egyéb betegségek, ilyesmi kiolvasható, hogy kell-e változtatni, és ha igen mennyit az érzéstelenítő átlagos mennyiségén és szintjén. Az algoritmusok egyszerre vizsgálták az adatokból az eszmélet ajánlott érzéstelenítőadag bevétele utáni szintet folyamatosan figyelő modelleket, valamint a modellek által javasolt gyógyszermennyiséget, majd a kapott információkat betáplálták az ideghálóba.

Tekintve, hogy egy teljesen új alkalmazásról beszélünk, az első tesztek szimulált környezetben, virtuális betegekkel zajlottak. Hozzá kell tenni, hogy a kutatók egyszerre több tesztet végeztek, hogy a modell egyre eredményesebbé váljon. A színlelt öntudat változásainak monitorozása során az idegháló fokozatosan megtanulta,

hogyan reagáljon a változatokra, és a pácienesek állapotának figyelembe vételével alkalmazza a Propofol megfelelő adagját.

Az idegháló a vártnál sokkal hatékonyabb volt a napjainkban alkalmazott iparszabvány-technológiánál. Gabriel Schamberg, a kutatás egyik résztvevője szerint az ideghálók segítségével minden eddiginél koherensebb gyógyszerellenőrző szabályokat generálhatnak. Hozzátette: az igazi kihívás még csak most következik, mivel lassacskán hús-vér betegeken is le kell tesztelni, amihez még rengeteg engedélyre szükségük van.

(Fotó: Pixabay)


Hogyan kerül a hütte a hegyre?
Ön gondolkozott már azon, hogyan kerül egy alpesi hütte a hegy tetejére? Az alpesi kunyhók is olyan rejtélyes módon épülnek, mint a piramisok? Több száz embernek kell fát, követ és matracokat cipelnie a hegyre? Eláruljuk: nem. Tovább a cikkhez
Fordítsd a fejére a világot! Fejlessz!
A memoQ, a világ egyik vezető fordítástámogató szoftverének készítője, csapatunk közel 100 nemzetközi szakemberből áll, és folyamatosan keressük az új tehetségeket. Nézz körül az aktuális álláslehetőségek között!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.