Idegháló irányíthatja a jövőben a műtét közbeni érzéstelenítést

2020 / 10 / 15 / Perei Dóra
Idegháló irányíthatja a jövőben a műtét közbeni érzéstelenítést
Gépi tanulással az idegháló 'megtanulta', hogyan reagáljon egy adott helyzetre, és a beteg állapotára odafigyelve alkalmazza a megfelelő érzéstelenítő-adagot.

Az algoritmusok és a gépi tanulás használata az orvoslás egyre több területén megjelent, illetve népszerűvé vált az elmúlt évtizedben. Idén nyáron például az MIT (Massachusetts Institute of Technology) és a Massachusettsi Általános Kórház kutatói, valamint egészségügyi szakemberei betanítottak egy ideghálót a sebészi műtét közbeni érzéstelenítés irányítására. Az ideghálók (akárcsak a mélytanulásos programok) alapvetően arra szolgálnak, hogy mintázatokat és trendeket mutassanak ki orvosi adatsorok elemzésével, javítsák a diagnosztikai folyamatokat, a radiológián alapuló rákszűrést, mostanában pedig

egyre nagyobb arányban a robotikus eszközökkel végzett sebészetet.

Bizalomra ad okot, hogy előrejelzések szerint a közeljövőben újabb fejlesztésekre számíthatunk a sebészetben és a gyógyszerellátásban, ilyen mondjuk az általános érzéstelenítésre használt Propofol adagolásának irányítása. A kutatók a betegek adatait tartalmazó adatsorokon tesztelték az algoritmust: az adott információkból, testtömeg, életkor, egyéb betegségek, ilyesmi kiolvasható, hogy kell-e változtatni, és ha igen mennyit az érzéstelenítő átlagos mennyiségén és szintjén. Az algoritmusok egyszerre vizsgálták az adatokból az eszmélet ajánlott érzéstelenítőadag bevétele utáni szintet folyamatosan figyelő modelleket, valamint a modellek által javasolt gyógyszermennyiséget, majd a kapott információkat betáplálták az ideghálóba.

Tekintve, hogy egy teljesen új alkalmazásról beszélünk, az első tesztek szimulált környezetben, virtuális betegekkel zajlottak. Hozzá kell tenni, hogy a kutatók egyszerre több tesztet végeztek, hogy a modell egyre eredményesebbé váljon. A színlelt öntudat változásainak monitorozása során az idegháló fokozatosan megtanulta,

hogyan reagáljon a változatokra, és a pácienesek állapotának figyelembe vételével alkalmazza a Propofol megfelelő adagját.

Az idegháló a vártnál sokkal hatékonyabb volt a napjainkban alkalmazott iparszabvány-technológiánál. Gabriel Schamberg, a kutatás egyik résztvevője szerint az ideghálók segítségével minden eddiginél koherensebb gyógyszerellenőrző szabályokat generálhatnak. Hozzátette: az igazi kihívás még csak most következik, mivel lassacskán hús-vér betegeken is le kell tesztelni, amihez még rengeteg engedélyre szükségük van.

(Fotó: Pixabay)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
A Kínai Tudományos Akadémia kutatása alapján az LK-99 sem hozza el a szupravezetők forradalmát, mivel valójában nem is szobahőmérsékletű szupravezető.
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
"B****** meg magukat!" - üzente a közösségi oldalt elhagyó hirdetőknek a cég első embere, akiknek a hírek szerint ezután nem is igazán áll szándékukban visszatérni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.