Idén is tölthetjük a szilvesztert a metaverzumban

2023 / 12 / 31 / Bobák Zsófia
Idén is tölthetjük a szilvesztert a metaverzumban
Akár a New York-i ünneplő tömeghez is csatalkozhatunk virtuálisan.

New Yorkban 1907 óta majdnem minden évben megtartják a mára ikonikussá vált szilveszteri ünnepséget a Times Square-en, amelynek során egy hatalmas gömb ereszkedik lefelé a One Times Square épület tetejéről az éjfélig tartó visszaszámlálás alatt. A hagyományt Adolph Ochs, a New York Times akkori tulajdonosa indította útjára, egy korábbi tradíció helyettesítésére. Ochs eredetileg, 1903-tól kezdve december 31-én rendszeresen tűzijátékot rendezett, hogy ezzel ünneplje meg az újság új központjának megnyitását, de egy idő után valami látványosabbra vágyott, így alakult ki az óriási vasgolyó leengedésének hagyománya.

A gömb az évek során sokat változott, az egyszerű vasgolyó az 1990-es évektől kezdve már számítógép által vezérelt fényekkel felszerelve működött, majd egyre fényesebb, sűrűbben díszített és nagyobb méretű verziói jelentek meg. Az elmúlt években a gömb 2009-ben debütált, hatodik változatát használták, amely több mint 3,5 méter átmérőjű, vagyis több mint kétszerese az eredeti verziónak.


A szokásosnál jóval nagyobb méretű gömb 2008 szilveszterén (Kép: Spencer Platt/Getty Images)

A szilveszteri esemény az Egyesült Államok egyik jelentős ünnepi rendezvénye, ami számos turistát vonz a helyszínre, de régóta közvetítik televízión és online formában is azok számára, akik el akarják kerülni a tömeget és inkább otthon maradnának. Az online közvetítésnek köszönhetően a világ bármely tájáról megtekinthető a Ball Drop eseménye és ez nem lesz másképp idén sem, helyi idő szerint este 6 órától (magyar idő szerint éjféltől) közvetítik a helyszíni kamerák felvételeit a Time Square-ről.

A virtuális valóság világok megjelenése azonban egy interaktívabb lehetőséget is elérhetővé tett a csatlakozni vágyók számára és immár a metaverzumban is bulizhatunk New Yorkban. A szilveszteri mulatságot a Decentraland platformján 2021-ben tartották meg először, amikor a One Time Square tulajdonosa, a Jamestown ingatlanbefektetési vállalat a Digital Currency Grouppal összefogásban létrehozta a MetaFestet, hogy a koronavírus járvány miatt távol maradó emberek is aktív részesei lehessenek az ünneplésnek.

Az idei VNYE2024 eseményt szintén a One Times Square, illetve a Jamestown rendezi meg és ennek keretében a honlapon elérhető valós idejű közvetítések mellett metaverzumbeli programokon is részt vehetünk. A virtuális világba a VNYE2024 app letöltése után léphetünk be, ahol saját avatár formájában vegyülhetünk el a tömegben. A platformon a Ball Drop megtekintésén kívül más szórakozási opciók is várják a felhasználókat, lehet például táncolni vagy a világ híres nevezetességeit meglátogatni egy Föld körüli út során.

A New York-i rendezvényen kívül egy másik virtuális buliba is beugorhatunk, hogy digitális megtestesülésünkkel is köszöntsük az új évet. A VRChat platformján a népszerű virtuális világ szilveszteri programján vehetünk részt, ha belépünk az oldalra, ehhez először fiókot kell létrehozunk, ha még nem rendelkezünk vele. A New Year's Eve Square-t csendes óceáni idő szerint december 31-én hajnali 2 órakor (magyar idő szerint 11-kor) nyitják meg és többféle szórakozási lehetőséggel is várják a látogatókat, a tartalomgyártók többek között videókat és posztereket mutathatnak be. A VRChat nevéhez híven VR-eszközökkel vehető igénybe, például a Meta Questtel, emiatt valamivel bonyolultabb lehet a belépés, de egyúttal immerzívebb élményt biztosít a platform.

Bár a metaverzumok egyelőre úgy tűnik, hogy nem váltották be hozzájuk fűzött reményeket és nem vették át az uralmat a digitális térben, valamint még a nagybetűs Metaverzum, vagyis a sok kis platform közötti átjárható hálózat létrejötte is várat magára, de az avatárok bőrébe bújva töltött szilveszter este és hajnal révén megtapasztalhatjuk a virtuális világokban zajló közösségi programok hangulatát és felkészülhetünk egy olyan jövőre, ahol az ilyenfajta események megszokott részét képezik a hétköznapoknak.

(Fotó: VNYE, CreativaImages/Getty Images)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Harvardi tudósok: Lehet, hogy rejtőzik egy fejlett technológiájú, ismeretlen civilizáció itt, a Földön
Harvardi tudósok: Lehet, hogy rejtőzik egy fejlett technológiájú, ismeretlen civilizáció itt, a Földön
Elég rangos intézmények kutatói írják, hogy nem szabad kizárni ezt a lehetőséget sem – az ebből az állításból kinövő, esetleges következmények pedig még ennél is vadabbak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.