Idővel akár saját személyiségük is kialakulhat a Tesla Botoknak

2022 / 01 / 06 / Palotai Nándor
Idővel akár saját személyiségük is kialakulhat a Tesla Botoknak
Ugyan a Tesla humanoid robotját elsősorban a monotonnak és unalmasnak számító munkakörök ellátására tervezték, de Elon Musk szerint a tanulásra is képes robot idővel remek társsá is válhat.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a Tesla nyáron bejelentette, hogy egy humanoid robot fejlesztésébe kezdenek. Mivel Elon Musk sokszor tett már merész kijelentéseket, így eleinte nem mindenki vette komolyan a bejelentést, egészen addig, amíg pár nappal később el nem kezdtek szakembereket toborozni a projekthez.

A Tesla Bot az eddigi tervek alapján egy nagyjából 176 centiméter magas és 56 kilogrammos, mesterséges intelligenciával ellátott humanoid robot lesz, melynek az arca helyén egy képernyő kap majd helyet. Ugyan hasonló eszközt eddig még senki nem alkotott, Musk erősen optimista prognózisa szerint már akár 2022-ben is megszülethetnek az első prototípusok. Musk szerint a robot hosszútávon a munkaerőhiányon is enyhíthet.

A SpaceX vezére a múlt héten, Lex Fridmannek, a Massachusettsi Műszaki Egyetem mesterséges intelligenciákkal foglalkozó kutatójának podcastjában beszélt a SpaceX és a Tesla jövőbeli terveiről, és ennek kapcsán esett szó a Tesla humanoid robotjairól is. Fridman a Tesla Bot kapcsán megkérdezte, hogy Musk szerint asszisztensként vagy barátként is funkcionálhatnának-e a robotok, a cégvezető pedig a következő választ adta:

"Szerintem a lehetőségek végtelenek. Ugyan ez nem tartozik bele a Tesla elsődleges missziójába, ami a világ fenntartható energiaforrásokra való átállását célozza, ugyanakkor rendkívül hasznos dolog lenne egy olyan humanoid robotot készíteni, amely sokféleképpen tud interakcióba lépni a külvilággal, vagy éppen segíteni."

Ugyan a robotot elsősorban feladatvégzésre szánják, Fridman szerint a Tesla robotjaival az elmagányosodás ellen is fel lehetne venni a küzdelmet. Ráadásul a mesterséges intelligencia által biztosított tanulási képesség okán a Tesla Botok idővel a tulajdonosokhoz illő személyiséget alakíthatnak ki, azaz hosszútávon nem létezne két egyforma Tesla Bot. Musk szerint a Tesla Botok idővel akár olyan szórakoztató társakká is válhatnak, mint a Star Wars filmekből ismert C-3PO és R2-D2 robotok.

(Borítókép: Tesla)

Robotnővért készített a Sophia robotlány fejlesztője Grace nővér három nyelven is képes elbeszélgetni a magányos idősekkel vagy megnyugtatgatni a kórházi betegeket.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.