Robotnővért készített a Sophia robotlány fejlesztője

2021 / 06 / 10 / Rácz Tamás
Robotnővért készített a Sophia robotlány fejlesztője
Grace nővér három nyelven is képes elbeszélgetni a magányos idősekkel vagy megnyugtatgatni a kórházi betegeket.

A hongkongi Hanson Robotics világhírt szerzett a tévéshow-kban is fellépő Sophiával, az emberekkel beszélgető, érzelmeket, gesztusokat is értelmezni képes, többé-kevésbé humanoid robottal. Sophia nemrég egy nővért is kapott, mármint szó szerint: a robotlány technológiáját felhasználva egy kórházi nővér változat is készült androidból.

Grace elsődleges feladata, hogy úgy végezzen el bizonyos alapvető vizsgálatokat, ellenőrzéseket (testhő mérése a nyakában lógó hőkamerával, éberség ellenőrzése), hogy közben az emberi jelenlétet is helyettesítse magányos idősek vagy a többiektől elszigetelt fertőző betegek számára. A robotnővér megalkotását természetesen a COVID-19 világjárványban tapasztalt izolációs problémák ihlették. A fertőzésre érzéketlen de emberi megjelenésű robot segít elkerülni a hús-vér nővérek, idősgondozók megbetegedését, mégis megadja a a bezártságba kényszerült  ápoltaknak az emberi kapcsolat illúzióját.

Grace prototípusa beszél angolul és ismeri a mandarin és kantoni nyelvjárást is, de hamarosan újabb nyelveket is meg kell tanulnia. A gyártó ugyanis azt mondja, hamarosan elkészül egy kis szériás béta-tesztfázisra alkalmas kontingens a robotból, melyeket kínai illetve hongkongi egészségügyi intézmények mellett Japánban és Dél-Koreában használnak majd tesztüzemben. A tapasztalatok alapján tökéletesített Grace a Hanson szerint akár már jövőre kereskedelmi forgalomba kerülhet világszerte, a tömeggyártással pedig a jelenleg egy luxusautó árával összemérhető értékű robot beszerzésének költségei is drasztikusan csökkennek majd.

(Reuters)

További cikkek a témában:

Készül az első hollywoodi film, amiben egy valódi robot játssza a főszerepet Az egyelőre csak "b" címen futó projektet ráadásul nem is kis büdzséből, 70 millió dollárból forgatják.

Már idén megkezdődhet az emberszerű robotok tömeggyártása A világ leghíresebb robotjának, Sophiának hamarosan több ezer másolata áraszthatja el az otthonokat.

Egy orosz cég megalkotta a tökéletesen élethű Arnold Schwarzenegger robotot, csak azzal nem számoltak, hogy még él az igazi A valódi Arnold Schwarzeneggernek nem igazán nyerte el a tetszését, hogy a beleegyezése nélkül készítettek belőle egy robotizált mellszobrot.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mire képes ma valójában a genetika, és mi az, ami csak porhintés?
Mire képes ma valójában a genetika, és mi az, ami csak porhintés?
A radiocafé Kávézó a világ végén című műsorának vendége Dr. Varga Máté egyetemi docens, az ELTE TTK Biológiai intézetének, Genetikai tanszékének az oktatója volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.