Ígéretesnek tűnik egy reumagyógyszer a koronavírus ellen

2020 / 04 / 28 / Justin Viktor
Ígéretesnek tűnik egy reumagyógyszer a koronavírus ellen
A reuma elleni ízületi gyulladáscsökkentő tocilizumab gyógyszer „jelentős” potenciált mutatott súlyos Covid-19 esetek szélsőséges gyulladásának megelőzésében, egy francia klinikai vizsgálatban. 

Párizsi sikerek

A párizsi Egyetemi Kórházszövetség (Paris university hospital trust, AP-HP) által elvégzett vizsgálat során 129 közepes vagy súlyos vírusos tüdőgyulladással kezelt embert vizsgáltak, amely a Covid-19 betegek 5-10 százalékánál fordul elő.

A kezelés, ami elnyomja az emberi szervezet  természetes immunválaszát, "szignifikánsan" csökkentette a halálesetek számát és az életmentő beavatkozások szükségességét egy kontroll betegcsoporthoz képest.

A páciensek fele két tocilizumab (más néven: atlizumab) injekciót, valamint szokásos antibiotikumos kezelést kapta, a kontroll csoport pedig csak standard kezelést kapott. Bár az eredményeket még nem tették közzé - így azok ellenőrzése sem történhetett meg, - a kutatásban részt vevők szerint a tocilizumab kezelés egyértelmű "klinikai előnyt" mutatott. 

Az AP-HP-nál úgy döntöttek, hogy "közegészségügyi okokból" mihamarabb nyilvánosságra hozzák a tanulmányt, mielőtt a hivatalos eredmények megszületnének. Hangsúlyozták azonban, hogy további kutatásokra van szükség a gyógyszer hatékonyságára és a mellékhatások potenciáljára vonatkozóan. Az “Actemra” és a “RoAcemtra” márkanéven forgalmazott tocilizumabot általában a rheumatoid arthritis kezelésére alkalmazzák.

Halálos citokin-vihar

A gyógyszer maga tulajdonképpen egy laboratóriumban szintetizált antitest, amely gátolja a szervezet természetes immunválaszában részt vevő egyik specifikus fehérjereceptort, az Interleukin-6-ot (IL-6). A kutatók szerint a gyógyszer képes leállítani az immunválasz fokozott állapotát jelentő úgynevezett citokin-viharokat - amikor a test saját reakciója az idegen testekre, leegyszerűsítve például betegségre vagy vegyi anyagokra, akut gyulladást okoz. 

A citokin-viharok halálosak lehetnek és a súlyosan beteg Covid-19 betegeknél fordulhatnak elő. A tocilizumab injekciónként jelenleg mintegy 800 euróba (285 767 forint) kerül. A Roche Actemra gyógyszeréről már március 4-én érkeztek pozitív hírek Kínából, 21 páciens beleegyezésükkel történő kezeléséről számoltak be, és további 188 betegnél jelentettek be egy május 10-én záródó klinikai vizsgálatot a gyógyszerrel.

Actemra

A Roche már év elején sejthetett valamit a hatóanyag lehetőségeiről, mert februárban 14 millió yuan (653 millió 314 ezer 032 forint) értékű Actemrát ajánlott fel adományként Kínában a védekezéshez. Ennek oka az lehet, hogy az Actemra egy évtizeddel ezelőtti jóváhagyása óta, más gyulladásos állapotok, és a citokin-vihar menedék-gyógyszerévé vált, köztük a Novartis ( NOVN.S ) és a Gilead Sciences ( GILD.O ) sejtterápiát kapó rákos betegek esetében.

2012-ben hozzájárult egy fiatal amerikai lány életének megmentéséhez, aki az IL-6 kezelés utáni kapott rohamot, és az első gyermek volt, akit leukémiája miatt a Novatis Kymriah gyógyszerével kezeltek.

Paolo Ascierto olasz orvos 2020 március 11-én számolt be arról, hogy a tocilizumab hatásosnak bizonyult Olaszországban a COVID-19 három súlyos esetében. 2020. március 14-én hat Nápolyban kezelt beteg közül három a javulás jeleit mutatta, és arra késztette az Olasz Farmakológiai Ügynökséget (AIFA), hogy terjessze ki a vizsgálatokat öt másik kórházra is. A Roche és a WHO külön kísérletekbe kezdett a súlyos COVID-19 esetekben történő alkalmazás vizsgálatára.

Részleges eredmények súlyos eseteknél

A Covid-19 gyógyszervizsgálatok során már okozott csalódást másik artritisz gyógyszer. A Regeneron és Sanofi által készített Kevzara a gyártók április 27-i közlése szerint  kiábrándító eredményeket produkált klinikai kísérletekben. A Kevzara nem támadja meg az új koronavírust, hanem szintén a citokin-viharnak nevezett rendellenes immunválaszt gátolja, amely a legbetegebbek tüdőgyulladását okozza, és így ők lélegeztetőgépre kerülve harcolnak az életükért.

 

A Kevzarával Kínában végezett korai kísérlet ígéretesnek tűnt, ám a gyógyszer nem mutatott szignifikáns eredményt a placebóval szemben egy nagyobb léptékű amerikai tanulmányban, amelyben 276 súlyos állapotú beteg részvételével végeztek - azaz olyanokkal, akik oxigént igényeltek, de nem kerültek lélegeztetőgépre. 

Nagyobb hatás a kritikus állapotú betegeknél

Azoknál, akik kritikus állapotban voltak, vagyis mechanikai lélegeztetésre vagy nagy áramlású oxigénellátásra szorultak, 44-en placebót kaptak, 94 beteg alacsony adagban, 88-an pedig nagy adagban kapták a Kevzarát.

A placebóval kezelt betegek 55 százaléka halt meg a vizsgálati időszak végére, szemben az alacsonyabb adagú Kevzarát kapó betegek 46 százalékával, és a nagy dózisban ellátottak 32 százalékával. A klinikai tesztek ezzel a a kritikus csoporttal folytatódnak. 

"Várjuk a folyamatban lévő 3. fázisú vizsgálat eredményeit, hogy többet tudjunk meg a Covid-19-ről, és jobban megértsük, hogy érdemes-e egyes betegeknek Kevzara-kezelést adni"

- mondta el George Yancopoulos, a Regeneron elnöke és társalapítója. 

A társaság párhuzamosan egy antitest-koktélt is fejleszt, amely közvetlenül a vírust célozza meg, és azt remélik, hogy júniusra eljuthatnak vele az emberi vizsgálatokig. Ezeket az ellenanyagokat olyan egerek megfertőzésével szerezték, amelyek immunrendszerét genetikailag módosították, hogy az emberi jellegűvé váljon. A Regeneron ezt a rendszert korábban olyan kezelés kifejlesztésére is felhasználta, amely hatékonynak bizonyult az Ebola vírus ellen.

(Forrás: StraitsTimes, 2 Képek: Pexels)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
A korábbi vezető betegség globálisan a szív- és érrendszeri megbetegedések együttese volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.