Kicsi a bors, de erős, avagy így bontja le a mikroműanyagot egy apró rákféle

2020 / 08 / 09 / Perei Dóra
Kicsi a bors, de erős, avagy így bontja le a mikroműanyagot egy apró rákféle
A Corki Egyetem (UCC) kutatói nemrégiben tanulmányozták a mindössze két centiméteres hosszúságú bolharákot, az eredmények azonban még őket is meglepték: kiderült ugyanis, hogy a mini rákféle nemcsak elfogyasztja a mikroműanyag szemcséket, de hihetetlenül gyorsan nanoműanyaggá is lebontja azokat.

"Felfedezésünk teljesen váratlan volt" - mondja Alicia Mateos-Cárdenas,a tanulmány vezető szerzője a Scientific Reports tudományos szaklap munkatársának. A kutató azt is elárulta, hogy amikor három évvel ezelőtt tanulmányozni kezdte az állatok viselkedését,

őrültségnek tűnt, hogy képesek lebontani a műanyagot, tanulmányunk mégis megmutatta, hogy a műanyag darabkák alkották az állatok gyomrában felgyűlt mikroműanyag mintegy hatvanhat százalékát.

Mateos-Cárdenas gömbölyű polietilén mikroszemcsékkel (a műanyag palackok általános összetevőivel) kísérletezett: minden egyes mikroszemcséhez fluoreszkáló festéket tapasztottak, hogy a műanyag elfogyasztását és lebontását mikroszkóppal követni tudják. A mikroszemcséket a rákfélék egy mikronnál kisebb, nanoméretű műanyaggá bontották le. „Láttuk, ahogy a bolharákok állkapcsaikkal, őrlő mozdulatokkal bekebelezik a műanyagrészecskéket, majd azok eljutnak az emésztőrendszerbe, ám azt még nem értjük, miként bontják le ezek a műanyagokat. A közeljövőben ezt a mechanizmust tanulmányozzuk majd." - idézi Mateos-Cárdenst a The Guardian.

A viaszmolyok lárvái is képesek erre

Legalábbis a Brandon Egyetem kutatói szerint, akik 2020 márciusában vizsgálták, hogy a viaszmolyok lárvái miként képesek lebontani a műanyagot. Christophe LeMoine és Bryan Cassone, az intézmény munkatársai kutatásuk során megállapították, hogy a nagy viaszmoly lárvái képesek megélni polietilén-diétán. (Az anyagot egyebek mellett bevásárlótáskák gyártásánál használják.) A szakértők emellett egy baktériumfajt is kivontak a műanyagon élő rovarok emésztőrendszeréből. „Bár a műanyagevő baktériumok nem számítanak újdonságnak, izolálva viszont nagyon lassan bontják le a műanyagot” – mondta LeMoine, hozzátéve, hogy amikor antibiotikumot adtak a lárváknak, akkor nem tudták hatékonyan feldolgozni a polietilént.

Úgy tűnik, a mikroorganizmusok igazán csak a lárvákban hatékonyak.

Vizsgálatuk továbbá arra is fényt derített, hogy amikor az állatok csak polietilént kapnak, emésztőrendszerükben nő a baktériumok száma, így az eredmények miatt a rovarokra ezentúl műanyagevőkként hivatkoznak. A kísérletben egyébként hatvan példány kevesebb mint egy hét alatt harminc négyzetcentiméternyi nejlonzacskót felfalt. A műanyag lebontása során a lárvák egy alkoholtípust, glikolt állítottak elő. A kutatók következő célja, hogy jobban megértsék a mikroorganizmusok és a rovarok kapcsolatát, illetve alaposabban felmérjék a műanyag-feldolgozó folyamatot. Remélik, hogy felfedezésük a hulladékgazdálkodás területén is hasznos lehet.

(Fotó: Wikimedia, Alicia Mateos-Cárdenas)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.