Így ég szét a légkörben egy teherszállító űrhajó

2023 / 12 / 01 / Felkai Ádám
Így ég szét a légkörben egy teherszállító űrhajó
Egy régi berendezéseket és “háztartási hulladékot” szállító orosz Progressz MS-23 teherűrhajót, amely a Nemzetközi Űrállomásról indult, szándékosan elégettek a Föld légkörében. Eközben a tervek szerint hamarosan indul egy másik Progressz űrhajó, amely három tonnányi készletet szállít az Expedition 70 misszióhoz az ISS fedélzetére.

November 29-én a Nemzetközi Űrállomás (ISS) űrhajósai egy káprázatos "tűzijátéknak" voltak szemtanúi, amikor az orosz Progressz MS-23 teherűrhajó felesleges felszerelésekkel és háztartási hulladékkal szétégett – számol be róla a Space.com.

Mindössze négy órával a leválasztást követően a NASA űrhajósa, Jasmin Moghbeli lenyűgöző fényképeket készített a visszatérő űrszondáról, amint az rommá égett a Föld légkörében. Az X-en leírva az élményt Moghbeli egy tűzijátékhoz hasonlította, mivel ahhoz hasonlóan volt gyors és látványos. Mint írja:

"Közel négy órával a kioldás után figyeltem, ahogy elég a légkörben, és még néhány fotót is készítettem róla. Gyorsabban történt, mint gondoltam, és csak körülbelül 2-3 percig volt látható. Kicsit a tűzijátékra emlékeztetett, főleg amikor szétesett."

 

Míg a Progressz MS-23 nagy része, valamint a rakománya magasan a Föld felett elégett, néhány darab a Csendes-óceánba zuhant, amint azt a Roszkozmosz orosz űrügynökség jelentette. Az ilyen “forró” visszatérések bevett gyakorlat az ISS-ről induló, nem újrafelhasználható teherszállító járművek esetében. Az orosz Progressz kapszulát és a Northrop Grumman Cygnus járművét, a teherszállításra használt három űrszonda közül kettőt, rutinszerűen megsemmisítik a légkörben, hogy dokkoló portokat szabadítsanak fel az új rakományok fogadására. Ezzel szemben a SpaceX Dragon kapszulája, a harmadik használatban lévő űrszonda, biztonságosan hazatérhet újrafelhasználásra.

A jelenleg is zajló Expedition 70 küldetésben a tervek szerint december 1-jén egy másik Progressz űrszonda indul a kazahsztáni Bajkonuri kozmodromból, amely három tonna alapvető kelléket szállít az ISS fedélzetén tartózkodó űrhajósok számára. A dokkolás időpontja december 3. lesz.


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Újraírták a Tejútrendszer történetét
Újraírták a Tejútrendszer történetét
Nem először történt ilyen és lehetséges, hogy további elemzések után tovább tisztul a kép a galaxis múltját illetően.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.