Így figyelhetik meg a vírus terjedését - anélkül, hogy minket megfigyelnének

2020 / 04 / 08 / Pőcze Balázs
Így figyelhetik meg a vírus terjedését - anélkül, hogy minket megfigyelnének
Ahogy egyes országok elkezdték óvatosan belengetni, hogy lazítanak a korlátozásokon, egyre több ötlet merül fel azzal kapcsolatban, hogy a későbbiek során, vagy a vírus újbóli előfordulásakor hogyan lehet majd követni és meggátolni a járvány terjedését. Adatvédelmi szakértők most úgy tűnik, találtak egy megoldást, amivel Orwell is megbékélne.

Amikor még csak néhány, majd féltucatnyi, tucatnyi betegről érkeztek a hírek, még akár elképzelhetőnek is tűnt, hogy szakemberek szépen végigjárják azokat az embereket és helyeket, ahol a vírust hordozók jártak, hogy figyelmeztessék vagy elzárják a veszélyben lévőket. Amikor százával, ezrével jelennek meg az új esetek, ez már minimum macerásnak tűnik.

Az első logikus lépés persze az lehet, ha a kérdőívezés felgyorsul: a Facebook a Carnegie Mellon egyetemmel közösen most azon dolgozik, hogy nagy számban, kevés erőfeszítéssel tudja kifaggatni arról a felhasználóit, hogy tapasztalják-e magukon a betegséggel összefüggésbe hozott tüneteket. Ezt egyelőre nem arra fogják használni, hogy a már betegként azonosított emberek Facebook ismerőseit ellenőrizzék, sokkal inkább a vírus felbukkanásának következő helyét szeretnék így megállapítani, hasonlóan, mint régen a Google az influenza járványokat a tünetekre való keresések alapján előrejelző megoldásával, a Google Flu Trends-zel. Az viszont, hogy később a hatóságok és a közösségi média szoros együttműködésben találják meg a veszélyben lévőket, valószínűnek tűnik.


A Google koronavírus-térképe folyamatosan frissülő statisztikákkal

Innen már csak kettőt kell ugrani ahhoz, hogy Nagy Testvért rögtön Hatalmas Testvérként lássuk életre kelni: ötmilliárd ember használ mobiltelefont, amit szinte egész nap magukkal hordanak, így végre meglett az ürügy, ami alapján a kormányok folyamatos megfigyelés alatt tarthatnak mindenkit. Szerencsére itt még nem tartunk: Amerikában az állam nem is közvetlenül a telekommunikációs cégektől, hanem a mobilos hirdetésekkel foglalkozó vállalatoktól kért aggregált adatokat arról, hogy a lakosok betartják-e a kijárási korlátozásokat. Ahogyan arról írtunk, ebben a Google és a Facebook is megpróbálnak a hatóságok segítségére lenni - de ők sem az egyéneket, csak a trendeket figyelik.

Követés megfigyelés nélkül

A TechCrunch-on Natasha Lomas írt kimerítő cikket arról, hogy európai adatvédelmi szakértők milyen rendszer elméleti alapjait dolgozták ki ahhoz, hogy az állandó megfigyelést elkerüljük, és mégis gyorsan és az egyének szintjén tudjanak lépni a kormányok, ha kell. A módszer röviden: ne kezdjük el az egyes telefonok helyzetét folyamatosan és központilag rögzíteni, ezzel gyakorlatilag a teljes lakosságot megfigyelve, inkább használjuk a telefonok Bluetooth jeladóit arra, hogy a készülékek megjegyezzék, hogy kinek jártak a közelében. Az egyes mobilok azonosítói ráadásul ne legyenek állandóak, ezzel tovább csökkentve a megfigyelés, szivárgás kockázatát.

A betegségéről nem tudó vírushordozó gondtalanul sétálgat, telefonja folyamatosan változó azonosítókkal jelentkezik be a körülötte lévő készülékeken. Amikor kiderül, hogy az illető beteg, az összes, a hordozósága idején használt ideiglenes azonosítója egy központi szerverre kerül, majd onnan eljut mindenki máshoz. Ekkor a telefonok gyorsan megnézik, hogy jártak-e a fertőzött közelében, és ha igen, figyelmeztetik a tulajdonosukat.

Persze rizikói ennek a megoldásnak is lehetnek, de sokkal kevésbé hangzik ijesztően, mint az, hogy Izrael kémprogramot telepítene az ott élők mobiljaira. Lehet, hogy akkor sokan már inkább a karantént választanák.

(Borítókép: Getty)


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.