Így hangzik közelről egy rakétakilövés 2023 / 08 / 10 / Bodnár Barna

Az Európai Űrügynökség (ESA) látványos, 360 fokos videóján az Ariane-5 hordozórakéta utolsó, júliusi kilövése látható és hallható, amelyet a Francia Guyana-i indítóállástól mindössze 50 méterre lévő acélkábelre rögzített kamera vett fel. Annak ellenére, hogy ilyen közel volt a kilövőálláshoz, a kamera csak a nedvességtől és az esőtől volt védve. Az eszköz számára egy napelem biztosított plusz energiát, hogy képes legyen az egész indítási műveletet rögzíteni, mivel ez jellemzően hosszú ideig tart, a visszaszámlálás és a felbocsátás között pedig senki sem mehet a kilövőállás közelébe. Ez volt az európai Ariane-5 rakéta utolsó repülése, amivel két hasznos terhet - a német űrkutatási hivatal, a DLR Heinrich Hertz kísérleti távközlési műholdját és a francia Syracuse 4b távközlési műholdat - állított geostacionárius pályára. A rakéta össztömege felszálláskor mintegy 7700 kilogramm volt, amelyből a két műhold 7000 kilogrammot tett ki.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hatvan olyan csillagot azonosítottak, ami köré épülhetett Dyson-gömb
Hatvan olyan csillagot azonosítottak, ami köré épülhetett Dyson-gömb
Egy kellően fejlett civilizáció a csillagának teljes energiatermelését hasznosíthatja a feltételezett Dyson-gömb segítségével. Most infravörös jelzések alapján hatvan olyan csillagot azonosítottak, amelyek köré ilyen szerkezetet építhettek.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.