Így hangzik közelről egy rakétakilövés 2023 / 08 / 10 / Bodnár Barna

Az Európai Űrügynökség (ESA) látványos, 360 fokos videóján az Ariane-5 hordozórakéta utolsó, júliusi kilövése látható és hallható, amelyet a Francia Guyana-i indítóállástól mindössze 50 méterre lévő acélkábelre rögzített kamera vett fel. Annak ellenére, hogy ilyen közel volt a kilövőálláshoz, a kamera csak a nedvességtől és az esőtől volt védve. Az eszköz számára egy napelem biztosított plusz energiát, hogy képes legyen az egész indítási műveletet rögzíteni, mivel ez jellemzően hosszú ideig tart, a visszaszámlálás és a felbocsátás között pedig senki sem mehet a kilövőállás közelébe. Ez volt az európai Ariane-5 rakéta utolsó repülése, amivel két hasznos terhet - a német űrkutatási hivatal, a DLR Heinrich Hertz kísérleti távközlési műholdját és a francia Syracuse 4b távközlési műholdat - állított geostacionárius pályára. A rakéta össztömege felszálláskor mintegy 7700 kilogramm volt, amelyből a két műhold 7000 kilogrammot tett ki.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Működött egy
Működött egy "gyógyszergyár" az űrben – az USA most nem engedi visszatérni a Földre
A történelem első űrgyárában a HIV kezelésére szolgáló gyógyszert hoztak létre – az amerikai hatóságok azonban nem engedélyezik a landolást.
Ha letérítik a pályájáról a Földet veszélyeztető aszteroidát, ez lesz hozzá az első lépés
Ha letérítik a pályájáról a Földet veszélyeztető aszteroidát, ez lesz hozzá az első lépés
A Bennu aszteroida relatíve esélyesen becsapódhat a Földbe – ha ez megtörténne, az 22 atombomba robbanásával érne fel. A NASA nem kockáztat, így az is felmerült, hogy letérítik az égitestet a jelenlegi, ütközésveszélyes pályáról.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.