Így kezdődött az Európai Űrügynökség legújabb rakétájának első útja az űrbe 2022 / 08 / 01 / Bobák Zsófia

Az Európai Űrügynökség Vega rakétája 2012 óra áll szolgálatban, de július 13-án már az utódjául készült Vega-C is elindult első útjára az űrbe és sikeresen pályára állította műholdas szállítmányait. A rakéta 5 méterrel nagyobb a Vegánál (34,8 méter hosszú) és a négyből három fokozata új fejlesztésű, ezáltal hatékonyabb és jóval nagyobb teherbírású elődjénél. Különleges jellemzője, hogy egyszerre két főszállítmányt és sok kisebb műholdat is tud szállítani, bár a bemutatkozó útján csak egy nagyobb eszközt vitt magával a műholdak mellett: a Lares-2 szondát, ami a Föld téridő-torzító hatásával kapcsolatos méréseket végzi 6000 kilométeres magasságban keringve. Az ESA videójában a rakéta felkészülését time-lapse felvételeken kísérhetjük végig. (Fotó: ESA–J. Huart)
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.