Így kezdődött az Európai Űrügynökség legújabb rakétájának első útja az űrbe 2022 / 08 / 01 / Bobák Zsófia

Az Európai Űrügynökség Vega rakétája 2012 óra áll szolgálatban, de július 13-án már az utódjául készült Vega-C is elindult első útjára az űrbe és sikeresen pályára állította műholdas szállítmányait. A rakéta 5 méterrel nagyobb a Vegánál (34,8 méter hosszú) és a négyből három fokozata új fejlesztésű, ezáltal hatékonyabb és jóval nagyobb teherbírású elődjénél. Különleges jellemzője, hogy egyszerre két főszállítmányt és sok kisebb műholdat is tud szállítani, bár a bemutatkozó útján csak egy nagyobb eszközt vitt magával a műholdak mellett: a Lares-2 szondát, ami a Föld téridő-torzító hatásával kapcsolatos méréseket végzi 6000 kilométeres magasságban keringve. Az ESA videójában a rakéta felkészülését time-lapse felvételeken kísérhetjük végig. (Fotó: ESA–J. Huart)
Apró, piros objektumok tömege szerepel a JWST felvételein – de a létezésük lehetetlen
Apró, piros objektumok tömege szerepel a JWST felvételein – de a létezésük lehetetlen
A JWST rengeteg kis piros pontot fedezett fel, de ezeket jelenleg bárhogy próbáljuk magyarázni, az ellentmond a most ismert galaktikus evolúciós modelljeinknek.
Ezt látnánk az égen, ha a Földnek is olyan gyűrűi lennének, mint a Szaturnusznak
Ezt látnánk az égen, ha a Földnek is olyan gyűrűi lennének, mint a Szaturnusznak
Nagyon látványos lenne, igaz, a valóságban pontosan így egész biztosan nem jöhetne létre.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.