Így lehet idegen nyelvet gyakorolni a ChatGPT-vel

2023 / 06 / 01 / Pőcze Balázs
Így lehet idegen nyelvet gyakorolni a ChatGPT-vel
A Memrise nevű nyelvoktató alkalmazás chatbotja GPT-3 alapokon működik, huszonöt nyelven beszél, és egyelőre ingyenes. Az alkotója szerint a mesterséges intelligencia-alapú, életszerűbb beszélgetésekkel eredményesebb lehet a gyakorlás.

A The Verge újságírója, Monica Chin egy héten át tesztelhette a mostmár mindenki számára elérhető megoldást - ami kivételesen nem egy mobilalkalmazáson vagy weboldalon keresztül működik, mint például a Duolingo. A szoftvert kifejlesztő Memrise ugyanis a Discord nevű, eredetileg leginkább videojátékosok által használt chatplatformot választotta, ahol egy ideig bárki ingyenesen telepítheti a saját szerverére a Memrise kiegészítést.

A választás oka elsősorban nem technológiai, hanem pedagógiai: a készítők szerint így sokkal természetesebben, párbeszédszerűbben gyakorolhatjuk az így-úgy már beszélt nyelveket.

Ahogyan Ben Whately alapító fogalmazott: a napi rutinokba beépülve, életszerű beszélgetéseket imitálva szeretnék tanítani a felhasználóikat, amihez kézenfekvő megoldásnak tűnik egy emberien fogalmazó chatbot. Miután telepítjük, majd megszólítjuk a Memrise botját, és kiválasztjuk az anyanyelvünket (magyar híján például az angolt), illetve a nyelvet, amelyet gyakorolni szeretnénk, máris kapunk többtucat helyzetet, amelyekről cseveghetünk. Ezek közt vannak a nyelvvizsgákról ismert szituációk is, mint a szállodai bejelentkezés, de akadnak különlegesebbek, mint az alkudozás vagy a frizuraválasztás. Az első helyzet nekünk is pont az említett szállodás volt, és azon kívül, hogy a bot hol tegezett, hol magázott minket németül, valóban szórakoztató élmény kerekedett az egészből, bár amikor arra a kérdésre, hogy hogy vagyunk, azt válaszoltuk, hogy "rosszul, lázasan", egy "sajnálom" után máris a nevünket kérte a bot, nem ajánlott fel gyógyszert. Az ennél lényegesen nagyobb probléma volt, hogy amikor a sokkal izgalmasabban hangzó "űrközi utazási iroda" küldetést választottuk, újra a szállodai recepcióssal folytatott chatben találtuk magunkat, de ez valószínűleg egy ideiglenes hiba a rendszerben.

A kezdeti fennakadásokkal együtt is látszik, hogy a világvége elhozatala mellett egyre több apró, praktikus dologra lesznek képesek a generatív mesterséges intelligenciák. Egy ideig nem fogják helyettesíteni a nyelvtanárt és a nyelvkönyveket, de nyaralás előtt feléleszteni a régen használt olaszt vagy franciát kifejezetten kézre állóan lehet így.

(Fotó: Rostyslav Savchyn/Unsplash)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.