Így lesz egy koncertjegy kétszáznegyvenezer forint - antitröszt-meghallgatásokat tartanak Amerikában

2022 / 11 / 24 / Pőcze Balázs
Így lesz egy koncertjegy kétszáznegyvenezer forint - antitröszt-meghallgatásokat tartanak Amerikában
Taylor Swift, a világ egyik legnépszerűbb énekes-dalszövegírója, négy év után újra turnéra készül. Azonban a dalok és a színpadkép helyett arról a botrányról beszél mindenki, hogy a jegyeladásokért felelős Ticketmaster rendszere húsz perc alatt összeomlott, ami rávilágított a teljes amerikai koncertszervezési szektor monopóliumgyanús működésére.

"Múlt héten fájdalmasan nyilvánvaló lett a verseny hiánya a jegyeladási szektorban, amikor a Ticketmaster weboldala rajongók százezrei előtt mondott csődöt. Ezért meghallgatásokat fogunk tartani, hogy az élő szórakoztatóipari eseményeknél tapasztalható konszolidáció hogyan árt a fogyasztóknak és a művészeknek egyaránt" - ezt Amy Klobuchar, Minnesota állam egyik szenátora nyilatkozta, aki a Szenátus Versenyügyi, antitröszt és fogyasztói jogi albizottságát vezeti. Ahogyan a Gizmodon olvasható, mindössze húsz perc kellett ahhoz, hogy leálljanak a Ticketmaster rendszerei a Swift-turné elővételes jegyeladásainak megkezdésekor.

Ez nem volna még elég a törvényhozói dorgáláshoz, ha az énekesnő egyszerűen másik partnert választhatna a belépők értékesítésére, de a politikusok szerint erre igazából nincs lehetősége.

A közel ötven éve működő Ticketmaster egy felvásárlás után, 1991-ben vált piacvezető jegyértékesítővé, majd 2010-ben összeolvadt egy eseményszervező és helyszíneket működtető céggel, a Live Nationnel. Az így létrejött Live Nation Entertainment tehát koncerteket szervez és népszerűsít, jegyeket ad el, sőt, egyes zenészek karrierjét is maga egyengeti. Az ilyen mélységű, úgynevezett vertikális integráció a korai filmiparéhoz hasonlít, amikor a filmek gyártása, terjesztése és vetítése is a stúdiók kezében volt. Ez annyira torzította a versenyt, hogy az amerikai Legfelsőbb bíróság betiltotta a gyakorlatot, ami ahhoz vezetett, hogy évtizedeken át a korábbinál több független film készült az országban, nagyobb alkotói szabadság mellett. Valószínű, hogy a Csillagok háborúja vagy a Szelíd motorosok nem, vagy nem így készült volna el a régi stúdiórendszerben. Mindezzel együtt két éve az Igazságügyi minisztérium úgy döntött, hogy hatályon kívül helyezi a döntést, mert az elveszítette aktualitását. A koncertiparban azonban úgy tűnik, időszerű a modell veszélyeiről beszélni.


Képviselők egy csoportja már a Ticketmaster és a Live Nation 2010-es egyesülése előtt arra figyelmeztetett, hogy a két cég összeolvadásának következtében a jegyárak drasztikus emelkedése várható (Fotó: Mark Wilson/Getty Images)

A Live Nation által szervezett Blink 182 koncertekre például bizonyos esetekben akár hatszáz dollár, vagyis közel kétszázötvenezer forint lehet egy belépő, miután bevezették a légitársaságokéhoz hasonló, az igényekkel "dinamikusan változó" árazási modellt.

A Vice szerzője, Jason Koebler bevallja: maga is élt korábban abból, hogy megvásárolt jegyeket, majd drágábban eladta azokat, így ő maga igazolja, hogy a koncertjegyek olykor valóban alulárazottak voltak, ha egyszer drágábban is el lehetett üzérkedni azokat. Ugyanakkor így kiárazódnak azok a rajongók, akiknek nincs sok pénzük, cserébe hajlandóak egész délelőtt ott gubbasztani a gépük előtt, hogy ha elindul az értékesítés, valahogy megkaparintsanak két belépőt. Ha a meghallgatások alapján beigazolódik a gyanú, hogy monopol pozícióban van a Live Nation Entertainment, az az egész amerikai koncertpiacot átrendezheti.

"Magyarországon a helyzet ennél eggyel jobb"

- mondta el kérdésünkre Molnár Gábor, a Gold Record ügyvezető-tulajdonosa, akik többek között ByeAlex-szel, a Margaret Islanddel vagy Puskás Petivel dolgoznak együtt. "Itthon messze nincs monopolhelyzetben egyik jegyértékesítő sem. Kicsi, magyar tulajdonú versenyző is van a piacon, ráadásul ezt a céget kimondottan szeretik a művészek is. A nagyobb helyszínek ugyan fix beszállítókkal dolgoznak a jegyértékesítésben, ahogyan mondjuk a technikában vagy a cateringben is, de az elvi lehetősége adott a versenynek." Emellett a négy-öt népszerű, nagy helyszín mellett sok a kisebb, független szereplő, ahol a szervező azzal működik együtt, akivel szeretne.

"A dinamikus jegyárazás hasznos lenne" - tette hozzá Molnár Gábor, aki szerint a sneaker-piac mutat rá igazán, hogy mekkora kárt tud okozni, ha óriási a különbség az elsődleges, bolti ár és az üzérek árai között. "Ez a pénz inkább kerüljön a művészhez és a pénzügyi rizikót vállaló vállalkozóhoz". A Gold Recordnál felmerült a saját jegyértékesítő rendszer bevezetése is, de elsősorban a vásárlók adatai miatt, ugyanis a jelenlegi törvények nem teszik lehetővé, hogy azok átkerüljenek az értékesítőtől a szervezőhöz, miközben segíthetnék az előadók és a közönségük közötti állandó, mélyebb és hatékonyabb kommunikációt. Molnár azt sem zárja ki, hogy egyszer NFT-jegyeket árusítsanak, amelyek szerinte biztonságosabbak lennének és az üzérkedést is jobban kordában tartanák. Ugyanakkor szerinte az itthoni jegyárakért leginkább az Unióban példátlanul magas ÁFA a felelős. "Külföldön vagy alacsonyabb az általános forgalmi adó, vagy kedvezményekkel támogatják a kulturális rendezvényeket, ám itthon nem ez a gyakorlat. Így előfordulhat, hogy olcsóbban jön el egy sztár Budapestre játszani, mégis drágább lesz a jegy a koncertjére, mint Bécsben."

(Borítókép: Getty Images)

A legnagyobb zenekarok is megszenvedik a koronavírust Azzal, hogy a kormányok világszerte betiltották az összejöveteleket, a zenészeket is elvágták a legfontosabb bevételi forrásuktól. Fluor Tomit és Kelemen Lacit, a Dope Calypso gitárosát kérdeztük a járvány hatásairól.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Harvardi tudósok: Lehet, hogy rejtőzik egy fejlett technológiájú, ismeretlen civilizáció itt, a Földön
Harvardi tudósok: Lehet, hogy rejtőzik egy fejlett technológiájú, ismeretlen civilizáció itt, a Földön
Elég rangos intézmények kutatói írják, hogy nem szabad kizárni ezt a lehetőséget sem – az ebből az állításból kinövő, esetleges következmények pedig még ennél is vadabbak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.