Így még biztosan nem láttad a marsi éjszakát

2020 / 08 / 11 / Perei Dóra
Így még biztosan nem láttad a marsi éjszakát
A MAVEN csapata alapjáraton tudományos adatelemzéssel foglalkozik, így már sokat láttak, de az még számukra is nagy meglepetés volt, ahogy éjszakánként három alkalommal ultraibolya fény villant fel a Mars éjjeli égboltján - olvasható a NASA közleményében.

A műhold ultraibolya képalkotó spektrográfja által, mintegy hetven kilométer magasságot szemléltető mérések alapján készült el a jelenség képi, valamint videós megjelenítése. Az éjjel rögzített három légkörfénylésből a legelső a legerősebb, és csak a marsi tavasz és ősz időszakaiban látható.

„Ezek az első globális adatok a Mars légkörének középső magassági szintjéről, arról az egyébként rendkívül fontos szintről, amelyben a gázok szállítása-keveredése zajlik az alacsonyabb szintek és a felső légkör közt”- magyarázta Nick Schneider, a Coloradói Egyetem Légkör- és Űrfizikai Laboratóriumának (LASP) szakembere.

A fénylések ott jelentkeznek, ahol a lefelé haladó, függőleges légmozgások az alacsonyabb, és ezáltal sűrűbb légrétegekbe sodorják a gázokat. Ennek köszönhetően felgyorsulnak a nitrogén-oxid termelődéssel járó folyamatok, melynek során a molekulaképződést ultraibolya tartományú fénylés kíséri. A Mars nappali oldalának légkörében a Napból érkező fotonok energiája felbontja ezen molekulákat, amik aztán éjjel - a légi áramlatok miatt - ismét összekapcsolódhatnak.

"Az ultraibolya fény helye egy körülbelül ezer kilométer átmérőjű terület a légkör hetven kilométeres magassági szintjén, a fényereje pedig hasonló a földi sarki fényhez. Sajnálatosan a marsi légkör kémiai összetétele miatt látható tartományú fény nem keletkezik a kémiai reakció következtében, emiatt a jövő marsi űrhajósainak nem jelent majd kellemes esti lazulást a jelenség megfigyelése” – mondja Zac Milby, a LASP másik kutatója.

„Ez igazán kár, mivel a fénylő régió napnyugta után ragyog fel, és háromszáz kilométer per órás sebességgel hasít keresztül az égbolton.”

A jelenség pulzálása a Mars légkörének jelentős hullámzásáról árulkodik, tulajdonságaikból pedig az látszik, hogy a hullámokat a napfény okozta fűtő hatás, valamint a Mars óriásvulkánjainak régiója felett felemelkedő légréteg együttese határozza meg. Hogy a légkörfény alakja miért éppen spirális formát ölt, annak okát eddig nem sikerült megfejteni. „A MAVEN adatai közül eddig a marsi légkör fogyásáról, és a marsi klíma átalakulásáról született felfedezésekből tudjuk, valóban hatalmas a jelentőségük a nagy léptékű légköri áramlatoknak, áramlási rendszereknek, amelyek az egyes gázokat a felszín és a világűr határa közt szállítják” – jegyzi meg Sonal Jain, ugyancsak a LASP munkatársa. Bár a szóban forgó légkörfényt már az európai Mars Express szonda is észlelte, azonban a MAVEN kifinomult, és modernebb műszerei tették csak lehetővé a részletes vizsgálatot. A kutatócsoport következő célja a jelenség légáramlatainak és évszakos változásainak még részletesebb felmérése.

(Fotó: Needpix, NASA/MAVEN/GODDARD SPACE FLIGHT CENTER/CU/LASP)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Hold valójában kifordult önmagából – méghozzá szó szerint
A Hold valójában kifordult önmagából – méghozzá szó szerint
Egy új kutatás végre feltárja a Hold ősi múltjának a döbbenetes titkait.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.