Így nem szabad átállni zöld energiára: Kalifornia folyamatosan küzd az áramszünetekkel

2020 / 08 / 23 / Rácz Tamás
Így nem szabad átállni zöld energiára: Kalifornia folyamatosan küzd az áramszünetekkel
A nukleáris és széntüzeléses alaperőműveket felszámolták, az energetikai rendszert viszont nem decentralizálták, így szinte mindennaposak az áramszünetek.

Tavaly az erdőtüzek miatt estek ki hatalmas területek az áramszolgáltatásból Kaliforniában, illetve a hatóságok sokszor szándékosan kapcsoltatták ki az áramot egyes régiókban, hogy az erdőkön végigfutó tűz nyomán ne keletkezzenek még elektromos eredetű tüzek is. Voltak időszakok, amikor kétmillió ember maradt elektromos energia nélkül otthonában.

Múlt hét végén ismét több millió kaliforniai kapcsolgatta bizonyos időszakokban hiába a villanyt. A hőségben a bekapcsolt rengeteg légkondicionáló ugyanis túlterhelte a rendszert, ezért péntek este hat óra után több szolgáltató is kikapcsolgatott bizonyos területeket a szolgáltatásból, egyfajta rotációs rendszerben, hogy csökkentse az energiaigényt. A szándékosan előidézett áramszüneteket szombaton is megtapasztalhatta pár peches fogyasztó.

És hogy miért pont este hatkor jöttek az áramszünetek? Kaliforniában az elektromos energia csaknem ötöde már 2018-ban napenergiából származott, a napelem-telepítések pedig azóta is nagy sebességgel zajlanak. A széntüzeléses alaperőműveket az államban már több mint egy évtizede folyamatosan zárják be a CO2-csökkentés érdekében 2006-ban meghozott helyi energiatörvénynek megfelelően. Az államban 11 szénerőművet teljesen leállítottak, hármat biomasszára állítottak át; jelenleg már csak egy nagyobb szénerőmű üzemel. Az atomerőműveket pedig a nukleáris energia miatti aggodalmak miatt zárták be, 2025-ben a tervek szerint leáll az utolsó kaliforniai atomerőmű is. És az utóbbi időszakban elkezdődtek a gáztüzeléses erőművek leállításai is. 2013 óta a földgáz-erőművi termelőkapacitás tíz százalékkal csökkent az államban.


Áramszünetek száma az USA tagállamaiban. 2017-es adatok, forrás: az Eaton energiaszolgáltató 2017-es áramszünet-jelentése

Stabil működésű alaperőművek híján, a gyorsan beindítható gázturbinás erőművek csökkenő kapacitása mellett pedig már kisebb ingadozás is elég a rendszerben a túlterheléshez. A pénteki áramszünet oka az oilandgas360 cikke szerint a váratlanul nagy fogyasztói igény volt, az azt követő szombatié pedig egyebek mellett az, hogy a szélerőműveknél egy nem várt időjárási anomália (szélcsend) okozott gigawattos nagyságrendű termeléskiesést.

Kaliforniának tennie kell valamit, már csak azért is, mert a légkondik mellett az elektromos autók terjedése további energiaigényt jelent a hálózat számára. Hogy a megoldást nagy központi energiatárolók vagy ellenkezőleg, decentralizált, önellátásra is képes helyi rendszerek telepítése, esetleg pont az elektromos autók alkalmankénti energiaforrásként való  bevonása jelenti majd a hálózatba, vagy (ami a legvalószínűbb) ezeknek valamilyen kombinációja, még nem tudni, de az biztos, hogy Kaliforniának sürgősen kezdenie kell valamit azzal a helyzettel, amibe belenavigálta magát 2020-ra.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Elon Musk szerint megoldható az emberiséget fenyegető vízhiány
Musk szerint a probléma “nagyon is megoldható”, és úgy tűnik, hogy a lényeget tekintve igaza van. Egy bökkenő azonban akad.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.