Így néz ki a Föld egy éve az űrből 2023 / 06 / 24 / Bodnár Barna

A Meteosat európai meteorológiai műhold felvételeinek sorozatán a Föld tengelyferdesége és bolygónk Nap körüli keringésének közös hatását láthatjuk. A Meteosat geostacionárius pályáról, 36 ezer kilométeres magasságból, egy éven át, mindennap reggel 6 órakor készített fotóiból készült videót Simon Proud, az Egyesült Királyság Nemzeti Földmegfigyelési Központjának tudósa tette közzé június 21-én, vagyis épp a nyári napforduló napján, amikor a Föld forgástengelye legnagyobb szögben hajlik el a napsugaraktól. Ekkor, vagyis egészen pontosan június 21. 10 óra 57 perckor volt bolygónk északi féltekéjén az év leghosszabb napja. A Föld most már az őszi napéjegyenlőség felé tart, amely az a szeptemberi időpont, amikor mindkét féltekét egyenlő mennyiségű napfény éri. Az európai Meteosat műholdak több mint 40 éve segítik a szakértőket az időjárás-előrejelzésekben. Az első Meteosat 1977-ben indult, és az Európai Űrügynökség első Föld-megfigyelő küldetéseként vonult be a történelembe. A műholdak geostacionárius pályáról folyamatos képfolyamot biztosítanak bolygónkról, figyelemmel kísérve az időjárást Európa, Afrika, valamint az Atlanti- és Indiai-óceán egyes részein.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Működött egy
Működött egy "gyógyszergyár" az űrben – az USA most nem engedi visszatérni a Földre
A történelem első űrgyárában a HIV kezelésére szolgáló gyógyszert hoztak létre – az amerikai hatóságok azonban nem engedélyezik a landolást.
Ha letérítik a pályájáról a Földet veszélyeztető aszteroidát, ez lesz hozzá az első lépés
Ha letérítik a pályájáról a Földet veszélyeztető aszteroidát, ez lesz hozzá az első lépés
A Bennu aszteroida relatíve esélyesen becsapódhat a Földbe – ha ez megtörténne, az 22 atombomba robbanásával érne fel. A NASA nem kockáztat, így az is felmerült, hogy letérítik az égitestet a jelenlegi, ütközésveszélyes pályáról.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.