Így néz ki egy modern könnyű taktikai gépjármű

2023 / 03 / 03 / Bobák Zsófia
Így néz ki egy modern könnyű taktikai gépjármű
Az LTV-k legújabb generációja elektromos és első pillantásra kevésbé harcias, mint elődei.

A kaliforniai Canoo autógyártó cég fő profilja az elektromos járművek fejlesztése, amelyet egyfajta missziónak tekintenek: a szlogenjük szerint a küldetésük, hogy mindenkit ellássanak EV-kel és ennek megvalósítása felé nagy lépéseket tettek az elmúlt években. A NASA a céget választotta ki arra a feladatra, hogy a leendő emberes Artemis-missziók legénységét az indítóállásig szállító autókat biztosítsa: a projekt keretében tavaly nyáron már be is mutatták a járművek előzetes verzióit, amelyek négy teljesen beköltözött, menetkész asztronautának, felszerelésüknek, valamint kísérőiknek és a sofőrnek tudnak majd helyet adni. A Canoo Lifestyle Vehicle azonban nem csak a NASA céljait szolgálja, hanem hétköznapi alkalmazásra szánt verzióját kereskedelmi forgalomban is elérhetővé teszik.

A cég az elektromos autózás élményét emellett a katonák számára is elérhető közelségbe hozza egy új taktikai járművel. Az LTV (Light Tactical Vehicle) külsőre hasonló a Canoo más típusú modelljeihez és sokkal kevésbé robosztus, mint a megszokott harci járművek, de a kialakítását úgy tervezték meg, hogy a legnehezebb terepen is működőképes maradjon. A cég leírása szerint a struktúrát részben acélból, részben szén-aramid (karbon-kevlár) ötvözetből készítik, ami kellően ellenálló, golyóálló, de mégis könnyű anyagkombinációt jelent, a kerekek 32 hüvelykes, bármilyen terepen használható gumiabroncsokkal vannak felszerelve és az emelt futómű plusz biztonságot nyújt a rázós utakon. Az LTV moduláris platformja miatt könnyen átalakítható az aktuális feladatnak megfelelően és álcázott üzemmódban való működésre is alkalmas.

A Canoo a járművet tavaly év végén szállította le az Egyesült Államok Hadseregének, további tesztelések céljából, így elképzelhető, hogy hamarosan a harcászati célú felhasználásra alkalmas taktikai járművek egy részét akkumulátoros verziókra cserélik Amerikában.

(Fotó: Canoo)

Mielőtt a Holdra indulnak, ezzel az autóval utaznak az Artemis űrhajósai Az űrhajóig is stílusosan és környezetbarát módon jutnak majd el a leendő, Holdra tartó asztronauták.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.