Így néz ki közelről egy több mint ezer bálnából álló "szupercsorda"

2023 / 02 / 22 / Bodnár Barna
Így néz ki közelről egy több mint ezer bálnából álló
A National Geographic Endurance nevű hajója egy több mint ezer barázdásbálnából álló csoportra akadt a Déli Sark közelében, még 2022 januárjában. Az egyedülálló látványt több fotón és videón is megörökítették.

A kutatók szerint a bálnacsorda körülbelül 800-1.150 barázdásbálnából, és néhány hosszúszárnyú, illetve kék bálnából állt, amelyek táplálkozni gyűltek össze, és a hatalmas mennyiségű krill vonzotta őket a Déli Sarktól északra fekvő Coronation Sziget közelébe. A krill egy nagyjából 80 különböző rákfélét magában foglaló gyűjtőnév, és a bálnákon kívül a pingvinek, a tintahalak, de még az emberek is szívesen fogyasztják az ebbe a csoportba tartozó kisméretű vízi élőlényeket.

A Stanford Egyetem kutatói az eseményről készült videókat és fotókat elemezve arra jutottak, hogy ez volt a legtöbb egy helyen látott bálna az elmúlt 100 évben, mióta az ipari bálnavadászat megszűnt. Csak a XX. században mintegy 700.000 barázdásbálnát öltek meg, ami a teljes populáció 98 százaléka, ezért is ritka, hogy ennyi példányt látnak egyszerre; a legutóbbi hasonló, szenzációszámba menő, 2021-es észlelés során körülbelül 300 egyedet figyeltek meg, míg a tavaly januári észlelés során legalább háromszor ennyi cet gyűlt össze.

A 80 tonnás barázdásbálna jelenleg a második legnagyobb élőlény a Földön, az első helyet a 150 tonnát is elérő kék bálna foglalja el. A tengerbiológusok örülnek a bálnák populációjában megfigyelhető növekedésnek, ugyanakkor aggasztónak tartják, hogy az éppen a krillhalászat miatt a cetek között közlekedő halászhajók hajócsavarjai, illetve a halászathoz használt hálók komoly veszélyt jelentenek a tengeri emlősökre nézve.

A kutatók félelmeit csak megerősítette, mikor azt látták, hogy a krillt halászó hajók vonóhálókkal haladtak keresztül a több mint ezer fős bálnacsoporton. Minél inkább növekszik az egyedszám, és nagyobb lesz a bálnapopuláció, annál több olyan eset fordul majd elő, ahol a halászhajók hasonlóan nagy bálnacsordákba futhatnak, ezért a szakemberek szigorú biztonsági előírások létrehozását sürgetik a krillhalászattal kapcsolatban. Annak ellenére, hogy a Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources (Az Antarktiszi Tengeri Élő Erőforrások Védelméért Bizottság) előírja, hogy a halászat tilos a bálnák közvetlen közelében, a tudósok többször voltak szemtanúi annak, hogy a halászhajók nem tartják be ezt a szabályt, ahogy az említett, ezerfős bálnacsorda esetében sem tették.

(Borítókép: Getty Images/Dario Argenti)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Szaúd-Arábia futurisztikus városa még nagyratörőbb lesz, de az álomnak nagy az ára
Szaúd-Arábia futurisztikus városa még nagyratörőbb lesz, de az álomnak nagy az ára
Neom, az újjövő városa lesz a Vision 2030 program vezető látványosságaként, de a luxusszállodák és felhőkarcolók főként a tehetősebbeknek készülnek, miközben a helyi törzsek tagjait kitelepítik a helyszínről.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.