Így nézhetjük meg, hogy visszaéltek-e az adatainkkal az országgyűlési ajánlások gyűjtésekor

2022 / 03 / 01 / Pőcze Balázs
Így nézhetjük meg, hogy visszaéltek-e az adatainkkal az országgyűlési ajánlások gyűjtésekor
A Nemzeti Választási Iroda weboldaláról indulva néhány kattintással kideríthető, hogy szerepelünk-e ajánlóíveken ajánlóként, illetve aláírásgyűjtő íveken támogatóként. A Rakéta szerkesztőségéből is többen voltak, akik így tudták meg, hogy visszaéltek az adataikkal.

A Nemzeti Választási Iroda portálján, az április 3-ai országgyűlési választásokkal kapcsolatos információkat összegyűjtő oldalon megtudhatjuk, hogy hogyan szavazhatunk átjelentkezéssel, hogyan igényelhetünk mozgóurnát, hogyan adhatjuk le a szavazatunkat levélben vagy külképviseleten, és azt is, hogy a jelöltállítás illetve aláírásgyűjtések során mely íveken szerepel a nevünk. A középső, "választópolgároknak" blokk utolsó előtti elemére, a "Kit ajánlottam?"- ra kattintva a Magyarország.hu egyik tájékoztató oldalára jutunk. Itt egyebek közt azt is közlik velünk, hogy az ívek megsemmisítéséig kaphatunk információkat, illetve hogy

ügyfélkapus hozzáférésre, elektronikus személyire, telefonos vagy arcképes azonosításra lesz ehhez szükség.

Az "Ügyintézés indítása" gomb lekattintása után a jól ismert azonosító oldalon találjuk magunkat, ahol választhatunk a fenti opciók közül. Miután ezt megtettük, például megadtuk az ügyfélkapus belépési adatainkat, egy űrlapon kell kiválasztanunk, hogy a képviselőválasztással vagy a népszavazással kapcsolatos ívekre vagyunk-e kíváncsiak; a kettőt egyszerre is bejelölhetjük. Ezeket, és az adatkezelési szabályzatot bepipálva kapjuk meg az eredményét a kérésünknek, amit az oldal alján pdf-ként le is tölthetünk.

Ha az alapján, amit látunk, jogorvoslatra van szükségünk, akkor a Magyarország.hu szerint a következő a teendőnk: "Amennyiben a tájékoztatás tartalmával kapcsolatban, vagy azért kíván jogorvoslatot benyújtani, mert a tájékoztatás tartalmával ellentétben nem ajánlotta a tájékoztatóban szereplő jelöltet, forduljon ahhoz az egyéni választókerületi választási irodához, ahol a jelölt indult. Az egyéni választókerületi választási irodák elérhetősége itt található: https://www.valasztas.hu/elerhetosegek.". Ha viszont a nemzetiségi listával vagy az országos népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő-ívével kapcsolatban lenne kifogásunk, a www.valasztas.hu/jogorvoslat oldalon kapunk segítséget. A Társaság a Szabadságjogokért részletesen összegyűjtötte, hogy mik a lehetőségeink, teendőink, ha úgy látjuk, hogy visszaéltek az adatainkkal. A szerkesztőségből három kollegának is bejelentést kellett tennie, miután meglátta, hogy mely íveken szerepel a neve.

(Borítókép: Getty Images)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Elképesztő rekord: a globális netes adatforgalom húszszorosát továbbították egyetlen másodperc alatt
Elképesztő rekord: a globális netes adatforgalom húszszorosát továbbították egyetlen másodperc alatt
Ízlelgessük: 22,9 pebit/s adatátviteli sebesség – ennyit értek el ugyanis japán mérnökök egy új optikai szállal.
Hogyan lesz Magyarországon tízmillióval több fa?
Hogyan lesz Magyarországon tízmillióval több fa?
Ennek járt a végére a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.