Így nézhetjük meg, hogy visszaéltek-e az adatainkkal az országgyűlési ajánlások gyűjtésekor

2022 / 03 / 01 / Pőcze Balázs
Így nézhetjük meg, hogy visszaéltek-e az adatainkkal az országgyűlési ajánlások gyűjtésekor
A Nemzeti Választási Iroda weboldaláról indulva néhány kattintással kideríthető, hogy szerepelünk-e ajánlóíveken ajánlóként, illetve aláírásgyűjtő íveken támogatóként. A Rakéta szerkesztőségéből is többen voltak, akik így tudták meg, hogy visszaéltek az adataikkal.

A Nemzeti Választási Iroda portálján, az április 3-ai országgyűlési választásokkal kapcsolatos információkat összegyűjtő oldalon megtudhatjuk, hogy hogyan szavazhatunk átjelentkezéssel, hogyan igényelhetünk mozgóurnát, hogyan adhatjuk le a szavazatunkat levélben vagy külképviseleten, és azt is, hogy a jelöltállítás illetve aláírásgyűjtések során mely íveken szerepel a nevünk. A középső, "választópolgároknak" blokk utolsó előtti elemére, a "Kit ajánlottam?"- ra kattintva a Magyarország.hu egyik tájékoztató oldalára jutunk. Itt egyebek közt azt is közlik velünk, hogy az ívek megsemmisítéséig kaphatunk információkat, illetve hogy

ügyfélkapus hozzáférésre, elektronikus személyire, telefonos vagy arcképes azonosításra lesz ehhez szükség.

Az "Ügyintézés indítása" gomb lekattintása után a jól ismert azonosító oldalon találjuk magunkat, ahol választhatunk a fenti opciók közül. Miután ezt megtettük, például megadtuk az ügyfélkapus belépési adatainkat, egy űrlapon kell kiválasztanunk, hogy a képviselőválasztással vagy a népszavazással kapcsolatos ívekre vagyunk-e kíváncsiak; a kettőt egyszerre is bejelölhetjük. Ezeket, és az adatkezelési szabályzatot bepipálva kapjuk meg az eredményét a kérésünknek, amit az oldal alján pdf-ként le is tölthetünk.

Ha az alapján, amit látunk, jogorvoslatra van szükségünk, akkor a Magyarország.hu szerint a következő a teendőnk: "Amennyiben a tájékoztatás tartalmával kapcsolatban, vagy azért kíván jogorvoslatot benyújtani, mert a tájékoztatás tartalmával ellentétben nem ajánlotta a tájékoztatóban szereplő jelöltet, forduljon ahhoz az egyéni választókerületi választási irodához, ahol a jelölt indult. Az egyéni választókerületi választási irodák elérhetősége itt található: https://www.valasztas.hu/elerhetosegek.". Ha viszont a nemzetiségi listával vagy az országos népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő-ívével kapcsolatban lenne kifogásunk, a www.valasztas.hu/jogorvoslat oldalon kapunk segítséget. A Társaság a Szabadságjogokért részletesen összegyűjtötte, hogy mik a lehetőségeink, teendőink, ha úgy látjuk, hogy visszaéltek az adatainkkal. A szerkesztőségből három kollegának is bejelentést kellett tennie, miután meglátta, hogy mely íveken szerepel a neve.

(Borítókép: Getty Images)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.