Így társaloghatunk a Google állítólagosan öntudatra ébredt mesterséges intelligenciájával

2022 / 08 / 28 / Felkai Ádám
Így társaloghatunk a Google állítólagosan öntudatra ébredt mesterséges intelligenciájával
A LaMDA 2 az a nyelvi modell, amely a Google egy mérnöke szerint öntudatra ébredt – most bárki jelentkezhet, hogy elbeszélgessen ezzel az MI-vel. Mutatjuk azt is, hogy hogyan.

Korábban bejárta a világsajtót, hogy a Google kísérleti nyelvi (natural language processing/NLP) mesterséges intelligencia modellje egy fejlesztő szerint annyira jól sikerült, hogy az algoritmus konkrétan öntudatra ébredt – akit ez a sztori részletesebben is érdekel, az kattintson a lenti cikkre:

Öntudatra ébredt egy mesterséges intelligencia a Google mérnöke szerint A fejlesztő elmondása szerint a rendszer érez, egy kisiskolás szintjén van, és fél attól, hogy lekapcsolják.

Azóta többen cáfolták, hogy ilyesmiről szó lehet, az említett mérnököt pedig kirúgták a Google-tól. Ennek ellenére nyilván sokakat érdekel, hogy milyen lenne elbeszélgetni ezzel a modellel – nos nekik (nekünk) nem kell tovább várakozniuk, hiszen a Google korábbi ígéretéhez híven lehetőséget teremt arra, hogy mi magunk is elbeszélgessünk ezzel a modellel, igaz, elsősorban kutyákról.

Na de mondjuk is a részleteket: májusban az I/O 2022 konferencián jelentette be a Google vezérigazgatója, Sundar Pichai, hogy az elkövetkező hónapokban a vállalat fokozatosan elérhetővé teszi bizonyos kiválasztott béta-tesztelőknek, hogy megfuttassák a LaMDA 2-t. Ennek ideje jött el tehát most, és ezen az oldalon bárki jelezheti az igényét, hogy akár puszta kíváncsiságból, de felcsapna ilyen béta-tesztelőnek.

A Google mesterséges intelligencia „tesztkonyhája” ugyanis lehetővé teszi a béta felhasználók számára, hogy ellenőrzött (és valószínűleg felügyelt) keretek közt lépjenek interakcióba ezzel az NLP-vel. A hozzáférést ma kezdik meg az egyesült államokbeli Android-felhasználók kis csoportjai számára, majd az elkövetkező hetekben következnek az iOS-eszközök. A bétára azonban akár Magyarországról is jelentkezhetünk.

A béta során irányított demókkal mutatják be a felhasználóknak a LaMDA képességeit. Ezek az NLP-k egyébként olyan fejlett nyelvi rendszerek, amelyek például a Siri és az Alexa mögött is állnak, de ezek végeznek a különböző applikációkon valós idejű fordítást és feliratozást – és bár ezek a rendszerek rengeteget fejlődtek az elmúlt időkben, azért még messze nem tökéletesek, ezért is lehet érdekes egy (állítólag) ennyire forradalmi rendszer.

A Google szeretne elkerülni mindenféle fiaskót, ezért lesz a teszt ennyire ellenőrzött, mivel korábban több hasonló mesterséges intelligencia akár rasszista megnyilvánulásokat is tett. Ez egyébként manapság bevett gyakorlat, a Midjourney képalkotó bétája során is le voltak tiltva bizonyos szavak és kifejezések, például a „vér”. A LaMDA tesztje azonban ennél is szigorúbb lesz, mivel a program során három, erősen irányított „demót” próbálhatunk csak ki.

Az első az „Imagine It”, amely lehetővé teszi számunkra egy hely elnevezését, és utakat kínál, hogy a képzeletben felfedezzük ezt a helyet. A második demó a „List It”, amely során megnevezhetünk egy elérni kívánt célt, és a Google ezt kisebb részfeladatokra bontja. A legérdekesebb, egyben a nyelvi képességeket leginkább megvillantó demó a „Talk About It (Dogs Edition)” lesz, amely során egy nyitott társalgásban vehetünk részt a mesterséges intelligenciával, a téma azonban a szigorúan csak a kutyákra korlátozódik. Érdekes lesz kipróbálni, hogy a LaMDA miként próbálja visszaterelni a témát a kutyákra, ha eltérnénk a tárgyról, mivel a béta célja ezen képesség felfedezése is.

(Kép: Pixabay/geralt)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
A Kínai Tudományos Akadémia kutatása alapján az LK-99 sem hozza el a szupravezetők forradalmát, mivel valójában nem is szobahőmérsékletű szupravezető.
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
"B****** meg magukat!" - üzente a közösségi oldalt elhagyó hirdetőknek a cég első embere, akiknek a hírek szerint ezután nem is igazán áll szándékukban visszatérni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.