Így tudjuk utazás előtt letölteni a helyi térképeket a telefonunkra

2023 / 08 / 16 / Pőcze Balázs
Így tudjuk utazás előtt letölteni a helyi térképeket a telefonunkra
Az Európai Unióban utazók már megszokták, hogy minden tagországban az itthoni feltételek mellett tudnak internetezni, ám az EU-n kívülre utazva, vagy alacsony adatkeret mellett szükség lehet arra, hogy adatforgalom nélkül is hozzáférjünk a helyi térképekhez. Ezt ráadásul nemsokára nem csak a Google, hanem az Apple térkép-alkalmazásával is megtehetjük.

Közeleg a nyár vége, de augusztus utolsó heteiben és ősszel is hasznos lehet, ha offline is elérhetőek a térképei annak a helynek, ahová utazunk. A Gizmodón most részletesen összefoglalták, hogy ezt melyik operációs rendszerben hogyan tudjuk megtenni.

Mivel Magyarországon messze az Android a népszerűbb, kezdjük ezzel. Indítsuk el a Google Térkép alkalmazást, amelyet szinte minden ilyen készüléken megtalálunk előtelepítve. Következő lépésben görgessünk arra a területre, amelyet le szeretnénk menteni - ha Magyarország utait tárolnánk el, akkor érdemes fektetve tartani a telefonunkat. Ha ezzel megvagyunk, akkor koppintsunk a profilképünkre, majd válasszuk a fehér alapon megjelenő menüpontok közül a legalsót, az "offline térképeket". Ezután a "saját térkép kiválasztása" következik, ami egy kék keretbe foglalja a térkép egy részét. Nagyítsunk-kicsinyítsünk addig, amíg nagyjából megvan a kívánt terület. Ennek sajnos lesznek korlátai, egész Magyarországot például nem lehet kiválasztani, cserébe viszont több térképrészletet is lementhetünk külön-külön.

Az ország északi felének a navigációja például körülbelül fél gigabájtot fog majd felemészteni a telefonunk tárterületéből.

A letöltés a kék gomb megnyomása után fog elindulni, ügyeljünk rá, hogy ekkor a telefonunk kapcsolódjon wifi hálózathoz. A térképek egy hónapon át működnek frissítés nélkül, azonban a frissítéseket a szoftver automatikusan elvégzi a háttérben. Aki szeretné, még el is nevezheti az egyes letöltött területeket, hogy első pillantásra lássa, hogy melyek állnak készen a használatra.

Ami az iPhone-tulajdonosokat illeti, nekik is nagyjából ugyanezen a folyamaton kell végigmenniük, miután letöltötték a Google Térképet - azonban ősztől, az iOS 17 megjelenése után már az Apple saját térképszoftvere is képes lesz az offline működésre. A béta verzió alapján tudjuk, hogy ebben a programban is szinte ugyanez lesz a letöltés menete. Ugyanakkor fontos, hogy teszteljük a megoldást, mielőtt útra kelnénk, nehogy a hegyek közt, vagy egy távoli ország horrorisztikus roaming költségei mellett jöjjünk rá, hogy nem tudjuk, merre van az előre.

(Borítókép: CardMapr.nl/Unsplash)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.