Így védik Vlagyimir Putyin életét

2022 / 03 / 11 / Felkai Ádám
Így védik Vlagyimir Putyin életét
Autók, testőrök és egy régi hagyomány a feudális uralkodók idejéből, melyek mind Putyin testi épségét szavatolják.

Az ukrajnai háború miatt került elő, hogy esetleg Putyint puccsal eltávolítják a hatalomból – az ukrán lapokban például elterjedt, hogy Szergej Sojgu védelmi miniszter puccsot szervez Putyin ellen. Természetesen a Kreml belső köreinek dinamikáját nem feltétlen az ukrán lapokból tanácsos manapság kiolvasni, de a puccs és az esetleges merénylet ismét napirendre kerültek. Már ha egyáltalán valaha lekerültek onnan, mivel egy Vlagyimir Putyinhoz hasonló jelentőségű személy azért már legalábbis évtizedek óta a homlokán célkereszttel sétál. Ha viszont valaki ennyire előtérben van, akkor nyilván mindent megtesznek a védelméért is, nem igaz? Amit lehet tudni a Putyint őrző biztonsági intézkedésekről, technológiákról és személyekről, az alapján kijelenthető, hogy a válasz a kérdésre természetesen igen. Azonban, mint azt később látni fogjuk, a védelmi intézkedések legerősebb központi tengelye épp maga az őrzött személy, tehát Putyin.

Természetesen arról sem szabad elfeledkezni, hogy amint az amerikai elnököt őrző védelmi rendszerekkel sem tapétázták ki a világhálót, Putyin esetén ez fokozottan igaz, de azért ezt-azt fel lehet ezzel kapcsolatban lelni. Az információ zömének epicentruma ugyanakkor a Russia Beyond weboldal, amelyet a TV-Novosti üzemeltet, amelyet nyugodtan emlegethetünk az orosz hatalom szócsöveként, mivel ők igazgatják az RT propagandahálózatot is.

A kocsi

Ennyi bevezetés után csapjuk a lovak, pontosabban a lóerők közé! A putyint szállító autóról nagyon keveset tudni, de végezhetünk némi összehasonlítást. A Bident szállító Cadillac kapcsán több információ is nyilvános, és feltételezhetjük, hogy ezen rendszerek egy részével Putyin Aurus Senatja is rendelkezik. Ilyen alapvetések közé tartozhat jó eséllyel az éjjellátó kamera, a csúcstechnológiájú kommunikációs rendszer, a különálló oxigénrendszer, az automatikus tűzoltó rendszer, valamint az elnök vércsoportjának megfelelő vérkészlet. Nyilván a Cadillachez hasonlóan az Aurus Senat sem csak betonerős páncélozást kapott, de a motort is úgy helyezték el, hogy a robbanása a lehető legkisebb kárt okozza. Ahogy nyilván extra védelemmel látták el az üzemanyagtartályt is. Putyin kocsiját az orosz luxusmárka, a NAMI gyártja, és 2021-ben még egy átalakított, 8 hengeres és 598 lóerős járművet használtak erre a célra. A cég azonban akkoriban egy annál is erősebb darabon dolgozott épp. Azt is rebesgetik, hogy az Aurus akkor is képes megvédeni Putyint, ha a jármű teljesen víz alá kerül.

Testőrség

A testőrséggel kapcsolatos információk azok, amelyeket minden lap tehát az említett Russia Beyond weboldaltól vett át, így ezek megbízhatósága kérdéses legalábbis. Annyi elmondható, hogy ezek alapján, amit tudunk Putyin testőreiről, azt pont úgy tudjuk, ahogy azt a Kreml szeretné.

A lap szerint a biztonsági tevékenység még hónapokkal azelőtt megkezdődik, hogy Putyin látogatása időszerű lenne – ekkor ugyanis a biztonságiak minden lehetséges veszélyforrást leellenőriznek legyen szó a környék bűnözéséről, tüntetésekről vagy akár lehetséges természeti katasztrófákról. Egy hónappal Putyin érkezése előtt a biztonságiak egyeztetnek a helyi hatóságokkal – ekkor az elnök számára kijelölt rezidenciát is nem csak átvizsgálják, de minden lehetséges hibát el is hárítanak, hogy ne Putyin ottlétekor tüsténkedjen ott egy szaki. Ebben az időben helyeznek el zavarókat is, amelyek blokkolják a rádiójeleket (így például nem lehet távolról bombát sem élesíteni), de bizonyos eszközökkel az összes okos eszközt képesek érzékelni az elnök közelében. Minderre egyébként az elnök testőrségének joga van, ahogy motozás lefolytatásához is, sőt gépjárművek lefoglalásához is – ez utóbbira egyébként a lap szerint még nem akadt példa.

Az elnököt védő szervezet neve egyébként Szövetségi Védelmi Szolgálat (oroszul: Федеральная служба охраны, ФСО, a rövidítés átírva: FSO). A FSO-ról nem sokat tudni, működésének egy jó része titkosított, de állítólag 50 ezer alkalmazottal bír, mivel nem csak Putyint védik, de az orosz vezetést úgy általában, például a miniszterelnököt is. Az FSO-n belül pedig egy külön egység koncentrál csak és kizárólag Putyin biztonságára.

Mi kell ahhoz, hogy bekerüljünk ebbe az egységbe? Talán érdekesebb, hogy mi nem kell: például sem a harctéri tapasztalat, sem a rendőrségi múlt nem feltétel. Ennek oka, hogy a háborúban a katonák támadnak, ebben a munkában azonban teljesen a védelemre kell fókuszálni. A rendőrtisztek pedig arra lettek kiképezve, hogy elkapják a gyanúsítottat, ami szintén nem az, amire ebben a munkakörben szükség lenne, hanem tehát a védett személy testi épsége kell, hogy minden körülmény között prioritást élvezzen. A jelentkezőnek úgynevezett „műveleti pszichológiával” kell rendelkeznie, ami azt jelenti, hogy képes előre megjósolni és megelőzni a fenyegetéseket, és mindezt mások által észrevétlenül tenni, ami szintén fontos. A munkakör egyéb követelményei: 35 évnél fiatalabbnak, 175-190 cm magasnak és 75-90 kg súlyúnak kell lenni. Emellett több nyelven kell beszélni, eligazodni a politikában és a fontos emberek között, csak hogy a testőr tudja a helyzeteket a megfelelő módon kezelni. A lenti videón például az látható, hogy 2018-ban Conor McGregor barátian Putyin vállára tette a kezét – a testőr ezután halkan, udvariasan, tréfálkozva, de határozottan figyelmeztette a sportolót, hogy ez nem jó ötlet.

Az elnök őrségének brutális az állóképessége – egyesek szerint ennek érdekében gyógyszereket is használnak. A testőrnek például bírnia kell a hideget könnyű ruházatban is, mivel a nehezebb ruhadarabok akadályoznák a mozgásban. Érdekesség, de a testőrök (természetesen a szabadidejükben) dohányozhatnak a borzasztó stressz levezetése miatt.

A munka egyébként annyira megerőltető, hogy ez az oka, amiért 35 év felett már nem lehet ebben a pozícióban szolgálni.

Természetesen a leszerelt testőr sem megy a munkanélküli irodába, hanem belőlük lesznek Putyin bizalmi emberei, többször magas pozíciókba jutnak, vagy (nem feltétlen a legjogszerűbben) szereznek óriási vagyont.

Körök

Putyint a nyilvános szerepléskor több körben őrzik. Ott vannak a tipikus testőrök jellegzetesen ugrásra kész pozícióban – ez az első kör az elnök közvetlen közelében. A második kör civil ruhás ügynököket jelent, akik elvegyülnek a tömegben, és ott szűrik ki a veszélyt. A harmadik kör ügynökei kívülről, a tömeg körül körözve kutatnak veszélyforrás után, végül a negyedik kör a környéki házakban megbúvó mesterlövészeket jelenti. Putyin testőrei hordanak magukkal aktatáskát, de ezekben nem iratok vannak, hanem védőpajzsok lövedékek ellen. Ami a testőrök felszerelését illeti – ezek 9 mm-es Gurza pisztolyok, melyekkel percenként 40 lövést lehet leadni, és 50 méterről átszakítják a golyóálló mellényt is. Természetesen ha lövöldözésre kerülne sor, az azt jelentené, hogy valami a biztonságiak részéről nagyon el lett rontva. Az elnököt páncélozott szállítójárművek is kísérik, ebben a különleges egység tagjai ülnek AK–47-esekkel, Dragunovokkal és Osa légelhárító fegyverekkel felszerelve.

Az egész védelem erőssége azonban maga Putyin, aki a KGB-s múltja miatt tisztában van a rá leselkedő veszélyekkel, és képes megbízni a biztonsági embereiben és adott esetben követni az utasításaikat.

Mint a királyok

Felmerült az is, hogy Putyinnak lehet hasonmása, de az elnök erről úgy nyilatkozott 2020-ban, hogy a 2000-es évek elején, amikor többször is Csecsenföldre látogatott, akkor felajánlották számára a hasonmás alkalmazását, de akkor is, és azóta is elutasította ezen biztonsági intézkedést. Az viszont valószínűleg igaz, hogy mielőtt egy ételt tálalnak Putyin számára, azt egy orvos is ellenőrzi.

(Fotó: Vlagyimir Putyin a Világgazdasági Fórum éves találkozóján 2009-ben Davosban, wikimedia commons/World Economic Forum)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
H71M Hall-hatású tolóhajtómű – igazi áttörés a NASA szökési sebességet elérő ionhajtóműve
H71M Hall-hatású tolóhajtómű – igazi áttörés a NASA szökési sebességet elérő ionhajtóműve
Az ionmeghajtás technológiáját eddig kisebb műholdak űrbeli navigálására használták, most azonban a NASA új hajtóművével igazi űrhajók is működtethetőek vele, és elérhető a bolygóközi utazás is.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.