Így zajlott a Virgin Galactic első kereskedelmi űrutazása 2023 / 06 / 30 / Bodnár Barna

A Galactic 01 elnevezésű küldetés tegnap, helyi idő szerint délelőtt 10:30-kor indult az új-mexikói Spaceport America űrreptérről és körülbelül 58 perccel később érte el a szuborbitális teret. Alábbi összefoglaló videón az látszik, hogy a repülő eléri a 85 kilométeres magasságot, majd néhány perc lebegés után visszaindul az űrkikötőbe, és 11:42-kor landol. A Galactic 01 utasai, akik megtapasztalhatták a mikrogravitációt, az olasz légierő és az ország Nemzeti Kutatási Tanácsának (CNR) soraiból kerültek ki: Walter Villadei, ezredes, Angelo Landolfi alezredes és Pantaleone Carlucci, a CNR sztratoszférikus és légi indító platformjainak stratégiai projektkoordinátora. A háromtagú csapat különféle tudományos felszereléseket vitt magával a repülésre, egyikük például egy biometrikus „adatruhát” viselt, amely nyomon követte, hogyan reagál a teste a mikrogravitációra. Az olaszok mellett a repülőn volt még Colin Bennett, a Virgin Galactic űrhajós kiképzője, illetve Mike Masucci és Nicola Pecile a repülőgép kapitánya és pilótája. Az utasok hivatalosan is átlépték az űr határát, legalábbis a NASA és az amerikai légierő is a 80 kilométeres tekinti választóvonalnak. Vannak szakértők, akik ezzel nem értenek egyet, szerintük 100 kilométer magasságban, az úgynevezett Kármán-vonalnál kezdődik a világűr. A Virgin Galactic második kereskedelmi járata, a Galactic 02 augusztus elején indul majd, és a cég onnantól kezdve havi rendszerességgel repíti majd ügyfeleit a szuborbitális magasságba. (Borítókép: Virgin Galactic)
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.