Az Ikea a Marson is piacvezető babérokra törne

2019 / 12 / 04 / Perei Dóra
Az Ikea a Marson is piacvezető babérokra törne
Az Ikea tervezői beszabadultak egy kísérleti Mars kutatóbázisra, és ha már ott jártak, természetesen pazarul berendezték.

Christina Levenborn kollégáival több napig időzött az USA sivatagi részén felállított Mars Desert Research Station nevű kutatóbázison, ahol egy csapat tudós szorgosan szimulálja a Mars-expedíciót. Az egykor unalmas dizájn azonban most már vitathatatlanul a svéd bútorcég arculatát idézi.

Mivel a hely igencsak szűkös, a tervezők elsősorban a multifunkcionalitást és a praktikumot tartották szem előtt, ugyanakkor nem akartak megfeledkezni az otthonosság érzetének megteremtéséről sem. Elvégre mégiscsak az Ikeáról beszélünk. - írja a Futurism.

Az objektum a legextrémebb időjárási viszonyoknak is ellenálló anyagokból épült, a legnagyobb nehézséget pedig a méret és a forma jelentette a kutatóállomás berendezésénél.

A mobilitás érdekében többségében gurulós termékeket válogattak, míg a helytakarékosság multifunkciós és egymásba illeszthető darabokat igényelt.

A kerek falak és a bútorok egyformán feladták a leckét a szakembereknek, (különösen az előbbinek) egyszerre kellett könnyűnek és strapabírónak lenniük.

Az épületben egy laboratórium is található, ahol a kutatók a Marson gyűjtött mintákat vizsgálják, a lakberendezőknek ráadásul nemcsak a szűk hely adta lehetőségeket, de az egyéni igényeket is figyelembe kellett venni, hiszen van aki állva, míg más ülve dolgozik szívesebben.

A létesítmény külön üvegházat is kapott különféle növények termesztésére.

Mondanunk sem kell, a cég a hálószoba kialakításáról ugyancsak gondoskodott, elvégre mindenkinek kipihenten kell ébrednie.

Nem ez az Ikea első dobása

Az idei év júniusában a cég közleményt adott ki, miszerint a fokozott urbanizáció, az elöregedő népesség és a globális felmelegedés miatt a lakhatással kapcsolatos elképzeléseinket is újra kell gondolni; hogy a jövő városai ne legyenek teljesen élhetetlenek, az Ikea elindította Better Living és The Urban Village projektjét.

Az Ikano Bostaddal közös fejlesztésű Better Living egyebek mellett egy új lakás prototípusát takarja, ami közvetlenül segíti a lakásmegosztást, és minden családmodell számára nyitva áll; egy „emberközpontú várostervezési módszer”, ami kedvezőbb életfeltételeket teremt a lakókerületekben; harmadszorra pedig különféle termékek és lakberendezési megoldások kis, illetve közös lakóterekbe, amik fenntarthatók és megfizethetők.

A  SPACE10 támogatásával létrejött The Urban Village párbeszédet kezdeményezne a jövő lakásainak, lakókerületeinek, városainak tervezésével, építésével és megosztásával kapcsolatban. Részei a többgenerációs lakóközösségek a városok közepén, rugalmas, minőségi lakásokkal, a mindennapi életet támogató szolgáltatásokkal; a lakástervezés és finanszírozás újragondolása, illetve új, előfizetéses rendszerű modellek bevezetése, melyek lehetőséget biztosítanak a bentlakóknak a lakás tulajdonjogának megszerzésére; végezetül a körkörös gazdaság jegyében adaptálható építőrendszer, ami fenntarthatóbb építkezési módokat és hosszabb életciklusú lakóházakat jelent.

Míg a cég utolsó, ORI nevű startuppal közös projektje robotbútorokat takar, melyek célja a kisebb lakások 'okosítása'. A célra kifejlesztett bútorcsalád darabjai egyszerre többféle funkciót is betölthetnek, így akár gardróbként vagy kanapéként is használhatók. A lényeg, hogy egyszerre csak egy bútor helyét foglalják el.

(Fotó: Pixabay, EFFEKT Architects for SPACE10, Oskar Falck/Inter IKEA B.V.)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.