Több magyar asztronautát is kiképezhetnek a következő években

2019 / 12 / 02 / Bobák Áron
Több magyar asztronautát is kiképezhetnek a következő években
Ahogy korábban megírtuk, Szijjártó Péter az Európai Űrügynökség sevillai konferenciáján bejelentette, hogy Magyarország 2024-ig űrhajóst küldene a Nemzetközi Űrállomásra. Időközben a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) is reagált a kérdéseinkre, válaszukból pedig több érdekes információt is megtudtunk a készülő projektről.

A KKM szerint 2022 és 2024 közé tehető az az időpont, amikor a Nemzetközi Űrállomásra felkerülhetnek azok a magyar részvétellel készülő eszközök, amikkel kutató-, mérő- és vizsgálati munkákat végeznének. Bár azt nem részletezték, hogy pontosan milyen eszközökről van szó, de a cél, hogy ezeket a műszereket már egy magyar űrhajós kezelje az ISS-en.

Ennek érdekében a következő négy-öt évben három, vagy akár négy magyar űrhajóst is kiképeznek, ugyanis ekkora csoport kiképzése szükséges ahhoz, hogy közülük egy eljuthasson a Nemzetközi Űrállomásra.

Azt is hozzátették, hogy magyar asztronauta űrbe juttatására egyelőre az orosz űrügynökséggel együttműködésben van lehetőség, ugyanakkor több projekt keretében dolgoznak együtt az Európai Űrügynökséggel is.

Szijjártó Péter korábban az RTL Klub kérdésére elmondta, hogy Magyarország 10 milliárd forintot fordít a projektre, és a cél, hogy a magyar űrhajós mellett a következő években egy mikroműholdakból álló flottát is kiépítsenek, valamint Magyarország "2024-ben saját szputnyikot állítson Föld körüli pályára".

Magyar űreszközök egyébként már most is vannak az űrben: bár a második magyar műhold, a SMOG-1 fellövését el kellett halasztani a múlt héten, de a Nemzetközi Űrállomáson például jó ideje használják az űrhajósokra ható sugárzás mérésére kifejlesztett Pillét, valamint az ezzel mért adatok pontosítására, kiegészítésére szolgáló Tritel dózismérő rendszert is.

(Fotó: Player.hu)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Észak-Korea azt állítja, hogy sikeresen pályára állította az ország első kémműholdját
Észak-Korea azt állítja, hogy sikeresen pályára állította az ország első kémműholdját
Az észak-koreai KCNA állami hírügynökség közölte, hogy a múlt kedden indított Malligyong-1 műhold még aznap sikeresen alacsony Föld körüli pályára állt.
A Mars felszíne alatt szokatlan formációkat fedezett fel a kínai marsjáró
A Mars felszíne alatt szokatlan formációkat fedezett fel a kínai marsjáró
A Csuzsung rover adatai alapján a felszín alatt 35 méterrel egészen apró és több méteres kiterjedésű sajátos formációkat detektáltak kínai kutatók. A marsjáró egy évig működött a vörös bolygón, majd beszüntette tevékenységét és másfél éve nem mozdul. Valószínűleg a mindent belepő por akadályozza az ébredésben.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.