Több magyar asztronautát is kiképezhetnek a következő években
2019 / 12 / 02 / Bobák Áron
Több magyar asztronautát is kiképezhetnek a következő években
Ahogy korábban megírtuk, Szijjártó Péter az Európai Űrügynökség sevillai konferenciáján bejelentette, hogy Magyarország 2024-ig űrhajóst küldene a Nemzetközi Űrállomásra. Időközben a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) is reagált a kérdéseinkre, válaszukból pedig több érdekes információt is megtudtunk a készülő projektről.

A KKM szerint 2022 és 2024 közé tehető az az időpont, amikor a Nemzetközi Űrállomásra felkerülhetnek azok a magyar részvétellel készülő eszközök, amikkel kutató-, mérő- és vizsgálati munkákat végeznének. Bár azt nem részletezték, hogy pontosan milyen eszközökről van szó, de a cél, hogy ezeket a műszereket már egy magyar űrhajós kezelje az ISS-en.

Ennek érdekében a következő négy-öt évben három, vagy akár négy magyar űrhajóst is kiképeznek, ugyanis ekkora csoport kiképzése szükséges ahhoz, hogy közülük egy eljuthasson a Nemzetközi Űrállomásra.

Azt is hozzátették, hogy magyar asztronauta űrbe juttatására egyelőre az orosz űrügynökséggel együttműködésben van lehetőség, ugyanakkor több projekt keretében dolgoznak együtt az Európai Űrügynökséggel is.

Szijjártó Péter korábban az RTL Klub kérdésére elmondta, hogy Magyarország 10 milliárd forintot fordít a projektre, és a cél, hogy a magyar űrhajós mellett a következő években egy mikroműholdakból álló flottát is kiépítsenek, valamint Magyarország "2024-ben saját szputnyikot állítson Föld körüli pályára".

Magyar űreszközök egyébként már most is vannak az űrben: bár a második magyar műhold, a SMOG-1 fellövését el kellett halasztani a múlt héten, de a Nemzetközi Űrállomáson például jó ideje használják az űrhajósokra ható sugárzás mérésére kifejlesztett Pillét, valamint az ezzel mért adatok pontosítására, kiegészítésére szolgáló Tritel dózismérő rendszert is.

(Fotó: Player.hu)


Ezek is érdekelhetnek

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.