Ilyen állapotban vannak az Orion kapszulák, amelyekkel legénység indul a Holdra

2023 / 07 / 18 / Bobák Zsófia
Ilyen állapotban vannak az Orion kapszulák, amelyekkel legénység indul a Holdra
Az Artemis-program második, harmadik és negyedik missziójának Orion űrkapszulái egymás mellett várják a teszteket és az indulást.

A NASA holdprogramjának, az Artemis-küldetéseknek keretében 2025-ben kerülhet újra sor az emberes holdraszállásra, mikor az Artemis III misszió során, 1972 óta először, asztronauták lépnek a Hold felszínére. Az Artemis harmadik fázisában négy űrhajós landol a Hold felszínén és most először térképezik majd fel az égitest déli-sarkát, ahol a körülbelül egy hetes misszió során tudományos munkákat végeznek, vízjeget keresnek és több holdsétára is mennek. A küldetésig a tervek szerint csak két év van hátra, de még sok részlet kidolgozásra vár és egyelőre a leendő legénység tagjait sem választották ki.

Az Artemis II küldetés résztvevőinek nevét azonban áprilisban bejelentették: Christina Koch, Reid Wiseman, Jeremy Hansen és Victor Glover indul majd Hold körüli útra 2024-ben, hogy 'előkészítsék a terepet' a későbbi missziók számára. Az Artemis II még nem a holdraszállásról szól, hanem az Orion kapszula és a SLS teszteléséről, ami alatt az űrhajósok elhaladnak a Hold mellett, majd vissza is térnek a Földre. A negyedik Artemis misszió, amire a jelenlegi elképzelések szerint 2028-ban indulnak az asztronauták, a második holdraszállás lesz a program során és már a Gateway űrállomáson való látogatást is magában foglalhatja.


Jobbra az Artemis II űrkapszulája, balra az Artemis III-hoz tartozó Orion és középen az Artemis lV kapszula látható egy június 22-én készült felvételen (Kép: Marie Reed /NASA)

Az Artemis-küldetések Orion kapszuláit a NASA már építi és teszteli, és jelenleg a Kennedy Űrközpontban állomásozik egymás mellett a három űreszköz. Az Artemis II űrkapszulája korábban megkapta a hőpajzsot és hamarosan elkezdődnek az akusztikus tesztjei is, ezután pedig összekapcsolják a szervizmodullal, amit az ESA biztosít a program számára. Az Artemis III Orion kapszula nyomásteszteken vesz részt, míg az Artemis IV kapszulája februárban érkezett az űrközpontba, így még a szerelési folyamatok elején tart.

Míg az űrkapszulák készülnek a küldetésekre, addig az asztronauták is gyakorlatoznak: a Kanadai Űrügynökség tagja, Jeremy Hansen például egy különleges, négy napos indián ceremónián is megjelent az Artemis II-re való felkészülése részeként, a teljes, 18 hónapos folyamat alatt pedig mind a négy űrhajós megtanulja kezelni az Oriont és gyakorolják többek között a vészhelyzetek megoldását, az orvosi eszközök használatát, valamint az élelmiszerek elkészítését.

(Fotó: Marie Reed/NASA)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Működött egy
Működött egy "gyógyszergyár" az űrben – az USA most nem engedi visszatérni a Földre
A történelem első űrgyárában a HIV kezelésére szolgáló gyógyszert hoztak létre – az amerikai hatóságok azonban nem engedélyezik a landolást.
Ha letérítik a pályájáról a Földet veszélyeztető aszteroidát, ez lesz hozzá az első lépés
Ha letérítik a pályájáról a Földet veszélyeztető aszteroidát, ez lesz hozzá az első lépés
A Bennu aszteroida relatíve esélyesen becsapódhat a Földbe – ha ez megtörténne, az 22 atombomba robbanásával érne fel. A NASA nem kockáztat, így az is felmerült, hogy letérítik az égitestet a jelenlegi, ütközésveszélyes pályáról.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.