Íme a négy űrhajós, aki jövőre történelmi Hold-küldetésre indulhat

2023 / 04 / 03 / Bodnár Barna
Íme a négy űrhajós, aki jövőre történelmi Hold-küldetésre indulhat
Bejelentette a NASA, ki lesz az a négy asztronauta, aki a 2024-ben Hold felé induló Artemis II. küldetés legénységét alkotja majd. Ez lesz az amerikai űrügynökség új holdprogramjának első emberes küldetése, amely a Holdon túlra repül majd. Ha ez sikerül, az egy nőből és három férfiból álló csapat messzebbre jut az űrben, mint eddig bárki a történelem során.

Utoljára tavaly decemberben hallhattunk a NASA Artemis holdprogramjáról, amikor az Artemis I több mint 2 millió kilométer megtétele után, tavaly december 11-én visszatért a Földre, és 25 napon át tartó, Holdat megkerülő útja után végül a Csendes-óceánban landolt. Az űrhajón senkinek nem esett baja, igaz, a fedélzeten nem is volt élő személyzet, csupán néhány "tesztbábu", amelyek segítségével többek között arról gyűjtöttek adatokat, milyen mértékű sugárzás éri majd az emberi legénységet a későbbi küldetések során.

Az űrügynökség sikeresnek ítélte a küldetést, így jöhet a következő felvonás, amelyet Artemis II-nek hívnak, és a tervek szerint 2024 novemberében indul majd útnak, azonban ez a misszió már négy emberrel a fedélzetén kerüli majd meg a Holdat. A NASA ma jelentette be, kik lesznek azok, akik helyet kapnak majd a Lockheed Martin és az Airbus által közösen tervezett Orion űrkapszulában, amelyet a közel 65 méter magas Space Launch System rakéta emel majd a levegőbe. Lássuk, kik alkotják majd az Artemis II legénységét.

Christina Koch a csapat egyetlen női tagja. A 44 éves asztronauta eddig hat űrsétát hajtott végre, ezzel a legénység legtapasztaltabb tagja, illetve ő tartja a leghosszabb női űrrepülés rekordját is, összesen 328 űrben töltött nappal. Koch emellett villamosmérnök, aki több NASA-misszióhoz szükséges tudományos műszer kifejlesztésében vett részt. Egy évet a Déli-sarkon is eltöltött, ami hasonlóan nagy megpróbáltatást jelent, mint egy Hold-küldetés.

Reid Wiseman 47 éves haditengerészeti pilóta és tesztpilóta, akit először 2009-ben választottak ki űrhajósnak, és még ugyanebben az évben 165 napot töltött a Nemzetközi Űrállomáson, ahova egy orosz Szojuz rakéta fedélzetén jutott el.

Jeremy Hansen az Artemis II egyetlen nem amerikai tagja. A 47 éves vadászpilóta a Canadian Space Agency (Kanadai Űrügynökség) egyik asztronautája a négy közül, és nemzetének első tagja, akit nemrégiben a NASA űrhajósainak kiképzésével bíztak meg.

Victor Glover 46 éves haditengerészeti pilóta, aki 2021-ben tért vissza a Földre első űrrepüléséről, miután a SpaceX Crew Dragon űrszondájának második emberes repülését vezette, és közel hat hónapot töltött a Nemzetközi Űrállomáson. Négy űrsétával a háta mögött veteránnak mondható, ráadásul mérnöki diplomával is büszkélkedhet.


A NASA Artemis II küldetésének legénysége (balról jobbra): Christina Hammock Koch, Reid Wiseman (ülve), Victor Glover és a Kanadai Űrügynökség űrhajósa, Jeremy Hansen. (Fotó: NASA)

Ez a pillanat sokkal többet jelent négy név bejelentésénél, mondta Glover a NASA houstoni Johnson Űrközpontjában tartott hétfői eseményen. Hozzátette: „Ünnepelnünk kell az emberiség történelmének ezt a pillanatát, mert ez a következő lépés azon az úton, amely az emberiséget a Marsra juttatja majd.”

Utoljára több mint 50 évvel ezelőtt, 1972-ben lépett ember a Holdra. Az Apollo 17 nevű misszió összesen 12 napon át tartott, a háromtagú legénység összesen mintegy 75 órát töltött a Hold felszínén, hogy talajmintákat gyűjtsön. A NASA tervei szerint, ha az Artemis II probléma nélkül teljesíteni tudja jövőre esedékes Holdat megkerülő küldetését, akkor 2025-ben ismét ember szállhat le az égitesten az Artemis III küldetés keretén belül.

(Borítókép: Az Artemis I Orion űrhajójának fotója a Holdról 130 kilométeres magasságból. Forrás: NASA)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A marsjáró az úgynevezett Bunsen Csúcsnál akadt rá a 24. mintára, amit már nagyon várt a NASA.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.