Ilyen belülről a NASA marsi körülményeket szimuláló épülete, ahova nyáron költözik be négy önkéntes

2023 / 04 / 13 / Felkai Ádám
Ilyen belülről a NASA marsi körülményeket szimuláló épülete, ahova nyáron költözik be négy önkéntes
Négy önkéntes idén nyáron próbálja ki egy éven át a NASA teszt létesítményében, hogy milyen lehet az élet a Marson az eddigi legrealisztikusabb körülmények közepette.

Houstonban, a Nasa Johnson Space Center létesítmény egyik sarkában akad egy hatalmas fehér raktárépület – júniusban pedig ide költözik be egy évre négy önkéntes, hogy kipróbálják, milyen a Marson élni – számol be róla a The Guardian. Jelen kísérlet során az eddigi legrealisztikusabban kívánják szimulálni a mars körülményeket.

A NASA reményei szerint az emberi legénységgel végrehajtott Marsra szállás nincs már olyan messze – erre még a 2030-as években sor kerülhet. Az első küldetés során kilenc hónapos utazást követően az asztronauták 2,5 évet töltenének a vörös bolygó felszínén. Nem mindegy tehát, hogy ebben az időben milyen változások történnek az extrém körülmények közepette az emberi testtel és pszichével. A mostani teszt során tehát ezekre a kérdésekre keresik a választ.

A mostani küldetés nem a NASA első hosszú távú missziója, mielőtt embereket küldene mélyebben az űrbe. 2015-ben például Scott Kelly űrhajós és Mikhail Kornienko kozmonauta egy évet töltött a Nemzetközi Űrállomáson. A tudósok összehasonlították Kelly biometrikus adatait a Földön maradt egypetéjű ikertestvérével, Mark Kelly szenátoréval, hogy így vizsgálják a kiterjesztett űrrepülés hatásait.

A mostani teszt során pedig a cél a marsi tartózkodás lehető legpontosabb szimulálása – egész pontosan az, hogy a limitált erőforrás és az izoláció egy teljes éven át miként hat az emberi szervezetre. Mint Dr. Grace Douglas, a Crew Health Performance Exploration Analog, vagy röviden Chapea vezető kutatója nyilatkozott:

„Ahogy az alacsony Föld körüli pályáról, a Holdról a Marsra haladunk, sokkal több erőforrás-korlátozásra lesz szükségünk, mint a Nemzetközi Űrállomáson, és sokkal távolabb leszünk a Földtől, vagy bármilyen földi segítségtől.”

A négy, egyelőre egyébként meg nem nevezett fő tehát idén nyártól a következő évet ebben a 158 négyzetméteres marsi otthonban tölti, ahol négy privát szoba és egy közös fürdőszoba található zuhanyzóval és WC-vel. Akadnak dedikált munkaállomások, orvosi állomás, valamint társalgó is – olyan társasjátékokkal, mint a Settlers of Catan: Starfarers Edition és a Monopoly, valamint itt található a cikk szerint egy Playstation 3 és Super Nintendo konzol is, de szakértő szemünk a képeken inkább PS4 Slimet fedezett fel, valamint a Nintendo konzol jó eséllyel a NES Minit jelenti – vagyis a Nintendo régi klasszikus gépének az újrakiadását.

A beltéri üvegházakban a legénység tagjai például paradicsomot és leveles zöldségeket termesztenek, ami lehetővé teszi a NASA számára, hogy értékelje a Marsra szánt növénytermesztési terv minőségét és hatékonyságát. A Chapea telephely főszereplője azonban nem ez a marsi otthon, hanem a “kívül” található 111 négyzetméteres homokos terület. A legénység ide szkafanderben merészkedik ki egy hamis légzsilipen keresztül. A homokos rész egy felfújt “buborékban” szimulálja a marsi tájat. Az önkéntesek itt hajtanak végre szimulált küldetéseket, amelyeket a NASA az űrséták analógiájára marsi sétáknak nevez – ezeket az asztronauták párban hajtják végre. A séták során VR technológiát is bevetnek, hogy még inkább realisztikussá tegyék a marsi környezetet.

A NASA azonban nem csak az önkéntesek által végzett kísérletekből gyűjt adatokat, hanem az asztronautáknál a fizikai és mentális stressz jeleit is szorosan figyelemmel kísérik majd. A kísérlet során a résztvevőkre nem csak az elszigeteltség vár, de meg kell birkózniuk a korlátozott erőforrásokkal, a meghibásodott berendezésekkel, valamint a komolyabb munkaterheléssel. A NASA annyit még elárult, hogy a résztvevőket azon elvek mentén választották ki, mint általában az asztronautákat: tehát fontos a felsőfokú tudományos végzettség, ahogy a fitt erőnléti állapot is.

(Kép: Pixabay/GooKingSword)


Furcsa üzenetet sugárzott a NASA a Vénuszra
Furcsa üzenetet sugárzott a NASA a Vénuszra
"Ki nem állhatom az esőt" - többek között ez volt az üzenet tartalma, amelyet az űrügynökség Deep Space Network hálózatán küldtek a Vénuszra.
Már készítik a Super Heavy rakétát a Starship közelgő tesztjére
Már készítik a Super Heavy rakétát a Starship közelgő tesztjére
A leendő marsrakétát hamarosan ötödik alkalommal is tesztelik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.