Ilyen hangja van egy fekete lyuknak 2022 / 08 / 24 / Bobák Áron

Bár a közkeletű elképzelés szerint a világűrben nem terjed a hang, ez csak részben igaz: bár a vákuumban a hanghullámok valóban nem tudnak utazni, ellenben egy galaxishalmazban például elegendő gáz található ahhoz, hogy még fényévekről is azonosítsuk a hanghullámokat, amelyekből aztán rekonstruálható maga a hang is - írja a NASA magyarázatként arról a frissen közzétett videóról, amelyben egy fekete lyuk hangját hallgathatjuk meg. A Földtől mintegy 250 millió fényévnyi távolságra található Perseus csillagképből érkező hang nem nevezhető éppen kellemesnek, a saját fülünkkel pedig még akkor sem tudnánk meghallgatni, ha minden feltétel adott lenne ehhez: az eredeti hang annyira mély, hogy az az emberi fül számára nem hallható, így a NASA 58 oktávval megemelte a hangmagasságot. (Borítókép: NASA/CXC/SAO/E. Bulbul/Wikimedia Commons)
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az Antarktisz alatt tesztelik a mini tengeralattjárót, ami más bolygók jeges óceánjaiban is kutathat majd
Az Antarktisz alatt tesztelik a mini tengeralattjárót, ami más bolygók jeges óceánjaiban is kutathat majd
A mini tengeralattjárók nagyon kicsik lesznek, mindössze 50 centiméter hosszúak és 10 centiméter átmérőjűek, hogy beférjenek a jégolvasztó űrszondába, amely lehetővé teszi, hogy bejussanak a felszín alá az idegen holdon.
Megérkeztek a Földre az ősi kőzetek, amelyek akár az élet eredetéről is árulkodhatnak
Megérkeztek a Földre az ősi kőzetek, amelyek akár az élet eredetéről is árulkodhatnak
Az OSIRIS-REx 300 millió kilométerről hozta el a Bennu aszteroidáról gyűjtött kőzetmintákat, majd az értékes rakománytól megszabadulva azonnal tovább is indult egy másik kisbolygó felé.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.