Ilyen hangja van egy fekete lyuknak 2022 / 08 / 24 / Bobák Áron

Bár a közkeletű elképzelés szerint a világűrben nem terjed a hang, ez csak részben igaz: bár a vákuumban a hanghullámok valóban nem tudnak utazni, ellenben egy galaxishalmazban például elegendő gáz található ahhoz, hogy még fényévekről is azonosítsuk a hanghullámokat, amelyekből aztán rekonstruálható maga a hang is - írja a NASA magyarázatként arról a frissen közzétett videóról, amelyben egy fekete lyuk hangját hallgathatjuk meg. A Földtől mintegy 250 millió fényévnyi távolságra található Perseus csillagképből érkező hang nem nevezhető éppen kellemesnek, a saját fülünkkel pedig még akkor sem tudnánk meghallgatni, ha minden feltétel adott lenne ehhez: az eredeti hang annyira mély, hogy az az emberi fül számára nem hallható, így a NASA 58 oktávval megemelte a hangmagasságot. (Borítókép: NASA/CXC/SAO/E. Bulbul/Wikimedia Commons)
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Szivar-galaxisban szédületes tempóban keletkeznek a csillagok
A Szivar-galaxisban szédületes tempóban keletkeznek a csillagok
A Messier 82-ben tízszer olyan gyorsan keletkeznek a csillagok, mint a Tejútrendszerben. A különleges galaxist a James Webb Űrteleszkóp térképezte fel az infravörös tartományban mérő műszereivel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.