Ilyen lesz az első európai marsjáró 2023 / 12 / 18 / Bodnár Barna

2028-ban az Európai Űrügynökség (ESA) elindítja az eddigi legambiciózusabb felderítő küldetését, amelynek célja az élet múltbeli és jelenlegi jeleinek felkutatása a Marson. A Rosalind Franklin rover lesz az első marsjáró, amely akár két méter mélyre is képes lesz lefúrni a vörös bolygó felszíne alá, ezzel pedig a felszíni sugárzástól és a szélsőséges hőmérséklettől védett talajmintákhoz juthat, amelyeket a fedélzetén lévő laboratóriumban elemez majd. Az ESA missziója egyben azokat a kulcsfontosságú technológiákat is hivatott bemutatni, amelyekre Európának is mindenképpen szüksége lesz a jövőbeli bolygókutató küldetésekhez. Ezek közé tartozik az égitesten való biztonságos landolás, az önálló felszíni mozgás, valamint a fúrás, a mintafeldolgozás és a kapcsolódó elemzés automatikus elvégzése. Az alábbi videón látható Rosalind Franklin rover újszerű vezetési technikákat is alkalmaz majd, többek között a nehéz terepek leküzdésére szolgáló kerékmozgást, valamint autonóm navigációs szoftvert. A marsjáró az ESA, marsi életet kutató ExoMars-programjának második küldetése. Az első a marsi légkörben lévő gázokat vizsgáló Trace Gas Orbiter 2016-ban indult, a rover pedig a tervek szerint 2028-ban kezdi majd meg hosszú útját a Marsra. (Borítókép és videó: ESA)
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Nagyon meglepő dolgot fedezett fel a New Horizons szonda a Kuiper-övben
Nagyon meglepő dolgot fedezett fel a New Horizons szonda a Kuiper-övben
A Naprendszer külső, jeges területével kapcsolatos felfedezés az egész Naprendszerről alkotott képünkre hatással lehet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.