Ilyen veszteségekkel járna egy orosz–amerikai atomháború 2022 / 03 / 29 / Felkai Ádám

A videót a Princeton Egyetem Science and Global Security (SGS) kara készítette el, és az apropó mi más is lehetne, mint hogy növekszik egy nukleáris konfliktus kialakulásának a veszélye. Habár ez utóbbi fordulat a szélesebb közvélemény számára csak az utóbbi hónapban vált világossá, valójában – mint a kar honlapján olvasható – a kockázat már leglább két éve emelkedőben van, hiszen mind az USA, mind Oroszország elkezdett hátat fordítani a korábbi, lefegyverzésről és fegyverkontrollról szóló szerződéseknek, új nukleáris eszközök fejlesztésébe fogtak, ráadásul a körülményeket is úgy alakították, hogy ilyen eszközök bevetésére sor kerülhet. Az SGS a szimulációval tehát ennek a veszélyére szeretné a figyelmet felhívni. A szimulációhoz felhasználták a nukleáris fegyverekkel kapcsolatos elérhető adatokat, és ez nem csak az eszközök mennyiségét és összetélét jelenti, hanem azt a valószínű sorrendet is, amelyben ezek a fegyverek bizonyos célpontok ellen bevetésre kerülnének. A halálozás és a veszteségek száma a konfliktus minden fázisában a NUKEMAP adatainak a felhasználásával került kiszámításra, és a halálozások esetén ez az azonnali halált jelenti, tehát nem veszi számításba a sugárfertőzés és egyéb további események során bekövetkező későbbi elhalálozásokat. Egyébként már ez a szám is elképesztő: a konfliktus első néhány órájában 90 millió halottra és sérültre lehet számítani – ami nagyjából a második világháború teljes időszakának halálozási számának felel meg (a becslések ugyan eléggé eltérőek lehetnek, de a második világháború halálos áldozatainak számát 50-80 millió közé teszik). (Kép: Pixabay/TheDigitalArtist)
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
A T-Omega Wind egy kis méretű prototípussal már teszteli a piramis alakú, vízen lebegő szélturbina életképességét.
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Az A23a közvetlen közelében haladt el az RSS Sir David Attenborough, a találkozást a kutatók meg is örökítették.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.