India még idén beszélő fél-humanoidot küld az űrbe

2024 / 02 / 06 / Bobák Zsófia
India még idén beszélő fél-humanoidot küld az űrbe
India egyre ambiciózusabb űrprogramjai között az emberes küldetések is kiemelt szerepet kapnak, de mielőtt még indiai űrhajósok indulhatnának Föld körüli útra, egy humanoid megelőzi őket.

Az első indiai űrhajós, Rakesh Sharma 1984. április 3-án indult az űrbe a szovjet Szojuz T-11 misszió keretében, amely a Szaljut-7 űrállomásra szállította a nemzetközi legénységet. Sharma 7 napot 21 órát és 40 percet töltött az állomás fedélzetén, miközben tudományos munkát végzett és egy ízben India akkori miniszterelnökével, Indira Gandhival is beszélgetett egy televíziós közvetítés alkalmával. Sharma nem csak India első, hanem egyúttal leghíresebb űrhajósává is vált, mivel az évek során őt csak indiai származású űrhajósok követték az űrbe, köztük az amerikai-indiai Kalpana Chawala, aki a Columbia űrrepülőgép katasztrófája során vesztette életét, valamint az indiai felmenőkkel rendelkező Sunita Williams, aki a NASA veterán asztronautája.

India azonban az elmúlt években nagy hangsúlyt fektetett a saját űrügynökségének segítségével kivitelezett emberes űrprogramok előkészítésére és a sok évtized után újra embereket küld majd Föld körüli pályára. Az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) Gaganyaan-programja során három fős legénység vesz részt egy három napos misszión, ami alatt alacsony Föld körüli pályán, 400 kilométeres magasságban repülnek a HLVM3 rakéta (Human Rated LVM3, azaz az emberes misszió kivitelezésére alkalmas LVM3 rakéta) által szállított Orbital Module kapszulában. A Gaganyaan-program fejlesztései nagyban zajlanak és az űrhajósokat, akiket időnként vyomnautáknak is neveznek az indiai vyom (égbolt vagy űr) szóból kiindulva, már kiválasztották és megkezdték a kiképzésüket is.

A Gaganyaan-misszió indulására jövőre kerülhet sor, de a startot még sok teszt és demonstráció előzi meg, köztük a legénységi kapszula ejtési tesztje, rakétaindítási tesztek és egy legénység nélküli űrbeli út is. Ez utóbbin a hús-vér embereket egy emberszerű robot, Vyommitra fogja helyettesíteni, amit az ISRO 2020-ban mutatott be. A női külsővel felruházott robot alkalmazásának célja, hogy különböző berendezésekkel adatokat gyűjtsön és felméréseket végezzen a legénységi modul paramétereit illetően és értesítéseket jelenítsen meg, valamint a segítségével feltérképezzék az űrutazás emberi szervezetre gyakorolt hatását. A humanoid emberi külseje humán jellegű funkciókat takar: a robot képes például az angol és hindi nyelven folytatott beszélgetésre és működtetni tudja a vezérlőpanelt.

Vyommitra első körben egyedül utazik a modulban, de a Gaganyaan-misszió alatt a valódi űrhajósokat is elkíséri, hogy segítsen a különféle műveletekben és érzelmi támogatást nyújtson az úton. A robot emberszerű külseje nem részletesen kidolgozott ugyan, a lábakat például nélkülözi, de a kommunikációs képességeinek és "kifejező" mimikájának köszönhetően társként szerepelhet a küldetésen.

(Fotó: Roszkoszmosz)


Furcsa üzenetet sugárzott a NASA a Vénuszra
Furcsa üzenetet sugárzott a NASA a Vénuszra
"Ki nem állhatom az esőt" - többek között ez volt az üzenet tartalma, amelyet az űrügynökség Deep Space Network hálózatán küldtek a Vénuszra.
Már készítik a Super Heavy rakétát a Starship közelgő tesztjére
Már készítik a Super Heavy rakétát a Starship közelgő tesztjére
A leendő marsrakétát hamarosan ötödik alkalommal is tesztelik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.