Indiában betiltották, az USÁ-ban be fogják. Töröljem le a TikTokot?

2020 / 07 / 13 / Pőcze Balázs
Indiában betiltották, az USÁ-ban be fogják. Töröljem le a TikTokot?
Kétmilliárdan töltötték le eddig a TikTokot, a rövid és / vagy tátogós és / vagy vicces videók alkalmazását. A tulajdonos, a kínai ByteDance mégsem örülhet a sikernek: június végén Indiában tiltották be az appot, és most elképzelhető, hogy az Egyesült Államok is így tesz. De miért félnek a nagyhatalmak attól, hogy egy kínai alkalmazást görgetnek a fiatalok?

"Biztonsági kockázatok miatt a TikTok alkalmazás nem engedélyezett olyan mobileszközökön, amelyekről elérhető az amazonos levelezés" - ezt az Amazonnál írták pénteken a kollegáknak, bár nem sokkal később azt állították, hogy tévedésből. "A TikTok privát szférával és biztonsággal kapcsolatos beállításai és gyakorlatai miatt, és mert a vállalati eszközöket vállalati célra kell használni, azt kértük a kollegáinktól, hogy távolítsák el az alkalmazást a telefonjaikról" - közölte a Wells Fargo bank, ahol egy nappal később döntöttek úgy, hogy felvesznek két lépés távolságot a népszerű apptól.

Az ügy előzménye, hogy múlt héten Mike Pompeo amerikai külügyminiszter újra belengette, hogy az Egyesült Állmokban betilthatják a TikTokot. A The Verge cikke szerint  azt nyilatkozta, hogy csak akkor javasolná honfitársainak, hogy kínai appokat használjanak, ha "szeretnék az adataikat a Kínai Kommunista Párt kezében tudni". A ByteDance természetesen kategorikusan tagadja ezeket a vádakat: kiemelték, hogy a TikTok vezérigazgatója amerikai, és több kulcsfontosságú munkatársuk dolgozik az országban.

"Soha nem adtunk át felhasználói adatokat a kínai kormánynak, és nem is tennénk így, ha ezt kérnék tőlünk."

A TikTok átláthatósági jelentése szerint az első félévben ötszáz esetben kértek tőlük adatokat a hatóságok világszerte, ezek közül a legtöbbet Indiából - ahonnan június végén kitiltották a TikTokot. Az illetékes minisztérium szerint az app veszélyezteti India függetlenségét - a szolgáltatás kétmilliárd felhasználójából minden harmadik indiai, ami nagyjából az ország lakosainak a fele. A TikTok mellett további 58 kínai appot tettek elérhetetlenné az országban, valószínűleg a két ország közti határvita miatt.

A 9to5Mac emlékeztet rá, hogy az USÁ-ban kétszer is a gyermekvédelmi jogszabályok megsértésével vádolták a szolgáltatást, először amiatt, hogy 13 éven aluliak is regisztrálhattak szülői beleegyezés nélkül, később azért, mert titkosnak beállított adatok is megjelentek az appban nyilvánosan. Korábban más vádak is érték a ByteDance-t, például felmerült, hogy az amerikai szólásszabadságot veszélyeztetné, ha kínai elvek mentén cenzúráznák a helyi tinédzserek megnyilvánulásait.

Mennyire kell félni?

Egyelőre úgy tűnik, hogy a Kína és az Egyesült Államok közt folyó kereskedelmi háború egyik mellékszála, hogy a Trump kormány lebegteti az app betiltását, ahogy a Huawei hálózati eszközeitől is próbálják megszabadítani az országot. Mind a ByteDance, mind a Huawei többször hangsúlyozta, hogy nem kell félni tőlük, senki sem bizonyította még be, hogy a hálózati eszközeiken keresztül kémkedhetnének a kínaiak. Ezzel szemben sokan úgy vélik, hogy az országban a stratégiai fontosságú nagyvállalatok nem létezhetnek úgy, hogy a kormánnyal ne ápoljanak közeli viszonyt. Épp ezért valószínűleg sokkal fontosabb kérdés a nyugati politikusok számára, hogy milyen lehetséges kockázatai vannak, ha az ország 5G forgalma, vagy vicces videó mennyisége megjárna kínai szervereket is.

Márciusban a Grindr nevű, a melegek körében népszerű randi appot a kínai tulajdonosa el kellett, hogy adja, két évvel a megvásárlása után. Az USA szerint ugyanis nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ha egy másik országban adatbázis gyűlik arról, hogy milyen a szexuális beállítottsága az amerikaiaknak, ide értve például egyenruhásokat, politikusokat is. Ha a TikTokot valóban betiltják, akkor nem azért fogják, mert eddig bármi igazán veszélyeset tettek - hanem azért, mert féltik több tízmillió amerikai adatait a kínaiaktól. Kínában biztosan szívesen betiltanák válaszul a Twittert vagy a Facebookot, de már hosszú ideje megtették.

(Fotó: Pixabay, TikTok)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.