Indul a világ legnagyobb, hatmilliárd dolláros napenergia-beruházása

2020 / 06 / 09 / Rácz Tamás
Indul a világ legnagyobb, hatmilliárd dolláros napenergia-beruházása
Az indiai Adani csoport napelem-gyárat és naperőműveket építhet egy állami tenderen 25 évre elnyert beszállítói szerződésre alapozva.

A hír kapcsán tanultunk egy új angol szót is: crore. 45.000 "crore" rúpia értékű ugyanis az a napelemes üzlet, amelyet egy indiai milliárdos, Gautam Adani vállalatcsoportja, az Adani Group megújuló energiával foglalkozó üzletága nyert el. A "crore" tízmilliót jelent, 45 ezer crore rúpia pedig hatmilliárd dollárt, ami a mi pénzünkre lefordítva 1.819.946.556.000, több mint 1800 milliárd, 1,8 billió forint. Ez nem sokkal kevesebb, mint Magyarország éves költségvetésének egytizenkettede!

Az iszonyú mennyiségű pénzből az Adani Green Energy 8 gigawattnyi termelő kapacitást épít ki (ez négy paksi atomerőmű csúcsteljesítményével egyenértékű). Emellett a cég a gyárakat is megépíti a napelemek elkészítéséhez: létrehoz évi 2 GW-nyi napelem előállítására elegendő gyártókapacitást.


Az Adani egy, már megvalósult napelemes projektje Indiában

Gautam Adani: az ember, akinek a kezében összpontosul a négy Paksnyi napelemes beruházás

Az irdatlan beruházás fedezete az új naperőművek által megtermelt energia majdani árbevétele. Az indiai állam 25 évre garantált fix felvásárlási árat a cégnek: kWh-nként 2,92 rúpiáért, 11,8 forintért veszik majd az Adanitól az energiát.

Az első, 2 GW-nyi termelőkapacitás már 2022-ben működésbe áll a tervek szerint, ezeket a napelemeket még importból szerzi be a cég. Viszont ebben az évben már a gyárak is termelni kezdenek, innentől évente további 2-2 GW-nyi napelem áll munkába, így 2025-re teljes egészében megvalósul a világ jelenlegi legnagyobb, már lefixált napelemes beruházása.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Nagy bejelentéssel indult az ENSZ klímakonferenciája, de a neheze még hátra van
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
Ez a Google első geotermikus projektje, amely a cég két, Nevadában lévő adatközpontját látja el tiszta energiával.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.