Indul a világ legnagyobb, hatmilliárd dolláros napenergia-beruházása

2020 / 06 / 09 / Rácz Tamás
Indul a világ legnagyobb, hatmilliárd dolláros napenergia-beruházása
Az indiai Adani csoport napelem-gyárat és naperőműveket építhet egy állami tenderen 25 évre elnyert beszállítói szerződésre alapozva.

A hír kapcsán tanultunk egy új angol szót is: crore. 45.000 "crore" rúpia értékű ugyanis az a napelemes üzlet, amelyet egy indiai milliárdos, Gautam Adani vállalatcsoportja, az Adani Group megújuló energiával foglalkozó üzletága nyert el. A "crore" tízmilliót jelent, 45 ezer crore rúpia pedig hatmilliárd dollárt, ami a mi pénzünkre lefordítva 1.819.946.556.000, több mint 1800 milliárd, 1,8 billió forint. Ez nem sokkal kevesebb, mint Magyarország éves költségvetésének egytizenkettede!

Az iszonyú mennyiségű pénzből az Adani Green Energy 8 gigawattnyi termelő kapacitást épít ki (ez négy paksi atomerőmű csúcsteljesítményével egyenértékű). Emellett a cég a gyárakat is megépíti a napelemek elkészítéséhez: létrehoz évi 2 GW-nyi napelem előállítására elegendő gyártókapacitást.


Az Adani egy, már megvalósult napelemes projektje Indiában

Gautam Adani: az ember, akinek a kezében összpontosul a négy Paksnyi napelemes beruházás

Az irdatlan beruházás fedezete az új naperőművek által megtermelt energia majdani árbevétele. Az indiai állam 25 évre garantált fix felvásárlási árat a cégnek: kWh-nként 2,92 rúpiáért, 11,8 forintért veszik majd az Adanitól az energiát.

Az első, 2 GW-nyi termelőkapacitás már 2022-ben működésbe áll a tervek szerint, ezeket a napelemeket még importból szerzi be a cég. Viszont ebben az évben már a gyárak is termelni kezdenek, innentől évente további 2-2 GW-nyi napelem áll munkába, így 2025-re teljes egészében megvalósul a világ jelenlegi legnagyobb, már lefixált napelemes beruházása.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.