Ingyen kipróbálható a Microsoft IoT és ipari eszközeinek szánt védelmi megoldása

2020 / 10 / 25 / Perei Dóra
Ingyen kipróbálható a Microsoft IoT és ipari eszközeinek szánt védelmi megoldása
A Microsoft gépi tanuláson alapuló, ipari IoT-védelmi megoldása ingyenes, nyilvános preview verzióban mutatkozik be a felhasználóknak.

A korábban Azure Security Center for IoT-ként bemutatkozott Azure Defender for IoT legfrissebb, nyilvános preview verziója díjmentesen elérhető a Microsoft jóvoltából. Az Azure Defender for IoTfunkciói  jelentősen bővültek, miután a Microsoft felvásárolta a CyberX viselkedéselemzési platformot: az Azure Security Center for IoT felderíti a hálózatra csatlakozott, nem menedzselt eszközöket, valamint azonosítja a biztonsági kockázatokat és folyamatosan figyeli azokat. A vállalat szeptemberi Ignite konferencián tett bejelentése alapján az Azure Defender for IoT on-premise telepíthető, azaz a cégeknek semmilyen adatot nem kell az Azure felé továbbítani. Ettől függetlenül a program a felhőn keresztül is használható. A próbaverzió elindulásával a Microsoft blogbejegyzésben írt többek között arról is, hogy a napjainkban a vállalati környezetekben rohamosan szaporodó IoT és OT (Operational Technology) nagy része nem menedzselt eszköz, a cégek nem monitorozzák azokat, sőt mi több, gyakran még

a megfelelő beépített biztonsági mechanizmusok is hiányoznak belőlük, így automatikus biztonsági frissítéseket sem kapnak.

Az érintett vállalatoknak emiatt gyakran erősen korlátozott a rálátásuk saját IoT és OT hálózataikra, így azokon a potenciálisan sebezhetőségeket rejtő eszközök komoly biztonsági réseket jelenthetnek. A hagyományos, vállalati hálózatokra kifejlesztett biztonsági megoldások ráadásul sokszor falba ütköznek az ipari eszközöknél, leginkább speciális ipari kommunikációs szabványaik miatt, mint amilyen a Modbus vagy a DNP3. A fenti problémákra ígér megoldást az Azure Defender for IoT, legalábbis a Microsoft szerint:

a szolgáltatás automatikusan felderíti a hálózaton lévő, nem menedzselt IoT és OT eszközöket, azonosítja lehetséges sérülékenységeiket, illetve észleli a gyanús viselkedésmintákat.

Teszi mindezt a hálózat teljesítményének korlátozása nélkül. Ehhez gépi tanulásra támaszkodó viselkedéselemzést használ, ezáltal jelentősen csökkennek az IT csapat részéről szükséges előzetes konfigurációs feladatok. Az eszköz egyszerűen integrálható minden olyan, harmadik féltől származó biztonsági eszközzel, mint a Splunk, az IBM QRadar vagy a ServiceNow, illetve olyan környezetekben is működik, ahol számos IoT és OT gyártó eszközei dolgoznak, így például a Rockwell Automation, a Schneider Electric, a GE, az Emerson, a Siemens, a Honeywell és más gyártók termékeinél.

A Microsoft biztonsági megoldásával többek között a hálózathoz illetéktelenül csatlakozó eszközök, a jogosulatlan internetkapcsolatok vagy távoli hozzáférések is tetten érhetőek, akárcsak a hálózat szkennelésére vagy jogosulatlan PLC programozásra tett kísérletek. A rendszer ezen felül egyebek mellett észleli a firmware verziók változásait, továbbá az eszközöknek kiadott, rosszindulatú utasításokra is figyelmeztet. Az Azure Defender for IoT nyilvános, ingyenes preview verziója már elérhető illetve igény szerint összeköthető az Azure Sentinellel is. Miután előzetes kiadásról beszélünk, a Microsoft folyamatosan várja az ügyfelek szolgáltatással kapcsolatos visszajelzéseit.

(Fotó: Pixabay)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Kína valódi
Kína valódi "láthatatlanná tévő köpönyeget" fejlesztett állítólag
Olyan, mint a Harry Potterben, már ha igaz. A láthatatlanná tévő technológia viszont ennek köszönhetően nagy pillanatokat él meg, mivel egy kanadai cég is hasonló terméket fejlesztett. Csak győzze az ember szétszálazni, hogy éppen ki és miért akar láthatatlan lenni!
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Megszületett a megállapodás az Európai Parlament és a Tanács között a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos törvényjavaslatról, amelynek célja, hogy az MI Európában biztonságos legyen, ne sértse az emberek alapvető jogait, ugyanakkor a technológia fejlődését is segítse.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.