Ingyen kipróbálható a Microsoft IoT és ipari eszközeinek szánt védelmi megoldása

2020 / 10 / 25 / Perei Dóra
Ingyen kipróbálható a Microsoft IoT és ipari eszközeinek szánt védelmi megoldása
A Microsoft gépi tanuláson alapuló, ipari IoT-védelmi megoldása ingyenes, nyilvános preview verzióban mutatkozik be a felhasználóknak.

A korábban Azure Security Center for IoT-ként bemutatkozott Azure Defender for IoT legfrissebb, nyilvános preview verziója díjmentesen elérhető a Microsoft jóvoltából. Az Azure Defender for IoTfunkciói  jelentősen bővültek, miután a Microsoft felvásárolta a CyberX viselkedéselemzési platformot: az Azure Security Center for IoT felderíti a hálózatra csatlakozott, nem menedzselt eszközöket, valamint azonosítja a biztonsági kockázatokat és folyamatosan figyeli azokat. A vállalat szeptemberi Ignite konferencián tett bejelentése alapján az Azure Defender for IoT on-premise telepíthető, azaz a cégeknek semmilyen adatot nem kell az Azure felé továbbítani. Ettől függetlenül a program a felhőn keresztül is használható. A próbaverzió elindulásával a Microsoft blogbejegyzésben írt többek között arról is, hogy a napjainkban a vállalati környezetekben rohamosan szaporodó IoT és OT (Operational Technology) nagy része nem menedzselt eszköz, a cégek nem monitorozzák azokat, sőt mi több, gyakran még

a megfelelő beépített biztonsági mechanizmusok is hiányoznak belőlük, így automatikus biztonsági frissítéseket sem kapnak.

Az érintett vállalatoknak emiatt gyakran erősen korlátozott a rálátásuk saját IoT és OT hálózataikra, így azokon a potenciálisan sebezhetőségeket rejtő eszközök komoly biztonsági réseket jelenthetnek. A hagyományos, vállalati hálózatokra kifejlesztett biztonsági megoldások ráadásul sokszor falba ütköznek az ipari eszközöknél, leginkább speciális ipari kommunikációs szabványaik miatt, mint amilyen a Modbus vagy a DNP3. A fenti problémákra ígér megoldást az Azure Defender for IoT, legalábbis a Microsoft szerint:

a szolgáltatás automatikusan felderíti a hálózaton lévő, nem menedzselt IoT és OT eszközöket, azonosítja lehetséges sérülékenységeiket, illetve észleli a gyanús viselkedésmintákat.

Teszi mindezt a hálózat teljesítményének korlátozása nélkül. Ehhez gépi tanulásra támaszkodó viselkedéselemzést használ, ezáltal jelentősen csökkennek az IT csapat részéről szükséges előzetes konfigurációs feladatok. Az eszköz egyszerűen integrálható minden olyan, harmadik féltől származó biztonsági eszközzel, mint a Splunk, az IBM QRadar vagy a ServiceNow, illetve olyan környezetekben is működik, ahol számos IoT és OT gyártó eszközei dolgoznak, így például a Rockwell Automation, a Schneider Electric, a GE, az Emerson, a Siemens, a Honeywell és más gyártók termékeinél.

A Microsoft biztonsági megoldásával többek között a hálózathoz illetéktelenül csatlakozó eszközök, a jogosulatlan internetkapcsolatok vagy távoli hozzáférések is tetten érhetőek, akárcsak a hálózat szkennelésére vagy jogosulatlan PLC programozásra tett kísérletek. A rendszer ezen felül egyebek mellett észleli a firmware verziók változásait, továbbá az eszközöknek kiadott, rosszindulatú utasításokra is figyelmeztet. Az Azure Defender for IoT nyilvános, ingyenes preview verziója már elérhető illetve igény szerint összeköthető az Azure Sentinellel is. Miután előzetes kiadásról beszélünk, a Microsoft folyamatosan várja az ügyfelek szolgáltatással kapcsolatos visszajelzéseit.

(Fotó: Pixabay)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Okos súlyzó súly nélkül – különleges otthoni edzést ígér a GymBars PRO
Okos súlyzó súly nélkül – különleges otthoni edzést ígér a GymBars PRO
A GymBars Pro a gyártó ígérete szerint egy komplett "hordozható okos konditermet" ad a felhasználók kezébe.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.