Ingyenes mesterséges intelligencia kurzust ad ajándékba Finnország

2019 / 12 / 20 / Bobák Zsófia
Ingyenes mesterséges intelligencia kurzust ad ajándékba Finnország
Az Európai Unió elnöki tisztjéről leköszönő Finnország kormánya, melyet a mindössze  harmincnégy éves Sanna Marin vezet, búcsúajándéknak szánja az online kurzust.

A Helsinki Egyetemen a Reaktor technológiai tanácsadó céggel összefogásban tavaly májusban vezették be a mesterséges intelligencia kurzust (MOCC), ami instant siker lett az országban, ötvenötezer ember, vagyis a lakosság 1%-a regisztrált. Ezt osztják most meg ingyenesen az Európai Unió polgáraival, az alábbi linken érhető el: https://course.elementsofai.com

A hat hetes kurzus alapvető információkat szolgáltat a mesterséges intelligenciáról és nem szükséges hozzá semmilyen előképzettség, sem kódolási szakértelem.

A projekt eredeti célja a demokrácia támogatása, vagyis hogy a tudás mindenki számára hozzáférhetővé váljon, ami az Európai Unió polgárainak előreláthatólag minimum egy százalékát, azaz ötmillió embert jelent. Ezt segíti, hogy az összes tagállam nyelvén elérhető lesz a program, de a regisztráció nem helyhez kötött, így az egész világ részesülhet a meglepetésből.

Az illetékesek hangsúlyozták, hogy a kurzus mindenkinek szól, legyen bármilyen korú, végzettségű és dolgozzon bármely területen.

A nők szerepe kiemelten fontos hiszen a finn tapasztalatok szerint a kurzusra rengeteg nő jelentkezett, a regisztrálók mintegy 40%-a, vagyis van érdeklődés a részükről, ennek ellenére globálisan csak 22% az arányuk a mesterséges intelligenciát használó iparágakban.


Helsinki Egyetem

Teemu Roos, a Helsinki Egyetem számítógép-tudományi tanszékének adjunktusa és az MI tanfolyam vezetője elmondta, mivel az ágazattal foglalkozó kutatások terén élén jár az ország, természetes volt számukra, hogy a tudást megosszák a világgal. Ross, akinek kutatásai a MI gyakorlati alkalmazására fókuszálnak a big data, a kvantummechanika, és a gyógyszerészet területén, azt tartja a legfontosabbnak, hogy ne féljünk a mesterséges intelligenciától. “Szerintem főleg az rémíti meg az embereket, amit a sci-fikben és a médiában látnak a mesterséges intelligenciával kapcsolatban.

Az ijesztő sztorik vannak előtérben, miközben, ami valóban történik a laboratóriumokban nem más, mint az adatelemzés és a komputerizáció fokozatos fejlődése.”  

Kiemelte, hogy a MI nem valami misztikus jövőbeli történet, ebben a pillanatban is használjuk a Google keresésekben, autó navigációban, közösségi média szűréseknél. Egy MI világban élünk többé-kevésbé már most is, pont ezért lényeges, hogy ne legyünk teljesen analfabéták a témával kapcsolatban. “A rendszer használata nem technológiai, hanem értékrendbeli és politikai kérdés. A demokratikus rendszerünk nem működik jól addig, amíg nincs mindenkinek legalább egy kevés alapvető, tisztességes tudása a témával kapcsolatban.” Roos szerint nem szerencsés, hogy a hangadók mindig a rendkívül optimisták, vagy a világvége eljövetelét jóslók közül kerülnek ki, az MI alapjai kurzus segíteni fog a disztópiák eloszlatásában.


Sanna Marin, finn miniszterelnök

A projektet a finn gazdasági és munkaügyi minisztérium finanszírozza, és már most lehet olvasgatni illetve regisztrálni is, azonban egyelőre csak angol, német, finn, svéd és észt nyelven érhető el.

A nemzeti nyelvek várhatóan a jövő év elején érkeznek, de bárki kérhet emailben értesítést a fejleményekről.

A tanmenet hat szekcióra van felosztva, áttekinthető és világos, mindegyik szekció körülbelül 5-10 órát igényel. A leírás mindenki számára érthető, így tényleg nem kell megijedni, ha eddig csak annyit tudtunk a MI-ról, amennyit a filmekben láttunk.

(Forrás: Hirado.hu, University World News, Fotó: Wikimédia Commons, Needpix) 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.