Interkontinentális utakra alkalmas VTOL-t fejlesztettek, ami háztetőkön is landolhat

2022 / 12 / 07 / Bobák Zsófia
Interkontinentális utakra alkalmas VTOL-t fejlesztettek, ami háztetőkön is landolhat
A Ranger 18 000 kilométeres hatótávjával az óceánokon átívelő utakra is szállíthatja utasait.

Az eVTOL-okat, vagyis elektromos, egy helyből történő, függőleges le-, és felszállásra alkalmas légi járműveket, amelyek akár pilóta nélkül is működhetnek, általában rövid távú utasszállítási célokra szánják a gyártók, például városokon belüli légitaxi szolgáltatások megvalósítására. Ezeknek az eszközöknek határokat szab az akkumulátoros energiaellátás, ezért a hatótávnövelés az esetükben csak korlátozott mértékben lehetséges, de nagyon hasonló felépítésű hibrid járművekkel megoldható a probléma.

Az eVTOL-okhoz hasonló kialakítású VTOL-ok üzemanyaggal működő hajtóművekkel is rendelkeznek, így sokkal hosszabb távra indulhatnak és akár országok közti, vagy interkontinentális utak megtételére is képesek. Egyike a gyártóknak, amelyek ilyen extra hosszú hatótávú járműveket fejlesztenek, az Aura Aerospace, aminek Ranger nevű VTOL-ját nemrégen mutatták be.

A Ranger meghajtását két turbóventilátoros sugárhajtómű biztosítja, de ezek csak akkor kerülnek elő rejtekükből, mikor a jármű már a levegőbe emelkedett a propellerek segítségével - a magasban teljes hosszúságukban kinyílnak a szárnyak és a rajtuk elhelyezett motorok működésbe lépnek. Amint a jármű elérte a megfelelő menetsebességet, ami nagyjából 820 km/h-át jelent, a propellerek nem csak lekapcsolnak, hanem egy-egy csőszerű tartóba kerülnek, ami a propellerek miatt kialakuló légellenállást hivatott csökkenteni. A Ranger innentől kezdve 0,66 Mach-al halad úticélja felé, akár 18 000 kilométeren át, miközben négy utasát és a pilótát szállítja. A járműben a környezetbarát működés jegyében SAF (sustainable aviation fuel) üzemanyagot használnak.

Az akár 22 órásra nyúló út alatt az emberi irányításra csak különleges esetben van szükség, mivel a gép automatizált üzemmódban is tud repülni, a fedélzeten a kényelmet pedig a miniatűr konyha és mellékhelyiség biztosítja. Az Aura Ranger VTOL a tervek szerint az óceánokon átívelő, interkontinentális utak ideális szállítójárműve lehet, de egyelőre csak koncepció formájában létezik, a gyártócég arról nem adott információt, hogy pontosan mikor kezdik a gép fejlesztését. Az Aura korábban a Guardian programon dolgozott, amelynek során egy 4-6 személyes VTOL-t építettek meg, de egyelőre még az a jármű sem készült el, csak egy kisebb méretű prototípusát tesztelték.

(Fotó: Aura Aerospace)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
De vajon sikerül-e forradalmasítania a sétálást a görcipőnek, ami készítői szerint olyan, mintha egy mozgó járdán haladnánk?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.