A megengedett sugárzási érték kétszeresét mérték az iPhone 11 Pro telefonjaiban

2020 / 02 / 11 / Bobák Zsófia
A megengedett sugárzási érték kétszeresét mérték az iPhone 11 Pro telefonjaiban
Mivel az SAR értékeket nagyon óvatosan kalibrálják, a hatás még így is elenyésző, de hogy lehet, hogy a hivatalos és a “civil” tesztek mást mutatnak?

A mobil kiegészítőkkel foglalkozó Penumbra Brands a néhány éve piacra dobott Alara mobiltokot tesztelte éppen, mikor felfedezte az iPhone gyenge teljesítményét. A mobiltok a rádiófrekvenciás sugárzás csökkentésére szolgáló, úgynevezett anti-radiation tartók közé tartozik, melyek a telefonra csatolva megóvnak minket a káros sugárzásoktól, az ígéretek szerint. Ezek a tokok fémből készült belsőt tartalmaznak a bőr vagy műanyag bevonat alatt, melyek a Faraday kalitka működési elvéhez hasonló módon elirányítják az elektromágneses mikrohullámokat, rádióhullámokat a testtől, akár több mint nyolcvan százalékos sugárzás csökkentést kínálva.

Vajon szükségünk van ilyesféle védelemre?

Ugyan az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ítélete szerint a mobiltelefonok használata nem rákkeltő hatású, a témáról szóló tanulmányaikban azt is kiemelték, hogy a sugárzás ritkán jut el közvetlenül az agyig, inkább a bőr nyeli el, azonban, mivel a mobilok széleskörű használata csak a kilencvenes évek óta terjedt el, a megfelelő, hosszútávú hatások felmérésére alkalmas tesztek hiányoznak a repertoárból. Abban a kutatók között sincs egyetértés, hogy van e egészségügyi kockázata az állandó mobilozásnak,

de egyértelműen kimutatható összefüggést a rákos megbetegedések és a mobilhasználat között nem mutattak ki az embereken végzett kísérletek.

Azonban a sugárzásnak való kitettség az eszközök számának villámgyors növekedésével és a minket hozzájuk kötő egyre szorosabb, már-már elválaszthatatlan kapcsolat kialakulásával egyenes arányban nő, és növekszik az aggódók száma is.

Jó hír azonban, hogy a rádiófrekvenciás sugárzás megengedett mértékét szabályozó SAR-érték (Specific Absortion Rate, fajlagos elnyelési tényező) nagyon óvatosan meghatározott keretek közé szorítja a kibocsátott sugárzási értékeket. A mobiljaink nem ionizáló elektromágneses sugárzást bocsátanak ki, ami elsősorban a szervezetben fellépő termikus hatást fejt ki, vagyis a szöveteink felmelegedése lehet a potenciális károsító tényező, a Nemzetközi Bizottság a Nem ionizáló Sugárzások Védelméről (International Commission on Non-ionizing Radiation Protection – ICNIRP) által kiadott irányelvek az SAR értéket éppen ezért <2 W/kg (egy testkilogramm által elnyelt mennyiség) értéktartományban határozták meg, mivel az ennél alacsonyabb sugárzás nem okoz szignifikáns hőmérsékletváltozást. Ez csak ajánlás, a különböző országok erre szakosodott szabályozó intézményei eltérhetnek ettől a számtól és gyakran alacsonyabb SAR értékekhez tartják magukat. Az Egyesült Államokban például az FCC (Federal Communication Comission) által elfogadott küszöbérték 1.6 W/kg.

Csakhogy a Penumbra Brands tesztjein az iPhone 11 Pro a megengedett kétszeresét, 3.8 W/kg sugárzást produkált.

Az eredmény azért is keltett feltűnést, mert ehhez hasonló eset már történt nemrégiben, Ryan McCaughey, a Penumbra technológiai vezetőjének elmondása szerint az általuk végzett kísérleteket a Chicago Tribune tavalyi vizsgálatai ihlették. Akkor több nagy márka, az Apple, a Samsung és a Motorola telefonjait is vizsgálták, és közülük sok “elbukott”, vagyis az általuk kibocsátott sugárzás meghaladta az elfogadott értékeket.

De mi lehet az oka, hogy a hivatalos tesztek sikeresek voltak, a Tribune és Penumbra által lefolytatottak pedig nem?

Joel Moskowitz, a UC Berkeley kutatója szerint lehetséges, hogy a tesztek helyszínéül választott, egyébként hivatalos akkreditációval rendelkező RF Exposure Lab ellenőrző rendszerével van probléma. A másik magyarázat szerint a tesztalanyok kiválasztásában kell keresni a hibát, míg az FCC számára az Apple biztosította a telefonokat, a Penumbra (és korábban a Chicago Tribune is) boltból vásárolt példányokat használt fel.

De a szakértő szerint nem a mostani eredmények a leglényegesebb aspektusai a történetnek.

Véleménye szerint akárkinek is legyen igaza, annyi biztos, hogy a kibocsátási küszöbértékeket évtizedekkel ezelőtt (1996-ban) szabványosították, egy olyan korban, mikor a technológia, és a mikrohullámokat sugárzó készülékek használati módja még nagyban különbözött a mai és pláne a holnapi állapotoktól. Az ellenőrzésre szolgáló tesztek pedig inkább általános értelemben jelzik a sugárzási értékeket, a mindennapi gyakorlati életben máshogy érintkezünk az eszközökkel, így másfajta dózis jut valójában a szervezetünkbe.

Az SAR vizsgálatokat természetesen nem embereken végzik, hanem egy, az ember testnedveihez hasonló vezetőképességgel rendelkező folyadékkal megtöltött tartályban. A tartály aljára erősítik a tesztelni kívánt mobiltelefont, általában öt milliméter távolságra, majd egy robotkar, a végén lévő tűvel megméri a folyadék különböző pontjainak elnyelési rátáját. Az adatok bekerülnek a számítógépbe, ahol a program kiértékelni az eredményeket. A vizsgálat során külön mérik a fejre, illetve a testre ható sugárzás mértékét. Azonban a való életben a telefonjainkat, a használati utasításban leírt figyelmeztetés ellenére, gyakran tároljuk a zsebünkben, használjuk fémékszerek vagy kiegészítők közelében, és valószínűleg a legtöbb esetben az sem jut eszünkbe, hogy megtartsuk az ajánlott egy centis távolságot a fülünk és a mobil között a beszélgetés alatt.

Vagyis az abszorpciós érték magasabb is lehet a feltüntetett számoknál.

Ha szeretnénk csökkenteni a szervezetünkre ható sugárzás mértékét, ne nyúljunk rögtön az alufóliasapkához, inkább hallgassunk a szakemberek által javasolt tanácsokra:

  • Amikor lehet, használjunk headsetet vagy kihangosítót a beszélgetésekhez, különösen, ha hosszúra nyúlik a mondanivalónk
  • Tartsuk a mobilt a táskánkban, a zsebünk helyett
  • Ha van otthon vezetékes telefon, időnként bonyolítsuk azon a hívásokat (ha nincs, vegyünk vezetékes telefont)
  • Figyeljünk arra, hogy jó legyen a térerő, ugyanis a rossz minőségű wi-fi jel miatt megnövekszik a telefonok rádióhullámainak kibocsátási ereje, hogy korrigálják a gyenge vételt
  • Ne tegyük a fejünk közelébe a mobilt alvás közben
  • Vásárláskor ne csak a dizájnra, vagy a kamera felbontására figyeljünk, hanem vessünk egy pillantást a használati utasításban vagy a dobozon feltüntetett SAR értékre is

Ha pedig már rég nincs meg a használati utasítás, de szeretnénk ellenőrizni az értékeket, a Német Sugárzásvédelmi Hivatal (Bundesamt für Strahlenschutz) oldalán közzétett és rendszeresen frissített, rendkívül részletes adatbázisában megtalálhatjuk az általunk használt típus leírását.

(Forrás: IEEE Spectrum, Fotó: Needpix, Wikimedia Commons, Pexsels, Pikrepo)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Egy brit egyetem diákjai kiszámolták, milyen gyorsan kellene utaznia a Mikulásnak ahhoz, hogy az összes ajándékot időben kiszállítsa.
Az autós menetrögzítő kamerák története régebben kezdődött, mint gondolnánk
Az autós menetrögzítő kamerák története régebben kezdődött, mint gondolnánk
Menetrögzítő kamerát már az 1930-as években is használtak, igaz, kicsit más formában, mint manapság.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.