iPhone Xr vagy 11 - melyiket válasszam?

2019 / 12 / 17 / Pőcze Balázs
iPhone Xr vagy 11 - melyiket válasszam?
Eltelt pár hónap, mióta megjelent az iPhone 11 és az iPhone 11 Pro, mégis sokan vacillálnak még mindig, hogy az Apple melyik telefonja mellett döntsenek. Ráadásul nem az a nehéz kérdés, hogy a 11 vagy a 11 Pro-e a megfelelő választás, hanem, hogy vajon a tavalyi iPhone Xr nem elég-e. A rövid válasz: de, a legtöbbünknek bőven.

A mobiltelefonok fejlődése lelassult. Ugyan még mindig érkeznek újdonságok évről évre, ujjlenyomat helyett arcazonosítás, vezeték nélküli töltés, hasonlók, de nem véletlen, hogy míg korábban évente, kétévente érdemes volt új készülék után nézni, ma simán kihúzunk hármat egy jó telefonnal, ha az akkumulátor is úgy akarja. Ezért volt nehéz dolgunk, amikor úgy döntöttünk,

kiderítjük, érdemes-e iPhone 11-re váltani.

Az Apple-nél jelenleg kapható, alapáras készülékek

  • az iPhone 8 (64GB, 188e forint),
  • az iPhone 8 Plus (64GB, 228e forint),
  • az Xr (64GB, 248e forint),
  • a 11 (64GB, 290e forint),
  • a 11 Pro (64GB, 400e forint),
  • illetve a nagyobb méretű 11 Pro Max (64GB, 440e forint).

A lista elejét és a végét a legkönnyebb kizárni: az iPhone 8 ugyan a legolcsóbb, de elavult a processzora, a kijelzője és a kamerája is, nem tud arcfelismerést sem, így rövid távon lehet rajta spórolni, de hamar cserére szorul majd, és nem lesz könnyű használtan eladni. A felsorolás túloldala is könnyen kihúzható: a 11 Pro és Pro Max annyival tudnak többet a 11-nél, hogy eggyel több kamera van rajtuk, eggyel szebb a kijelzőjük és eggyel vékonyabbak - de ezek a felhasználók java számára vagy fölöslegesek, vagy nem érik meg a 100e forint felárat.

Szóval a kérdés: Xr vagy 11?

Amikor tavaly először a kezembe fogtam az Xr-emet, éreztem, hogy hibát követtem el. Annyira böszme nagynak és nehéznek tűnt az elegáns, esztétikus iPhone 7 után, mint amikor az ember a nagyszülei 15 hüvelykes, DVD-íróval büszkélkedő laptopja elé ül le vírusirtót frissíteni. Egyetlen tulajdonsága volt, ami meggyőzött arról, hogy ne keressek neki új gazdát:

az iPhone Xr lemeríthetetlen.

Egy embert ismerek, aki hordozható akksit cipel magával az Xr-jéhez, de az a kollegina egyszer már elgörgetett az Instagram végéig, és kétszer megnézte a teljes Youtube-ot, kommentestül. Nekem napi átlag két és fél óra használat mellett is harminc százalék körül van a nap végén, és még egyetlenegyszer sem hagyott cserben.

Hiába állítja az Apple, hogy mennyire ellenálló a kijelzője, rögtön az első napon lett rajta egy csúnya karc, aztán még sok kicsi. Drabális mérete miatt két sör után már nem szabad nyomkodni a piszoárnál, mert biztosan megy zuhanyozni. Mégis megszerettem, mert nagy munkabírású, megbízható, gyors telefon. Az akkumulátora egy év intenzív használat után 95%-os kapacitást mutat, ami nem rossz - bár arra mindig ügyeltem, hogy ne merüljön 10% alá. Épp ezért

az Xr-ről 11-re váltani valószínűleg fölösleges. De azért kipróbáltuk.

Az Apple friss, belépő telefonja szinte mindenben megfelel az Xr-nek: ugyanolyan kellemetlenül nagy, ugyanolyan szép a kijelzője, ugyanolyan jól bírja az akksija. Ami új benne, de nehéz tetten érni, az a processzor: nem nagyon tartanak ott az alkalmazások, hogy megizzasszák ezeket a telefonokat, nem vagyok benne biztos, hogy egy vakteszten meg tudnám mondani a különbséget az Xr és a 11 gyorsasága közt. Szintén meg kell említeni, de utána gyorsan el is lehet felejteni, hogy a 11 egy méter helyett már két méter mélyen is ki kéne bírja fél óráig, a hangszórói pedig már Dolby Atmos és Dolby Digital Plus képesek, és persze került bele egy ultraszélessávú chip is, amiről még a gyártó is nehézkesen tudja csak megmondani, hogy majd egyszer mire lesz jó.

Ami viszont feltűnő, az a kamerák közti különbség.

Az újabbra cserélt, 4k-t tudó szelfi kamera is lényeges persze, de ami fontosabb, hogy az Xr hátán egyszem objektív ékeskedett, míg a 11 kapott egy nagylátószöget is a meglévő általános optika mellé, meg persze egy szégyentelenül ronda, de sajnos könnyen megszokható, négyzetalakú kiemelkedést alájuk. Amikor először láttam kémfotókat az új iPhone-ok hátáról,

nem hittem el, hogy ilyen ocsmányságra rábólintanának Cupertinóban.

Megtették. Az egyetlen vigasz, hogy tokban kevésbé látszik csúnyának, valószínűleg ezt motyogta magában Tim Cook vezérigazgató is, miközben aláírta a dizájnterveket. A jó hír, hogy amennyire torz a 11 és a 11 Pro háta, annyira szép képeket lehet velük csinálni. A híresen alaposan tesztelő DXOMARK már az Xr kamerájára is 104 pontot adott, míg az iPhone 11 Pro Maxéra 117-et. Igaz, utóbbin ugye eggyel több objektív van, mint a sima 11-en, helyet kapott rajta egy portréfotózásra fejlesztett telefotó objektív is. A DXOMARK szerint csak a Huawei Mate 30 Pro és az (Európába Mi Note 10 Pro néven érkező) Xiaomi Mi CC9 Pro Premium előzik meg a 11 Prót képminőségben, így ha nem hiányzik a külön portréobjektív, bátran lehet bízni a sima 11 képeiben.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Ha az ember annyira sokat áldoz az új telefonjára, hogy bedől a lakáshitele, könnyebb lesz jó fotókat lőni az apróhirdetéshez - a nagylátószöggel telefonhoz képest egész jó, bár kicsit életlen képeket lehet készíteni amúgy nehezen befogható terekről is. A HDR, vagyis a különböző rekesszel készült képekből egyetlen fotót összeállító üzemmód okosabb lett: ha hátulról süt a nap, akkor is látunk majd valamit abból, amiből látni szeretnénk, ráadásul a telefon közben erősen gondolkozik majd azon, hogy pontosan mi is van a képen, hogy ügyesebben javítsa fel azt. Emellett a sötét felvételek is jobb minőségűek lesznek: az új éjszakai mód jelzi, ha kicsit tovább kell megtartani a telefont, cserébe a fotók világosabbak, mint a valóságban.

Próba #1

Bájos gangrészlet az Xr-rel

Ugyanaz a gang a 11 éjjeli üzemmódjával

Illetve a 11 nagylátószögű optikájával

Próba #2

Tűrhető fényviszonyok közt az Xr sem teljesít rosszul

De a 11 fotói élesebbek, részletgazdagabbak

Próba #3

Az Xr elhagy bizonyos részleteket

A 11 optikája a fák hangulatos borítóanyagát is egész hűen adja vissza éjszakai módban

Próba #4

Xr

11, éjszakai mód

Ugyanaz, nagylátóval

Próba #5

11, nappal

11, nappal, nagylátóval

Próba #6

Az alap 11-es optikával csak egy bejárat

Nagylátóval egy teljes épület

Próba #7

A magányos szobanövény hátulról kapja a fényt, amin az okos HDR sem segít

Nagylátóval kevésbé szépek a vonalak, de sokkal több látszik a falból

Szóval akkor ki vegyen új iPhone-t? És melyiket?

8-ról, vagy korábbi telefonról mindenképp érdemes váltani: hatalmas a különbség a kijelző minőségében, az akkumulátoridőben és persze a kameráknál is. Az, hogy Xr vagy 11, ebben az esetben leginkább pénztárca és fotózási kedv kérdése - aki sok képet készít sötétben, vagy szeret nagy tereket belátni, annak érdemes a 11-ben gondolkoznia, és benyelnie a 40e forint különbséget.

Aki viszont tavaly már beruházott egy Xr-be, annak nem érdemes váltania, csak ha ingatlanügynökként a tágas nappalik befotózása hiányzott neki egyedül a telefonjáról. Bár ha az ember tágas nappalikat fotóz be, hogy aztán később pár százalékért eladja azokat, akkor valószínűleg úgyis egy 11 Pro Maxot vesz, 512 GB-tal, 578e forintért, mert jobban illik a bal csuklón lötyögő Submarinerhez.


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Skypod robotok dolgoznak a Renault teljesen automatizált központjában
Skypod robotok dolgoznak a Renault teljesen automatizált központjában
A Renault az automatizálás mellett döntött és kétszáz robotot dolgoztat új központjában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.