Itt az új iPhone - sok vagy kevés érte a 180 000 forint?

2020 / 04 / 16 / Pőcze Balázs
Itt az új iPhone - sok vagy kevés érte a 180 000 forint?
Éve óta jöttek-mentek a pletykák, hónapok óta már inkább tűntek hírnek, mint alaptalan találgatásnak, most pedig végre megérkezett az új iPhone SE. A legnagyobb újdonság, hogy nincs benne semmilyen újdonság - cserébe, ha nem is olcsó, de megfizethető. Még nem fogtuk kézbe, de egyértelműnek tűnik, hogy a legtöbbünknek ez lesz a tökéletes iPhone.

Amikor még beültünk kocsmákba céltalanul vitatkozni, és nem a Zoom vagy a Skype előtt tettük ugyanezt, akkor csak egy témát volt érdemes a politikánál is jobban kerülni: az iPhone vs Android vitát. A nyitottság a teljes kontrollal szemben, a fantasztikusan tanulékony szoftverek a privátszférával szemben, végül a megfizethetőség a luxussal szemben. Néhány nappal ezelőtt ugyanis a legolcsóbb modern iPhone 290.000 forintnál kezdődött - ez most 180.000 forintra zuhant. És csak olyan kompromisszumokat kíván meg tőlünk az új iPhone SE, amelyeket a legtöbben boldogan elfogadunk 110.000 forintért cserébe.

Mit várunk az okostelefonunktól?

Azok, akik erre a kérdésre szofisztikált, vagyis hosszú és unalmas, rövidítésekkel gazdagon tűzdelt választ adnak, azt is pontosan tudják, hogy két év múlva milyen készülékük lesz. A legtöbben viszont némi szemforgatás után azt válaszolnák, hogy ne merüljön le gyorsan, lehessen vele normális fotókat készíteni, ne szaggasson és lehetőleg ne fogjon ki rajta, ha ráesik pár csepp eső. Nekik eddig, ha iOS készüléket akartak, indokolatlanul soknak tűnhetett közel háromszázezer forintot kiadni rá.

Ők azok, akiknek nem kell arcazonosítás, bőven elég az ujjlenyomatolvasó. Ők azok, akiknek a sima nagyfelbontású kijelző teljesen megfelel - látják ugyan az OLED és az LCD közti különbséget, de nem érdekli őket. Ők azok, akiknek a pár évvel ezelőtti 12 megapixeles kamera is pont jó, nem kell a modern mélységérzékelés, a nagylátószög vagy a portré optika.

Viszont az kell nekik, hogy a telefon ne kezdjen szaggatni fél év után - az iPhone SE-ben ugyanaz a processzor dolgozik, mint a 11-ben és a 11 Próban. Elvárják, hogy az akkumulátor ne adja meg magát - itt a kisebb, vékonyabb méret miatt vannak kételyeink, de elméletileg az SE is bírni fogja annyira a strapát, mint a 8-as. És nekik is kell az Apple Pay, a 64GB a fotóknak vagy a Wi-Fi 6, hiszen utóbbi szép lassan el fog terjedni. Ezek miatt tűnik biztosnak, hogy az iPhone SE nem csak megfizethető lesz, de időtálló is, ha eltekintünk attól, hogy az 5G-t még egyetlen Apple telefon sem támogatja.

Meglátjuk, hogy mennyit sikerül eladniuk az új készülékből, de ha tippelnünk kell, fogyni fog. Reméljük, hogy a következő iPhone SE-ig nem évek fognak majd eltelni, hanem az Apple elköteleződik amellett, hogy folyamatosan legyen egy megfizethető, egy erős középkategóriás és egy high-end telefon a kínálatában.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
A robot első látásra nem sok hasonlóságot mutat Nadia Comănecivel, de okkal kapta róla a nevét.
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
A világ negyedik legnagyobb tévégyártója Magyarországon is elkezdi forgalmazni az intelligens nagy háztartási gépeit, köztük egy olyan hűtőszekrényt is, amelyet 21 colos táblagéppel szereltek fel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.