Iskolakezdéshez ajánlott: könnyed matektanulás a Duolingo ingyenes applikációjával

2022 / 08 / 28 / Felkai Ádám
Iskolakezdéshez ajánlott: könnyed matektanulás a Duolingo ingyenes applikációjával
A Duolingo-nak 10 éves tapasztalata van abban, hogy a felhasználóknak szórakoztatóan és személyre szabottan tanítsanak nyelveket – most ezt új területen kamatoztatják: a sokak által rettegett matematika területén. Az ingyenes applikáció bétája magyarul is elérhető.

A Duocon 2022-n, a cég 4. éves online nyelvi konferenciáján Luis von Ahn, a Duolingo vezérigazgatója és társalapítója jelölte ki a vállalat jövőbeli útirányát – írja a Popular Science. Az új irány bizonyos értelemben természetes: a vállalat a nyelvekhez hasonlóan a matematikát is szeretné szórakoztatóan megtanítani a felhasználóknak. Habár látszólag nagy a különbség, valójában a matematika is nyelv, igaz a végletekig absztrakt, ami (a hagyományos oktatási metódussal karöltve) sokakat elriaszthat ettől a tudományterülettől. Ami azért kár, mert egyrészt a matematika segít a gondolkodásban, másrészt a statisztikák alapján a fejlettebb matematikai képességek kapcsolatban állnak az egyén magasabb bevételével.

Akárhogy is, a többség annyira utálja a matekot, hogy a jelenségnek már neve is van, ez a „math anxiety” vagy szorongás a matematikától, ami nyilván sokunknak ismerős érzés. A Duolingo egyelőre még fejlesztés alatt álló alkalmazása azonban ezen próbál segíteni. Az alkalmazást egyébként innen érhetjük el akár iOS akár Android platformokra, és már a mostani, ingyenes béta változat is támogatja a magyar nyelvet.

Mint azt a Popular Science írja: a vállalat elsődlegesen az általános iskolai matematikára összpontosít – gondoljunk a szorzásra, az összeadásra, a törtekre és az alapvető geometriára –, így segíthetik a tanulókat készségeik fejlesztésében. A cég ezen felül azonban dolgozik olyan tanfolyamon is, amely idősebb diákoknak és felnőtteknek kínál matematikai problémákkal kapcsolatos agytornákat.

Az alkalmazás a következőképpen közelíti meg a matematikát, mint tantárgyat: az applikáció nagyobb egységekre bontja fel a matematikát, amelyeket aztán további részegységekben tárgyal – ezeken belül reflektorfénybe kerülnek bizonyos matematikai fogalmak, például az alakzatok, szögek és törtek. A diák készségeit leckéken és interaktív gyakorlatokon keresztül fejlesztik, nem pedig videós utasításokkal. Minden lecke újrajátszható, és nem lesz két egyforma lecke, mivel a feladatok minden alkalommal egyedi számokkal lesznek legenerálva. Tehát ha meg akarjuk tanulni például a szorzást, akkor a Duolingo minden próbálkozásnál újabb és újabb feladatokat kínál majd. A Duolingo emellett kézírás-felismeréssel is rendelkezik, így elég leírnunk egy törtet például így: ¼, ahelyett hogy begépelnénk a billentyűzeten.

Ez az applikáció valószínűleg nem is jöhetett volna jobbkor a szeptemberi iskolakezdéshez, hiszen lényegében egy szórakoztató, interaktív matekkönyvet és példatárat kapunk, amely akár a külön matektanárt is kiválthatja. Ráadásul a béta nemcsak ingyenes, hanem tehát magyar nyelven is elérhető.

(Kép: Pixabay/Pixapopz)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.