Iskolakezdéshez ajánlott: könnyed matektanulás a Duolingo ingyenes applikációjával

2022 / 08 / 28 / Felkai Ádám
Iskolakezdéshez ajánlott: könnyed matektanulás a Duolingo ingyenes applikációjával
A Duolingo-nak 10 éves tapasztalata van abban, hogy a felhasználóknak szórakoztatóan és személyre szabottan tanítsanak nyelveket – most ezt új területen kamatoztatják: a sokak által rettegett matematika területén. Az ingyenes applikáció bétája magyarul is elérhető.

A Duocon 2022-n, a cég 4. éves online nyelvi konferenciáján Luis von Ahn, a Duolingo vezérigazgatója és társalapítója jelölte ki a vállalat jövőbeli útirányát – írja a Popular Science. Az új irány bizonyos értelemben természetes: a vállalat a nyelvekhez hasonlóan a matematikát is szeretné szórakoztatóan megtanítani a felhasználóknak. Habár látszólag nagy a különbség, valójában a matematika is nyelv, igaz a végletekig absztrakt, ami (a hagyományos oktatási metódussal karöltve) sokakat elriaszthat ettől a tudományterülettől. Ami azért kár, mert egyrészt a matematika segít a gondolkodásban, másrészt a statisztikák alapján a fejlettebb matematikai képességek kapcsolatban állnak az egyén magasabb bevételével.

Akárhogy is, a többség annyira utálja a matekot, hogy a jelenségnek már neve is van, ez a „math anxiety” vagy szorongás a matematikától, ami nyilván sokunknak ismerős érzés. A Duolingo egyelőre még fejlesztés alatt álló alkalmazása azonban ezen próbál segíteni. Az alkalmazást egyébként innen érhetjük el akár iOS akár Android platformokra, és már a mostani, ingyenes béta változat is támogatja a magyar nyelvet.

Mint azt a Popular Science írja: a vállalat elsődlegesen az általános iskolai matematikára összpontosít – gondoljunk a szorzásra, az összeadásra, a törtekre és az alapvető geometriára –, így segíthetik a tanulókat készségeik fejlesztésében. A cég ezen felül azonban dolgozik olyan tanfolyamon is, amely idősebb diákoknak és felnőtteknek kínál matematikai problémákkal kapcsolatos agytornákat.

Az alkalmazás a következőképpen közelíti meg a matematikát, mint tantárgyat: az applikáció nagyobb egységekre bontja fel a matematikát, amelyeket aztán további részegységekben tárgyal – ezeken belül reflektorfénybe kerülnek bizonyos matematikai fogalmak, például az alakzatok, szögek és törtek. A diák készségeit leckéken és interaktív gyakorlatokon keresztül fejlesztik, nem pedig videós utasításokkal. Minden lecke újrajátszható, és nem lesz két egyforma lecke, mivel a feladatok minden alkalommal egyedi számokkal lesznek legenerálva. Tehát ha meg akarjuk tanulni például a szorzást, akkor a Duolingo minden próbálkozásnál újabb és újabb feladatokat kínál majd. A Duolingo emellett kézírás-felismeréssel is rendelkezik, így elég leírnunk egy törtet például így: ¼, ahelyett hogy begépelnénk a billentyűzeten.

Ez az applikáció valószínűleg nem is jöhetett volna jobbkor a szeptemberi iskolakezdéshez, hiszen lényegében egy szórakoztató, interaktív matekkönyvet és példatárat kapunk, amely akár a külön matektanárt is kiválthatja. Ráadásul a béta nemcsak ingyenes, hanem tehát magyar nyelven is elérhető.

(Kép: Pixabay/Pixapopz)


Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.