Ismeretlen tárgyak a mélyűrben, furcsa felvételek – az Eglin Légibázis titkai

2023 / 10 / 20 / Felkai Ádám
Ismeretlen tárgyak a mélyűrben, furcsa felvételek – az Eglin Légibázis titkai
Az Eglin Légibázis David Grusch kongresszusi meghallgatásán került elő, de furcsa módon nem Grusch, a tanú számolt be róla, hanem az egyik jelenlévő képviselő. Eszerint a bázison még a képviselők elől is titkoltak dokumentációkat. A bázis másik érdekessége egy katalógus a mélyűrben észlelt, ismeretlen tárgyak nyomonkövetésére.

David Grusch meghallgatása ugyan eléggé magára vonta a figyelmet UFO/UAP ügyben (amíg azt a “mexikói idegenek” el nem vonták), de akadt a meghallgatás során egy mellékszál. Ez pedig Matt Gaetz képviselő kalandja a Légierő Eglin Katonai Bázisán. Mint az eset kapcsán a képviselő honlapján olvasható: Matt Gaetz amerikai képviselő felkérte a ház felügyeleti albizottságát, hogy idézzen be radaradatokat és képeket az Egyesült Államok légierejének pilótáival történt UFO-találkozásról az év elején Florida partjainál, a Mexikói-öbölben. Gaetz ezt azért szretné elérni, mert a tárgyról látott képek alapján azt nyilatkozta, hogy ezek technológiai képességeit

„sem az Egyesült Államokból, sem ellenfelünkből származó emberi képességekhez nem tudja kötni.”

Maga a sztori tehát Grusch meghallgatásán került elő, de Gaetz nem volt hivatalosan tagja az eseményt lebonyolító albizottságnak, viszont vendégként kérdezhetett a tanúktól, amellett mesélt a saját, az ügyben szerzett közelmúltbeli tapasztalatairól is.

“Többször is veszélyben éreztem az életem” – mondta az UFO-informátor a Kongresszusnak Lezajlott a kongresszusi meghallgatás az UFO-ügyet robbantó, korábbi hírszerző tiszt panasza kapcsán, és egyre inkább tapintható, hogy mi a probléma az egész eset kapcsán.

Mint Gaetz elmondta, néhány hónappal korábban az okaloosa megyei Eglin légibázisról kapott az irodája egy bejelentést egy UAP-találkozásról Florida partjainál. Gaetz ekkor Északnyugat-Floridába utazott Tim Burchett tennessee-i kongresszusi képviselővel és Anna Paulina Luna floridai kongresszusi képviselővel – ez utóbbiak egyébként Grusch meghallgatásának a fő szervezői voltak. A légibázison a képviselők azt szerették volna elérni, hogy találkozzanak a pilótákkal, és lássák az incidensről készült képeket és radaradatokat. Mint Gaetz nyilatkozott:

“Nem férhettünk hozzá a hajózószemélyzet egészéhez, és kezdetben nem férhettünk hozzá a képekhez és a radarhoz (adatokhoz) sem. Ezt követően volt egy kis elbeszélgetésünk arról, hogyan működnek együtt a hatóságok az Amerikai Egyesült Államokban, és láttuk a képet, és találkoztunk a repülőszemélyzet egyik tagjával is, aki a képet készítette.”

Gaetz elmondta, hogy a pilóta beszámolója szerint tesztrepülést hajtottak végre a Mexikói-öböl felett egy tiszta napon, amikor is négy tárgyat azonosítottak a radaron, amelyek gyémánt alakzatban repültek. Gaetz hozzátette azt is, hogy személyesen látta az incidenshez kapcsolódó radaradatokat.

Gaetz beszélt egy képről is, ez akkor készült, mikor az egyik pilóta közelebb repült a formációhoz, és látott egy hatalmas lebegő gömböt, amely a képviselő szerint tehát kívül áll az emberiség jelenlegi technológiai kapacitásán. A kép egyébként jó minőségű volt, de ezt a pilóta manuálisan tudta csak elkészíteni, mert ahogy közelebb repült a formációhoz, nem csak a gép radarja állt le, de a FLIR (infravörös kamera) is meghibásodott.

A másik fontos dolog, amit Gaetz elmondott – és ne feledjük, hogy tehát egy idei esetről beszélünk –, hogy a pilóta elmondása alapján a hasonló UAP-incidensek bejelentése nem ajánlott. Mindez érdekes annak a fényében, hogy már évek óta arról van szó, hogy fontos az UAP-ok kapcsán az elhallgatás kultúrájának a felszámolása a Légierőnél, hiszen csak így lehet közelebb jutni ahhoz, hogy kiderüljön, mik ezek az eszközök. Ráadásul, mint a fentiekből is látható, a Légibázison még a megfelelő jogkörrel rendelkező képviselőt is csak nagy nehézségek árán engedték, hogy hozzáférjen az adatokhoz.

Az Eglin Légibázis azonban már egy évtizede is előkerült – igaz, ebben az időben az UFO/UAP téma még jóval inkább kiszorult a fősodorból. Ekkor sikerült a The Black Vault-nak hozzáférnie egy bizonyos dokumentumhoz, amely a légibázis olyan radarmegfigyeléseiről szól, melyek a mélyűrben fedeztek fel objektumokat, amelyek akkoriban egyetlen más ismert égitestnek vagy műholdnak sem feleltek meg. Ezekből az úgynevezett Uncorrelated Target (UCT) jellegű objektumokból napi 5-10-et is sikerült érzékelni a mélyűrben.

A linkelt doukentumból kiderül, hogy a Millstone Hill radar 1975 óta a SPACETRACK hálózat része, és feladata a 10 000 km magasság feletti mélyűri műholdak követése. A hálózat világszerte különböző radarokból és optikai érzékelőkből áll össze. Mint a dokumentum írja, az egyik kihívás épp ezen “nem korrelált célpontok”, tehát UCT-k azonosítása, amelyek nem egyeznek a jelenlegi katalógussal.

Az FPS-85 radar például naponta 40-60 UCT-t is produkált a szoros korrelációs határok és a hasonló múltbeli objektumokkal való korreláció hiánya miatt. A Millstone erre keresett tehát megoldást, vagyis a napi mélyűri UCT-k kezelhető számra csökkentését tűzték ki feladatként a katalógusbővítés és a szelektálás révén.

A dokumentumból kiderült az is, hogy a Millstone-ban kifejlesztett technikák jelentősen csökkentették végül a nem korrelált mélyűri célpontokkal kapcsolatos problémákat. A megoldás tehát a fentieknek megfelelően az volt, hogy kibővítették a katalógusukat.

Mindennek a fontossága abban rejlik, hogy mint The Black Vault írja a Facebookon, egyesek úgy vélik, hogy UFO-k és ismeretlen járművek is bekerültek tehát ezekbe az adatbázisokba. Azt nem tudni, hogy akár az AARO, akár a NASA hozzáfér-e ezekhez az adatokhoz a saját vizsgálataik érdekében.

(Kép: Az Eglin Katonai Légibázis, forrás: Amerikai Légierő/Tech. Sgt. John Raven) 


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az utolsó alkalom, amikor emberek látogatták meg az űrben a Hubble Űrteleszkópot
Az utolsó alkalom, amikor emberek látogatták meg az űrben a Hubble Űrteleszkópot
A Columbia űrsikló tragédiája után a Hubble utolsó javítási misszióját lefújták a kockázatok miatt, de 2009. május 11-én mégis legénység indult a teleszkóphoz a SM4 keretében az Atlantis űrsiklóval, ez alkalommal tényleg utoljára.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.