Ismét gyilkos bálnák támadtak hajókra a spanyol partok közelében 2023 / 06 / 24 / Bodnár Barna

Újabb kardszárnyú delfinekkel kapcsolatos incidens történt a spanyol partok közelében, amikor a The Ocean Race elnevezésű világ körüli vitorlásversenyben résztvevő hajók közül kettő is közeli kapcsolatba került több gyilkos bálnával. Az Atlanti-óceán Spanyolországhoz közel eső részén mostanában egyáltalán nem ritka, hogy ezek a tengeri csúcsragadozók megtámadják az erre közlekedő kisebb hajókat, többet ezek közül már el is süllyesztettek. A napokban történt, videóra vett esetben a korábbiakhoz hasonlóan az orkák a hajó kormánylapátját bökdösték fejükkel, illetve a vitorlás törzsének is nekiütköztek, láthatóan szándékosan. Az egyik hajó kapitánya azt mondta, hogy a legénység - ismerve azt ezt megelőző támadások kimenetelét - először megrémült az állatok viselkedésétől, majd rögtön bevonta a vitorlákat, ezzel lelassítva a hajót. A gyilkos bálnák ezt követően még egy darabig lökdösték a vitorlást, majd továbbálltak. Egyelőre a kutatók is csak találgatnak az orkák agresszív viselkedésének okát illetően. Az egyik elmélet szerint ez az állatok helyi populációjának egy tanult szokása, amolyan hóbortja, de az is lehetséges, hogy a támadások kiváltó oka a kardszárnyú delfinek egy negatív, múltbéli élménye a hajókkal kapcsolatban. (Borítókép: Getty Images/Stuart Westmorland)
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
A kísérleti projekt célja, hogy segítsen a sarkvidéki közösségnek a zöld energiára való áttérésben a dízel generátorok használata helyett.
Ezzel a berendezéssel szén-dioxidot lehet megkötni a beltéri élelmiszertermeléshez
Ezzel a berendezéssel szén-dioxidot lehet megkötni a beltéri élelmiszertermeléshez
A szén-dioxid levegőből való kivonása után azonnal újra lehet hasznosítani azt növények, algák és más élelmiszeralapanyagok termesztéséhez, vagy akár vakcinák készítéséhez.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.