Ismét radioaktív felhő sodródik Észak-Európa fölé

2020 / 06 / 30 / Justin Viktor
Ismét radioaktív felhő sodródik Észak-Európa fölé
A holland tisztviselők szerint a szivárgás nyugat-oroszországi forrásból, “egy atomerőműben lévő fűtőelem károsodásából származhat”. A TASSZ szerint arrafelé nem történt semmi ilyesmi.

Radioaktív felhők a semmiből

A stockholmi sugárzás-detektorok a közelmúltban radioaktív izotóp-szivárgást érzékeltek, melynek forrása úgy tűnik valahol a Balti-tenger közelében lehet.

Bár a Reuters jelentése szerint a sugárzás szintje nem veszélyes az emberekre, jóval meghaladja a normális, eseménytelen időkben mérhető szintet. A szivárgás forrását nyomon követő térkép azt sugallja, hogy egy atomerőműben történhetett szivárgási esemény valahol Finnország vagy Oroszország közelében.

A szenzorok, melyek észlelték a szivárgást, nukleáris fegyverek tesztelésének észlelésére és megakadályozására helyezték el, de úgy tűnik, nem ilyen típusú esemény okozta a környezeti radioaktivitás grafikonjának kiugró tüskéjét.

"Ezek minden bizonnyal nukleáris reakció nyomán keletkezett részecskék, és valószínűleg polgári forrásból származnak" - mondta Lassina Zerbo, a sugármegfigyelő állomásokat üzemeltető szervezet, a The Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization (kb. Átfogó nukleáris kísérleti szervezet - CTBTO) szóvivője.

A CTBTO által lehetséges származási forrásként azonosított hatalmas földterületen kívül a szervezet nem tervezi a szivárgás további vizsgálatát. "Képesek vagyunk megjelölni a forrás valószínű régióját, de a pontos eredet meghatározása a CTBTO megbízatásain kívül esik" - mondta a CTBTO szóvivője.

A svéd Sugárbiztonsági Hatóság kedden kijelentette, hogy „jelenleg nem lehet megbizonyosodni arról, hogy mi lehet a megnövekedett radioaktivitás forrása, vagy honnan eredhetnek a radioaktív izotópokat tartalmazó felhők, amelyek állítólag Európa északi égboltja felett szállnak” A hatóság finn és norvég társ-szervei szintén tartózkodtak a lehetséges források említésétől.

De a hollandiai Országos Közegészségügyi és Környezetvédelmi Intézet úgy nyilatkozott pénteken, hogy elemezték a skandináv adatokat és „ezek a számítások azt mutatják, hogy a radionuklidok (radioaktív izotópok) Nyugat-Oroszország irányából származnak”.

 

A TASSZ orosz hírügynökség a Rosenergoatom állami atomerőmű-üzemeltető szóvivőjére hivatkozva arról számolt be, hogy az Oroszország északnyugati részén fekvő két atomerőmű nem jelentett semmilyen eseményt.

A Szentpétervár melletti leningrádi üzem és Murmanszk északi városának közelében található Kola erőmű „normálisan működik, és a sugárzási szint a normák között van” - írta a TASSZ. Ha valóban Oroszországban lenne a sugárzóanyag-forrás, nem ez lenne az első eset, hogy erre csak később derül fény.

A radionuklidok mesterségesek, azaz ember által alkotott izotópok. Az összetételük jelezheti, hogy egy atomerőműben lévő tüzelőanyag-elemek károsodtak ”- mondta a holland ügynökség, és hozzátették, hogy„a forrás pontos helyét nem lehet azonosítani a korlátozott számú mérés miatt”.

(Forrás: Futurism, Reuters, Képek: CTBTO)


 


Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.